4. joulukuuta 2011

Knöödeli-reseptiOheista reseptiä en ole itse kokeillut, se on julkaistu Czechposition.com-sivuilla.

Maan kansallinen ruokalaji "knöödelit" on ylpeyden aihe. Italialaiset syövät pastaa, Japanin kansa sushia ... ja tsekit knedlíky:jä tai pyöryköitä. Nämä suomalaisittain sanottuna knöödelit ovat maassa lisuke monille perinteisille tsekkiläisille ruoille kuten svíčková (naudanlihaa, knöödeleitä ja kermakastiketta) tai vepřo knedlo zelo (porsaanpaistia, knöödeleitä ja hapankaalia).


Knöödeleitä ja lihakastiketta - kuva täältä

Milan Pesekin "Knedlíky" resepti
 
Ainekset: 1,7 kg jauhoja, 1,3 l maitoa, ripaus suolaa, 40 g hiivaa, 2 munankeltuaista, 360 g vaaleita sämpylöitä (mieluiten hieman vanhoja ja kuivia) rouhittuna jauhoiksi.
 
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita jauhot ja rouhitut sämpylät, lisää seokseen suola. Sekoita jauhoseos maitoon  ja lisää munankeltuaiset. Nyt sinulla pitäisi olla pehmeä taikina. Anna taikinan nousta noin 40-50 minuuttia.
 
Ota taikina pöydälle ja vaivaa taikinasta pötköjä, noin 3-4 cm halkaisjaltaan. Viipaloi taikinapötköistä paloja ja tee niistä pieniä pullia (voit toki tehdä hieman isompiakin, mutta huomioi hieman pidempi keittoaika) tai viipaloi taikinasta vain yllä olevan kuvan mukaisia viipale-knöödeleitä. Laita pyörykkä- tai viipale-knöödelit odottamaan jauhotetulle leivinpaperille, peitä ja anna nousta vielä 10-20 minuuttia.
 
Kypsennä knöödeleitä noin 18-20 minuuttia kevyesti kiehuvassa suolavedessä, kääntele niitä muutaman kerran kypsentämisen aikana. Kun poistat knöödelit suolavedestä, pistele niihin haarukalla muutama reikä, sillä se vapauttaa höyryä, eikä niistä tule ylikypsiä. 

Myös pyörykkäknöödeleitä voit leikata viipaleiksi ennen tarjoilua.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig