9. joulukuuta 2011

Česká loutka - näyttely 28.1. asti
Česká loutka - tradice součastnost eli Tsekkiläisten marionettinukkien näyttely, on avoinna 28. tammikuuta 2012 asti, paikkana Galerie Smečky. Näytteillä on vaikka minkälaisia nukkeja, hyvin vanhoja ja myös uudempia. 

Yhteisesti voisi sanoa, että hienoja ovat. Kauniita käsityön taidonnäytteitä kaikki.
 
Kyltti erään mariontettiteatterin yltä, syyskuu 2011Böömiin nukketeatterit saapuivat jo kauan sitten. Teatteriesitykset kiersivät tuolloin ympäri Eurooppaa. Nukketeatterit olivat useammin suunnattu alemmille yhteiskuntaluokille ja tarkoitus oli, että teatteria esitettiin Tšekin kielellä. Taidemuoto liittyy läheisesti ns. kansallisen heräämisen liikkeeseen. 

Nukeilla esitettiin satuja, mutta myös oopperaa. Oopperat tosin esitettiin yleensä italiaksi, ranskaksi tai saksaksi varsinkin 1800-luvulla. Nukeilla esitettävien satujen avulla maan kansallisperinnettä vietiin samalla eteenpäin ja näin se on osaksi tallentunut myös tälle sukupolvelle; ja tuleville. Paholaiset, kuningattaret ja kuninkaat, sekä ritarit esiintyvät edelleen nykyisissäkin tarinoissa.

Kansallismuseo alkoi säilyttämään Tšekin nukkeperinnettä ja nukkeja 1920-luvulla, ja jatkaa sitä edelleen. Museo kerää, luetteloi ja luokittelee näitä hienoja kulttuurisia esineitä.  

Suosittelen itse lämpimästi edes kerran käydä Prahan reissulla katsomassa jotakin marionettiteatteriesitystä. Mozartin Don Giovannista voi helposti lähteä etenemään, tarinan juonen  voi käydä vaikka netistä lukemassa etukäteen, jos se ei ole tuttu. Lisäksi kyseistä kappaletta saatetaan esittää hyvinkin humoristisesti, joten esityksen sovitus riippuu aina sen ohjaajasta. (Infoa marioneteista lisää tässä vanhassa jutussani.)

Nukkenäyttely siis Galerie Smečkyssä, käy vilkaisemassa, pääsymaksu on vaivaiset 10 korunaa ja paikka on hyvin lähellä Wencelauksen aukiota; miltei kulman takana.
  


Galerie Smečky

Ve Smečkách 24, Praha 1 (karttalinkki tässä)

Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11 - 18:30


Pääsymaksu 10
, opiskelijat, lapset ja eläkeläiset  ilmaiseksiSHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig