14. marraskuuta 2011

Miloslav Švandrlík, ja aukio nimeltä Švandrlíkovo námestiTämä mies on kirjoittanut kirjan Prahan kummituksista. Kirjan nimi on "Praha, full of Ghosts" eli maan kielellä "Praha, plna strasidel". Netistä löytää teoksia ostettavaksi, taisi ainakin Amazon.com niitä myydä.

Mutta kuka hän oikein on?


Miloslav itse - kuva täältä


Miloslav Švandrlík (10.8.1932 - 26.10.2009) oli tsekkiläinen kirjailija ja humoristi. Hän käytti myös salanimeä Roman cephalin.

Valmistuttuaan peruskoulusta Švandrlík työskenteli useissa eri työpaikoissa, ja osallistui mm. kaksi vuotta kestäneeseen tutkimukseen koulutuksen osastolla kaupungin musiikkikoulussa Prahassa. Vuonna 1950 hän sai ylioppilastutkintonsa valmiiksi. Vuosina 1953-1954 hän opiskeli ns. esittävän taiteen akatemiassa.
 
Valmistumisensa jälkeen hänestä tuli apulaisjohtaja "Kyläteatteriin" Prahassa. Lopulta hän löysi kirjalliset kykynsä. Hän kirjoitti satiiria, joissa oli ripaus sarjakuvamaista luonnetta. Menestynein hänen töistään oli Mustat baretit. Švandrlík kirjoitti myös aikakauslehtiin artikkeleita, sekä teattereihin näytelmiä, ja lisäksi useita radio- sekä tv-mainoksia.


Muutamaa päivää ennen kuolemaansa Miloslav Švandrlík sai Prahan Chodovin-kaupunginosan  kunniakansalaisen arvonimen. 

Rintakuva taiteilijasta - kuva täältäHuhtikuussa 2010 hänen kunniakseen nimettiin pieni aukio Švandrlíkovo námesti, Chodovin-kaupunginosaan, kolmen kadun risteykseen: Švabinského - Skřivanova - 7. května (karttalinkki tässä). 

Tältä aukiolta löydät myös hänen nimeään kantavan patsaan (rintakuvan), joka pystytettiin aukiolle 14.10.2010. Sen on tehnyt tšekkiläinen kuvanveistäjä Miroslav Pangráce.
Info: Wikipedia
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig