torstai 30. kesäkuuta 2011

Vítr a bouře ...

Storm - Kuva Flickr.com


Tšekkien koillisosaan maata on annettu myrskyvaroitus. Sademääräksi odotetaan 100 millimetrin määrää Beskydy-vuorille, ja jotkut pienemmät purot saattavat tulvia.  Myrskyjen on tarkoitus saapua alueelle myöhään torstaina ja niiden odotetaan jatkuvan koko perjantain vastaisen yön.

Lähipäivinä sää mm. Prahassa on enimmäkseen pilvinen ja luvassa on sadetta, sekä myrskyjä.  Lämpötilat vaihtelevat + 22 - 26 C välillä.

Asiasta informoi Praha Radio.

Vítr a bouře ... = Tuulta ja myrskyä ...

tiistai 28. kesäkuuta 2011

Národní třída - KansalliskatuNárodní třída (tai pelkkä Národní) on yksi Prahan tärkeimmistä kaduista. Se sijaitsee Uuden puolen (Nové Mesto) ja Vanhankaupungin (Straré Mesto) rajalla.  Katu johtaa Jungmannovo námestilta Vltavan rantaan. Kadun tunnetuin ja näkyvin maamerkki on kansallisteatteri, Národní Divaldo, joka sijaitsee Vltava-joen rannalla.
Alunperin keskiajalla kadun paikalla oli muuri ja vallihauta, joka ympäröi Vanhankaupungin asukkaita ja rakennuksia. Vallihauta oli syvyydeltään 8 metriä, ja leveydeltään 25 metriä. Vallihaudan yli meni puinen silta, joka myöhemmin rakennettiin kiviseksi.

Kansallisteatterin kohdilta katu laskee loivasti Vltava-jokea kohti. Siinä kohdilla rannassa toimi entisaikaan satama, jossa purettiin aluksista mm. tiiliä ja kalkkia kaupungin talojen rakennusaineiksi. Kadulla on astellut mm. keisari Ferdinand V, joka kuulemma käveli yleisestikin pitkin Prahan katuja ja tervehti kaikkia iloisesti, jotka vastaan tulivat. Prahalaiset antoivat keisarille nimen "Hyväntahtoinen Wienin Tollo". Keisari oli taustaltaan hieman kehitysvammainen, mutta mieleltään hyvin hyvin iloinen. Siksi hän piti kaikkia kavereinaan ja hyvinä ystävinään. Prahalaiset pitivät kovasti tästä iloisesta ja rakastettavasta keisaristaan.

Kun Prahan saksalaisväestö 1800-luvun lopulla omivat Na Příkopě-kadun (info tässä), tsekkiläinen väestö puolestaan valtasi Národní třídan, jonka varrella he kävivät sunnuntaikävelyillä, korzolla. Kadusta tuli nopeasti suosittu promenadipaikka. 

Ratikka nro 21 Národní třídalla, 4.4.2010

1900-luvun alun jälkeen kadun nimi on muuttunut useasti. Vanhoina niminä ovat olleet mm. Nové Aleje (Uusi väylä), sekä V alejich, V nových alejich, Ferdeinandova, sekä muutamia muita. Tälle kadulle alettiin 1800-luvulla rakentaa kauniita klassisia ja monumentaalisia rakennuksia. 


Národní třídan ja Jungmannovo náměstí-katujen kulmassa on rakennus, joka on jäljitelmä venetsialaisesta palatsista. Mahtipontinen rakennus tunnetaan nimellä Adria Palác (Adrian palatsi). Se erottuu hyvin viereisistä rakennuksista hassuine torneineen, ja sen rakennusvuosi on 1920. Talo tunnetaan "rondokubismin" tyylilajina. 
Sen alakerrassa on Adria teatteri, tunnetun Laterna Magikan syntypaikka. Se on muuttanut paikasta pois, mutta teatterilla on tärkeä historiaan liittyvä merkitys: se toimi kohtauspaikkana Kansalaisfoorumille samettivallankumoukseen liittyen: Václav Havel kumouksellisisne kumppaneineen johti samettivallankumousta lokakuun lopulla 1989 Adrian palatsin kellarin salista.  

17.11.1989 mellakkapoliisi tukahdutti tällä kadulla kovin ottein  tuolloisen opiskelijamielenosoituksen. Kuolonuhreilta vältyttiin, mutta väkivaltainen yhteenotto tuli tunnetuksi verilöylynä, masakyr. Sen muistoksi on pystytetty rukoilijan käsiä esittävä veistos talon nro 16 seinään. Paljaat ylös nostetut kädet muistuttavat opiskelijamielenosoituksesta, josta vallankumous sai alkunsa.Muistolaatta seinässä - kuva täältä


Talossa nro 7 on Art nouveau -julkisivu. Arkkitehtehtinä on toiminut Osvald Polivka. Rakennus on entinen Prahan Vakuutusyhtiön talo, jossa aivan miltei katonrajassa voi huomata valtavat kirjaimet "PRAHA". Kirjaimet ympäröivät pieniä ikkunoita ja ne on tehty mosaiikista.  Rakennuksen vieressä on entinen kustantamo, joka on myös Polivkan suunnittelema. (Meillä on tuosta "Praha"-kirjaimista jossain kuva, kunhan sen löydän, laitan tähän).

Laterna Magika - kuva täältä

Národní třída -kadun Vltava-joen läheisyydessä, kauniin Kansallisteatterin vieressä seisoo jyhkeänä Laterna Magika-teatterirakennus. Se rakennettiin kommunismivallan aikana ja ansaitsee kyllä käynnin historiallisena muistomerkkinä tuolta ajalta. Rakennuksen ulkopinta on rakennettu vanhoista televisioruuduista. Rakennusvuosi on 1983.


Kansallisteatteri, 17.6.2007

Katu "päättyy" Vltava-joen varteen, jossa Smetanovo Nabrezi -kadun kulmassa on Kansallisteatteri (Národní divadlo). Rakennus on varsinainen Neo-Renesanssin rakennustyylin lippulaiva. 

Toukokuussa 1868 Prahassa juhlittiin Kansallisteatterin peruskiven muurausta.  Tšekkien kansallisuusaatteen suurimpia haaveita oli ollut saada Prahaan teatteri, jossa näyteltäisiin tsekin kielellä, ei saksaksi. Rahat teatterin perustamiseen saatiin kansalaiskeräyksin ja erilaisin lahjoituksin. Teatterin rakentamiseen käytettyjä kiviä tuotiin kaikista mahdollisista tsekkilegendoihin liittyvistä paikoista. Rakentaminen kesti 13 vuotta. 

Lähes päivälleen kolme kuukautta avajaisten jälkeen teatteri paloi maan tasalle. Uusi kansalaiskeräys järjestettiin ja kahden vuoden päästä teatterin kullattu katto kimalteli jälleen Vltavan rannassa. Rakennusta komistaa tunnuslause "Kansa itselleen". Teatterissa esitetään oopperoita, baletteja sekä näytelmiä; varsinkin klassikkkoja.


Kahvila ravintola Slavia - kuva täältä


Vastapäätä Kansallisteatteria on historiallinen ja tunnettu Kavarna Slavia. Kahvila on tunnettu Art deco-sisustuksestaan ja suurista ikkunoista on kaunis näköala joelle. Vuonna 1863 perustettu kahvila taitaa olla kuuluisin Prahan kahviloista. Täällä nimittäin ovat istuskelleet 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkuun kaikenlaiset merkkihenkilöt (tämä oli myös suomalaisen Pentti Saarikosken yksi vakiopaikka 1960-luvulla). Pääasiassa kahvilassa istuivat eri alojen taiteilijat ja poliitikot. 

Samettivallankumouksen jälkeen kahvila joutui sulkemaan ovensa pitkäksi aikaa omistusriitojen takia. Tänään sinne kannattaa ehdottomasti piipahtaa ja nauttia 1930-luvun tyyliin sisustetusta miljööstä. Kahvilasta saa toki myös ruokaa, alkoholia ja olutta. Suosittelen jälkiruokia, nam.


Kadun varrella toimii keltaisen B-linjan metroasema; nimeltään myös Národní třída.

Karttalinkki Národní třída -kadulle tässä.Infot: sieltä täältä netistä, sekä Mondo matkaopas Praha-kirjasta.

maanantai 27. kesäkuuta 2011

Pasaasi - PasážPrahassa törmää katettuihin kauppakäytäviin, jotka alkavat usein kaduilta ja tuntuvat ehkä aluksi jonkinlaisina porttikonkeina, joiden päässä aukeaa kauppakuja eli pasaasi (pasáž).

1900-luvun alussa rakennetuissa taloissa, varsinkin Václavské námestilla (Wencelauksen aukiolla) ja sen lähistöllä, usea niistä on herätetty uudestaan eloon. Rakennuksiin on sijoitettuna käytäviä, joiden varsilla on mm. kauppoja, baareja, ravintoloita ja yökerhoja.

Ohessa vinkkiä muutamista näistä. Jutun lopussa on linkki, josta löydät niitä enemmänkin !


Palác Lucernan hevospatsas - kuva täältä

Tunnetuin pasaaseista taitaa olla Palác Lucerna (Lucernan palatsi), jonka rakentamista luotsasi entisen presidentti Václav Havelin isoisä vuosina 1907 - 1920. Palatsin aulassa on suuri hevospatsas väärinpäin sijoitettuna eli pää alaspäin. Se kuvaa Václavské námestilla seisovaa patsasta hieman ilkikuriseen sävyyn. Tekijänä on David Černý (info tässä).

Astuessasi tähän pasaasiin sisään, hujahdat nopeasti 1900-luvun alkuvuosiin. Se on miljööltään kaunis. Hyvä, että sen entisöintiä on tehty vanhaa kunnioittaen.

Palác Lucerna
Štěpánská 61, Praha 1 (karttalinkki tässä)

Lucernan omat kotisivut eri liikkeiden esittelyineen löytyy tästä: http://www.lucerna.cz/home.phpPalác Alfan on miljööltään Lucernaa modernimpi - kuva täältä

Palác Alfan (Alfan tai Alphan palatsi) pasaasi on edellistä Lucernaa pienempi kokonaisuus. Tämän kautta pääsee kulkemaan myös Fransiskaanipuutarhaan (puutarhasta info tässä).

Tämä funktionalistinen rakennus toteutettiin vuosina 1928 - 29, ja se on rakennettu teräsbetonirunkoisena. Arkkitehteina on toiminut Louis ja Jan Kysela Jarolima. Rakennukseen tehtiin kolme maanalaista kerrosta ja kahdeksan maanpäällistä. Sen länsiosaan suunniteltiin teatterisali ja ensimmäiseen kerrokseen kaunis lasitettu kupoli. 

Palác Alfanissa oli tuolloin Prahan suurin elokuvateatteri Alpha, jossa oli 1250 istumapaikkaa. Tammikuussa 1989 elokuvateatteri sai Dolby-surraund -äänentoiston, joka lisäsi merkittävästi esitettävien elokuvien äänilaatua.

Suuret lasi-ikkunat mahdollistavat näkymän vilkkaalle Wenseclauksen aukiolle, että rauhalliseen Fransiskaanipuutarhaan.

Palác Alfan
Václavské námesti 28, Praha 1 (karttalinkki tässä).Pasáž Rokokon sisäänkäynti on Wencelauksen aukiolla. Tämä pasaasi kuuluu samaan yhteyteen Lucernan kanssa, jotenka rakennus on sama, sisäänkäynnit vain eri nimillä, eri kaduilta.

Kaunis sisältä, kuten Lucernakin.

Pasáž  Rokoko
Václavské náměstí 38, Praha 1 (karttalinkki tässä).Pasáž U Nováků löytyy Wencelauksen aukion kulman takaa. Talo on rakennettu vuosien 1927-29 aikana, ja tyyliltään on art nouveau. Arkkitehtina on toiminut Osvald Polivka sekä mosaiikkijulkisivun suunnitelijana Jan Preisier.  Kulkuyhteys on myös pasaaseihin Lucerna ja Rokoko. Arkkitehdit ottivat mallia rakennukseen Itävallasta, jossa tämänlaisia pasaaseja jo oli rakennettu.

Talon paikka itsessään  on vanha, jo keskiajalta. Vodičkova-kadun puolella asusteli mm. teurastaja John Vodicka, joka eleli paikalla sijainneessa rakennuksessa 1400-luvun puolivälistä sen loppuun.

Kauppakujilta löytyvät mm. apteekki, kahviloita, teattereita, liikkeitä ja toimistoja.

Pasáž U Nováků
Vodičkova 28, Praha 1 (karttalinkki tässä)

Pasaasin omat kotisivut tässä: http://www.dumunovaku.cz/fotogalerie.asp
Lindtův dům tai Lindtova pasáž oli ensimmäinen funktionaalinen rakennus Prahassa ja tunnetaan myös nimellä Astra Palace. Sen on suunnitellut arkkitehti Louis Kysela ja rakennettu vuonna 1925 - 29. Se suunniteltiin yksinkertaiseksi, teräsbetonirakenteiseksi, joiden ikkunat roikkuvat teräksen myötä arkkitehdin mukaan "nauhamaisesti".

Lindtův dům
Václavské náměstí 2, Praha 1 (karttalinkki tässä).


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Seznam pražských pasáží = Luettelo Prahan pasaaseista

Jos kiinnostuit etsimään lisää pasaaseja, laitan sinulle linkin, josta niitä löydät, klikkaa tästä: Prahan pasaasit.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Nešťastné lásce - Onneton rakkaus


Jan Nerudan tarinaa jälleen; pieni pätkä.

Virittäydy tunnelmaan, 1800-luvun Malá Stranan kivipäällysteisille kaduille ja punatiilikattoisten talojen historiaa henkivään miljööseen.  

Satakieli saattaa laulaa luikahtaa taustalla, aurikoinen kesäpäivä on lämmittänyt talojen kiviseinät saaden niiden hehkumaan lämpöä kaduilla kulkeville ihmisille. 

Ihana kesäinen Praha !


Malá Strana 23.9.2009

"On tovin hiljaista.

Václav astuu ikkunan ääreen ja painaa otsansa sitä vasten. Mutta kohta hän lausuu ahdistuneella äänellä:
- Tuletteko sunnuntain häihin, herra maisteri?
- Häihin, mihin häihin?
- Mutta Pepicka sanoi, että te tulette todistajaksi! Minä olen sulhaspoikana.
- Kuka menee naimisiin?
- Ettekö tiedä, että Pepickalla on sunnuntaina häät konemestari Bavorin kanssa?

Herra maisterin silmissä sumenee, hänen päänsä menee pyörälle ja nän lysähtää raskaasti nojatuoliin. 

Václav säntää paikalle ja kumartuu makaavan ylle.
- Tarvitsetteko jotakin ... mikä hätänä?

Hän ei saa vastausta, vain toistuva voimakas korina kertoo, että hänen on haettava apua. Hän ryntää ovelle ja huutaa:
- Rouva Lakmusová, Klárinka-neiti, tuokaa äkkiä tänne vettä ja valoa .... herra maisteri voi huonosti!

Sitten hän astuu taas makaavan luo ja rupeaa avaamaan hänen kaulustaan ja aamutakkiaan. Rouva Lakmusová kiiruhtaa palava lamppu kädessään, hänen perässään tulee Klárinka-neiti.
- Vettä, äkkiä vettä tänne!, käskee Václav.

Mutta herra maisteri on jo avannut taas silmänsä. Hän kuulee Václavin sanat:
- Ei, ei ... ei vettä!

Hän ponnistelee.
- Voin jo hyvin! Se johtui tämänpäiväisestä helteestä ... kesällä minulle käy joskus näin.
- Kipaisepas hakemaan soodavettä ja vähän vadelmamehua, määrää rouva Lakmusová. Klarinká neiti poistuu."
Jan Neruda (1867) Sananlasku saa lisää vahvistusta. Teoksesta Prahalaistarinoita.


lauantai 25. kesäkuuta 2011

Barokinajan synagogat esillä näyttelyssä nyt !Tässä taas yksi vinkki hieman erilaiseen näyttelyyn, jonne kannattaa piipahtaa jos historia kiinnostaa. Tai uskonto. Tai jos muutoinkin käyskentelet Prahan juutalaiskortteleissa, astu ihmeessä sisään. Pääsymaksu ei ole päätä huimaava, aikuisilta 40 korunaa eli 1,60 euroa.


Staronova synagoga, Praha - kuva täältä

Tarjolla olisi hieno näyttely barokinajan synagogista Tšekin maassa. Näyttely pyrkii esittelemään yleisölle yksityiskohtaisesti, ja paremmin kuin koskaan, ryhmän näitä tuntemattomampia monumentteja. Ne ovat ainutkertaisia ja kertovat juutalaisten yhteisöjen historiasta ja kulttuurista tässä maassa.  

Synagogat olivat tärkeimpiä  uskonnollisen ja sosiaalisen elämän sekä koulutuksen keskuspaikkoja juutalaisille yhteisöille.  Nämä vanhat synagogat, joita on säilynyt vain harvoja, ovat myös arvokkaita esimerkkejä paikallisten rakennushistoriasta, joka on erottamaton osa Tšekin tasavallan arkkitehtonista perintöä. Barokinajan synagogat on hyvin laaja-alainen aihe, jota ei ole vielä riittävästi tutkittu tai arvioitu (lukuun ottamatta oppaita, joissa on lyhyitä esittelyjä yksittäisistä muistomerkkeistä, jotka on vastikään remontoitu ja joita nyt käytetään kulttuuri-ja opetustarkoituksiin).  

Näyttely esittelee valikoiman Tšekin tasavallan vanhinmpia synagogia historiallisesti ja taiteellisesti 1600- ja 1700-luvuilta. Näyttely keskittyy erityisesti niiden sijoitteluun, muotoiluun ja koristeluun. Nämä rakennukset tarjoavat ainutlaatuisia todisteita juutalaisten yhteisöjen historiasta ja kulttuurista. Niistä löytyy mielenkiintoisia esimerkkejä paikallisista taidetyyleien rakentajista ja käsityöläisten niille antamista koristeluista.  Monet tuon ajan barokkisynagogat Tšekeissä heijastavat  vuorovaikutusta ja kulttuurinvaihtoa, jota on ollut juutalaisten yhteisöjen ja heidän asuinympäristönsä kesken selvästi havaittavissa; huolimatta kaikista rajoituksista ja  määräyksistä, joita kirkot ja viranomaisten asettivat.

Jotkut näistä monumenteista selvisivät epäsuotuisista ajoista, kuten muiden kirkkojen antamista eri kielloista, joukkovainoista, karkotuksista ja juutalaisvainoista. Viime vuosina näitä synagogia on perusteellisesti kunnostettu yhteistyössä juutalaisten yhteisöjen sekä monien eri tahojen toimesta. Esimerkkejä myös näistä synagogista, jotka on onnistuneesti remontoitu, on esillä näyttelyssä. Näyttelyn kuraattorina toimii  Arno Pařík.


Näyttely on tarkoitettu sekä asiantuntijoille (taiteen ja arkkitehtuurin historioitsijoille ja arkkitehdeille)  että kansalaisille (mukaan lukien koululaiset ja yliopisto-opiskelijat), jotka ovat kiinnostuneita juutalaisesta kulttuurista.  Useimmat ihmiset, jotka näkevät näyttelyn tulevat olemaan kuitenkin  ulkomaisia ​​vierailijoita  ja turisteja. Näyttely antaakin ripauksen ymmärrystä juutalaisyhteisöjen kulttuurista Tšekissä.

Näyttely on avoinna päivittäin 28. elokuuta asti. Galleriasta infoa mm. tässä linkissä.


Robert Guttmann Galleria 
 
U Staré školy 3, Praha 1 (karttalinkki tässä).

Avoinna päivittäin klo 9 - 18, paitsi ei lauantaisin sekä juutalaisten juhlapäivinä.
Sisäänpääsymaksu aikuisilta 40 korunaa, opiskelijat 20.

Metro: lähin pysäkki taitaa olla vihreä linja A:n Staroměstská, josta kävelymatka juutalaiskaupunginosaan, jossa galleria sijaitsee.

Info: Prague events

torstai 23. kesäkuuta 2011

Dobré poloviny letní oslavu !
Oikein hyvää ja rauhallista 
keskikesän juhlaa 
teille kaikille ! 
Dobré poloviny letní oslavu ! = Hyvää keskikesän juhlaa !
Ohessa teille oma juhannusmusiikkini:

Frank Sinatran iki-ihana

"Fly me to the moon", 

ja esittäjänä pehmeän lempeä-ääninen jazznainen,
oma suosikkini,


Diana Krall.

Ps. Sanat videon alla.

Fly me to the moon
Let me play among the stars
Let me see what spring is like
On Jupiter and Mars
In other words, hold my hand
In other words, darling, kiss me

Fill my life with song
And let me sing for ever more
You are all I long for
All I worship and adore
In other words, please be true
In other words, I love you

Fly me to the moon
Let me play among the stars
Let me see what spring is like
On Jupiter and Mars

In other words, hold my hand
In other words, darling, kiss me

Fill my life with song
Let me sing for ever more
You are all I long for
All I worship and adore
In other words, please be true
In other words, in other words
In other words, in other words
In other words
I love ... you


keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Madfinger Funk Jazz - Tätä lisää kiitos !
Prahalainen bändi Madfinger koostuu pääasiassa Jaroslav Ježekin konservatorion opiskelijoista. Oppilaitoksessa ollaan avoimia kaikille vaikutuksille nykymusiikkista moderniin jazziin, funkiin ja poppiin. 

Mutta kaunis lauluääni on itse laulaja Markéta Foukaloválla.  

Nyt jos olet Prahassa päivinä 30. kesäkuuta, 20. heinäkuuta tai 3. elokuuta, varaa lippusi tästä linkistä ja lähde kuuntelemaan rentoa meinikiä Agartha Jazz Centrumiin (osoitetiedot alla). Tilaisuudet alkavat klo 21 ja uskon, että jammailut jatkuvat puolille öin.

Agartha Jazz Center

Zelezna 16, Stare Mesto eli Vanhakaupunki, Praha 1 (karttalinkki tässä).


Clubin kotisivut tässä: http://www.agharta.cz/

 
Ohessa YouTubesta bändin biisi "Tajna", ihanan letkeää kesäistä musiikkia !  

Kuinka pehmeästi tenorisaxofoni soi ... (PS. Hei velipoika, koska viimeksi soitit saxoa?)

Mmm, tykkään : )

Ja taustalla extrana Prahan kaunista kaupunkia.Zdeněk n Oyster Bar - Simpukoita ja sampanjaa !

Nämä vonkaleet syöty Nizzassa, 5.9.2005, taustalla ostereita ja sinisimpukoita.


Koska itse pidän kaikista merenelävistä lautasellani, tässä eräs vinkki Prahaan matkustaville ja ostereista, hummereista, sekä simpukoista pitäville !


Tästä ravintolasta saat kaiken mereneläväherkun, jos kiinnostaa. Eikä vähimpänä: paikasta saa palan painikkeeksi Veuve Clicquot Ponsardinia eli Keltaista Leskeä. Tässä siis herkuttelijoiden paratiisi.


Astu sisään ! - kuva täältä


Prahan vanhankaupungin kupeessa sijaitseva ravintola Zdeněk n Oyster Bar tarjoilee ranskalaisella tunnelmalla terästettynä kelpo herkkuja. Ravintolan meriherkut tulevat päivittäin Ranskan läntiseltä rannikolta tuoreina asiakkaan lautaselle.

Jos et vielä ole maistanut hyviä sinisimpukoita kermassa ja valkoviinissä, astu rohkeasti sisään. Niistä on hyvä aloittaa tutustuminen ja voi olla, että jäät koukkuun, kuten itselleni tapahtui : )

 

Zdeněk n Oyster Bar
 
Malá Štupartská 5, Staré Město Praha 1 (karttalinkki tässä).
tiistai 21. kesäkuuta 2011

Rock for People 2.-5.7.2011Mainos täältä


Suuri musiikkifestivaalitapahtuma järjestetään  heti heinäkuun alussa. Kyse on perinteisestä ulkoilmafestarista Hradec Královén puistoalueella (karttalinkki tässä). Jutun lopussa on vinkki, miten kohteeseen pääsee Prahasta.

Tätä festaria on järjestetty vuodesta 1995 lähtien, joka vuosittain on kasvattanut esiintyjäkaartia, mutta myös yleisöä. Keskimäärin viime vuosina paikalle on kerääntynyt 30 000 musiikin ystävää viettämään kaunista kesäviikonloppua kauniille puistoalueelle Siksi se onkin Tsekin suurinmpia kesän musiikkifestivaaleja. Musiikin lisäksi tietysti tarjolla ruokaa ja juomaa, helikopteriajeluja, lapsille oma puuhanurkka hoitotäteineen, yms.

Esiintyjinä tänä vuonna mm. The Streets (Englanti), My Chemical Romance (Yhdysvallat), Kele (Englanti), Your Demise (Englanti), The Levellers (Yhdysvallat), Sum 41 (Kanada), Asian Dub Foundation (Englanti), ja White Lies (Englanti) sekä monia monia muita. Mukana myös Tsekeistä ja Slovakiasta yhteensä 50 bändiä. 


Lippuja voit ostaa tästä linkistä: http://ticketsforpeople.cz/

Festarin kotisivut tästä: http://www.expats.cz/rockforpeople

 
Joulunajan kuva kaupungista - täältä

Hradec Královén pieni kaupunki sijaitsee noin 120 km Prahasta itään. Mikäli sinne askeleesi suuntaat, katsohan seuraava linkki, kaupunkiin kannattaa nimittäin saman tein tutustua vähän enemmänkin, klikkaa: Hradec Králové.
 
Parhaiten kaupunkiin pääset junalla. On olemassa kolme junareittiä, kaksi Pardubicen kautta, ja yksi Černýn kautta.. Tarkista aikataulut, hinnat ja pysäkit Jízdní Rady :n linkin kautta.Jos tykkäät iloisesta meiningistä, hyvästä ruuasta ja juomasta, sekä musiikin kuuntelemisesta, suuntaa askeleesi festareille. 

lauantai 18. kesäkuuta 2011

"Taste of America" - Prahassa 4.7.2011 asti
Kuva täältä


Nyt olisi Prahassa tarjolla amerikkalaista syötävää pienimuotoisen festivaalin muodossa, nimeltä "Taste of America".

12 prahalaista ravintolaa on ottanut osaa tuoda amerikkalaisen menun toiseksi listavaihdokseen. Tarjolla siis perinteisiä amerikkalaisia ruokia, joiden hinnat ovat välillä 150 - 250 korunaa, riippuen syötkö lounaan vai päivällisen. Mukaan saa ilmaisen Coca Colan.

Nauttimaan tästä pääsee klikkaamalla alla olevaa nettisaittia ja varaamalla sen kautta pöydän johonkin noista 12:sta ravintolasta. Varaus vahvistetaan antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Maksut tapahtuvat vasta itse ravintolassa.

Varaa ravintolapöytäsi tästä linkistä, klikkaa: http://www.alakarte.cz/en/taste-of-america


Ja ravintolat ovat tässä osoitteineen. Suurin osa löytyy aivan keskustan alueelta:

Banditos, Melounová 2, Praha 2
Bohemia Bagel Holešovice, Dukelských hrdinů 48, Praha 7
Bohemia Bagel Masná, Masná 2, Praha 1 
Caffrey's, Staroměstské náměstí 10, Praha 1 
Iron Curtain, Michalská 12, Praha 1
Jáma Bar & Grill, Petrská 23, Praha 1
Restaurace Jáma, V Jámě 7, Praha 1
Jáma Steakhouse, Ostrovní 26, Praha 1
James Joyce, U Obecního dvora 4, Praha 1
TGI Friday's Anděl, Nádražní 110, Praha 5
TGI Friday's Na Příkopě, Na Příkopě 27, Praha 1
TGI Friday's Karlova, Karlova 20, Praha 1

Varaa siis pöytä ja lähde herkuttelemaan !

torstai 16. kesäkuuta 2011

Přes = Ohi on


Lakko on nyt ohitse, toivottavasti tällä erää.

Mitään suuria komplikaatioita julkisen liikenteen lakon toimesta ei ole raportoitu Prahasta, Brnosta tai muista suurista Tšekin kaupungeista torstaina. Monet ihmiset kävelivät, pyöräilivät tai menivät kimppakyydein töihin.  Liikenneruuhkia ei päässyt syntymään ja muutoinkin kaupunkien kadut olivat olleet epätavallisen hiljaisia. Prahan Ruzyne International Airport käsitteli kaikki lähtevät ja saapuvat lennot aikataulun mukaisesti ja oli järjestänyt bussikuljetuksia matkustajille lentokentältä Prahan keskustaan.

Noin 1000 ammattiliittojen jäsentä ja heidän kannattajaansa järjestivät marssin läpi Prahan keskustan torstaina.  Matkalla  mielenosoittajat pysähtyivät Valtiovarainministeriön edustalle ja heittelivät tomaatteja kun valtiovarainministeri Miroslav Kalousek oli tullut puhumaan heille.

Vuorokauden kestävä lakko oli ammattiliittojen mukaan suuri menestys, vain muutama raitiovaunu-ja linja-autonkuljettaja oli mennyt töihin torstaina lakosta huolimatta.

Asiasta informoi Prahan Radio.

 

keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Tšekki valmistautuu huomiseen kuljetusalan lakkoonMalá Stranaa 16.6.2007

Tšekki valmistautuu 24 tunnin kuljetusalan lakkoon. Lakko alkaa tänään keskiviikon ja torstain välisenä yönä klo 24 ja vaikuttaa rautateillä koko Tšekissä, sekä raitiovaunu- ja linja-autoliikenteessä suurissa kaupungeissa. Näihin kuuluvat pääasiassa Praha, Brno ja Ostrava. Ammattiliitot kertovat, että Prahan metro on pysähtynyt lakon aikana lähes 30 tuntia ja liikenneruuhkat ovat odotettavissa. Lakko on vastalause hallituksen suunnittelemien eläkkeiden, terveydenhuollon ja verojen uudistuksille.

Ammattiliitot ovat suunnitelleet protestimarssia kaupungin halki julkisen liikennealan lakkopäivänä, huomenna torstaina. Mielenosoittajat ovat aikoneet pysähtyä työ-ja sosiaaliasioiden ministeriön ulkopuolelle, Palacky aukiolle. 

Presidentti Klaus on voimakkaasti tuominnut lakon. Lakko on hänen mielestään uhka maan demokratialle. Ceskapozice-sivujen mukaan eräät tahot kertovat, että Klaus pelkää omien 70-vuotisjuhliensa kärsivän lakon tuomista ongelmista ja  kutsuvieraiden saapumisista. (Jutun voi lukea tästä linkistä.)

Ammattiliittojen edustajat ja Prahan kaupungin liikennelaitoksen virkamiehet sopivat eilen tiistaina, että torstain lakon aikana noudatetaan  tiettyjä periaatteita, ettei kansalaisten turvallisuus heikentyisi. Yksityisomisteiset bussilinjat pysyvät lakon aikana toiminnassa.
 
Nuorten ryhmä Facebookissa on järjestänyt omaa protestiaan ammattiliiton lakolle. Ryhmä sanoo, että he aikovat mennä viimeiseen kulkemassa olevaan metroon Prahassa keskiviikkoyönä ja jäävänsä metroon istumaan.  Protestin järjestäjät ovat pyytäneet kannattajiaan tuomaan virvokkeita ja soittimia metroon, sekä  valmistautua viettämään yön tässä liikennevälineessä.  Protestiryhmä sanoo, että ammattiliitoilla ei ole oikeutta rajoittaa julkista kulkuvälinettä, joka on hyvin tärkeä monille kansalaisille Prahassa.

Asiasta lisää huomenna.


Info:  Prahan Radio.

tiistai 14. kesäkuuta 2011

Pronájem jízdních kol - Vuokraa polkupyörä


Kuva täältä

Kun tuo julkinen liikennelakkokin on tulossa niin mikä ettei vuokraisi polkupyörää päiväksi ja nauttisi maisemista erilailla, vaikka pyöräretkellä eläintarhaan tai muualle kaupungin ulkopuolelle.


Tourist Information Center vuokraa polkupyöriä päiväksi. He vaativat takuumaksun (2000 korunaa), jonka saat takaisin kun palautat polkupyörän. Itse päivävuokran hinta on 350 korunaa (14,50 euroa). Mukaasi saat kaupungin kartan, kupin kahvia, pyöräilykypärän ja ketjullisen pyörälukon. Vuokrausta varten tarvitset voimassa olevan henkilökortin tai passin.

Tourist Information Center
Mostecka 4, Praha 1 (karttalinkki tässä). Lähellä Kaarle siltaa, Malá Stranan puolella.

Praha Bike - logo täältä

Praha Bike vuokraa myös pyöriä, sekä järjestää pyöräretkiä kaupunkiin ja sen ulkopuolelle. Tarjolla näyttää olevan mm. Epic Night Tour - illallisen sisältävä pyöräily; mitä se sitten onkaan. Varauksen polkupyöriin voit tehdä myös netin kautta. Myös tandemeita on tarjolla (romanttinen vinkki pariskunnille). Vuokraushinnat 2 tunnista usean päivän vuokrauksiin, hinnat alkaen 200 korunaa (n. 8 euroa). Hintaan lisätään vakuutusmaksu 90 korunaa. Vuokraaja saa mukaansa lukon ja kypärän lisäksi kartan. Ota mukaan ajokortti, henkilökortti tai passi.

Praha Biken omat kotisivut löydät tästä: http://www.prahabike.cz/


Praha Bike
Dlouhá 24, Praha 1 (karttalinkki tässä).


** Muista, että pyörä pitää palauttaa takaisin määräajassa, muutoin seuraa myöhästymismaksu. Pyörää on käytettävä vain normaaliin ajoon ja tavalliseen tapaan; älä lähde kokeilemaan rajua maastopyöräilyä ja muuta hässäkkää. Vuokraaja on velvollinen huolehtimaan pyörästään ja lukitsemaan sen tarkoituksenmukaisesti, sekä estää mahdollisuuksiensa mukaan sen vahingoittumisia. Pyörät on vakuutettu varkauden varalta. Ja mikä tärkeintä: vieras kaupunki, vieras liikennekulttuuri > AJA VAROVASTI !


Lisää infoa asiasta kannattaa käydä kysymässä paikan päältä. Ja sitten menox !


Tässä vielä asiasta kiinnostuneille eräs blogi, linkitin sen myös tuohon sivun vasempaan reunaan "Seuraamani blogit": http://www.praguebikeblog.blogspot.com/
 

Markkinatapahtumia Prahassa kesäkuussa


http://www.simplyprague.org/img/prague-summer.jpg


Jälleen markkinahumua tarjolla, joka mukanaan tuo hyvää ruokaa, olutta ja viiniä (kansantanssiryhmiä unohtamatta), ja tottakai: iloisia ihmisiä.

Kesäkuun puolivälistä miltei kuun loppuun Prahaan matkustavat saavat nauttia perinteisistä tšekkiläisistä markkinoista Vanhankaupungin aukiolla (Staroměstské náměstí).  Tarjolla ruokaa, käsitöitä, sekä viihdyttäviä kansantanssi- ja -musiikkiesityksiä. Avoinna aamusta iltamyöhään. Sulaudu siis iloiseen joukkoon nauttimaan herkuista ja tunnelmasta. Markkinat avoinna 16. - 27.6.2011.Viljelijöiden markkinat ovat avoinna 17.6. klo 10 alkaen Tasavallan aukiolla (Námesti Republiký) aina keskiviikkoisin ja perjantaisin, ilmeisesti koko kesäkuun. Sieltä voit ostaa tuoreita herkullisia vihanneksia, marjoja ja kukkia;  vaikka pussillisen herneitä tai tokallisen mansikoita, sekä kukkia hotellihuoneeseen.Kävele ja ihastele, nautiskele ja ota osaa kesän tunnelmaan !

Prague in Black & White


Ohessa pari videota YouTubesta, kumpikin esittelee Prahaa mustavalkoisin kuvin; välähdyksiä ja hetkiä, rakennuksia, miljöitä ja ihmisiä.


Ensimmäisen tekijänä "takpt". Taustalla soi jazzahtavaa musiikkia: esittäjänä Katie Melua, ja kappale "Piece By Piece".Tämän toisen on tehnyt "CeleneMoony", taustalla soi musiikkia elokuvasta Amelie.


maanantai 13. kesäkuuta 2011

Mukavia risteilyjä Vltavalla, myös Prahan eläintarhaan !Kuva täältä


Kesä on täällä ja Prahassa ollessasi kannattaa kokeilla risteilyä Vltava-joella. Aloittaa voi vaikkapa menemällä Prahan eläintarhaan veneellä; miksei myös takaisinkin.


Prague Steamboat Company on yksi näiden risteilyjen järjestäjistä, mutta niitä löytyy tottakai muitakin. Tämä yhtiö on yksi Tsekin vanhimmista jokilaivaristeilyjen laivayhtiöistä: se on perustettu jo vuonna 1865. Tuolloin yhtiö sai luvan silloiselta keisari Franz Josef I:ltä ja aloitti höyrylaivaliikenteen aluksella nimeltä "Praha", reitillä Prahasta Štěchoviceen (joka oli pieni kaupunki 20 km päässä, etelään päin jokea).

Suosittelen lämpimästi edes kerran kokeilemaan, miltä kaupunki näyttää joelta päin katsottuna.

Prahan eläintarhaan veneretki kestää 55 - 75 minuuttia (riippuen miltä pysäkiltä nouset laivaan), hinnat eivät ole korkeat jos miettii mitä saa: alle kolmivuotiaat ilmaiseksi, 3-12 vuotiaat lastenlipulla 60 - 80 korunaa, ja yli 13-vuotiaat, sekä aikuiset 100 - 150 korunaa.  Lähtöpaikat yms. muut infot löydät alla olevilta yhtiön kotisivuilta. Eläintarhan laituri on eläintarhan alueella, joten siitä ei ole kuin pieni kävelymatka itse porteille. Ja takaisin eläintarhasta voi aina tulla vaikka bussilla tai toisinpäin; innokkaimmat mennen tullen veneellä.

 
Paitsi veneilyjä eläintarhaan, tarjolla on mm. vanhan ajan höyrylaivaristeilyjä, pelkkiä muutaman tunnin lounas- tai iltaristeilyjä, sekä jopa parin päivän retkiä. Kaikkea ihanaa siis, joissa yhden kesäisen päivän, illan tai hetken voi viettää !Yhtiön kotisivuilta löydät infoa eri retkistä, lähtöpaikoista, aikatauluista ja hinnoista,  linkin sinne löydät tästä: http://www.praguesteamboats.com/Infot: Wikipedia ja yrityksen omat kotisivut.

Kuljetusalan lakko siirtyy torstaille 16.6.


Jälleen infoa kuljetusalan lakosta, joka pysäyttäisi julkisen liikenteen Prahassa (metro, ratikat ja bussit):

Tšekin kuljetusalan ammattiliitot ovat lykänneet valtakunnallista julkisenliikenteen lakon alkamista torstaille 16. kesäkuuta. Alun perin lakon piti alkaa tänään maanantaina, mutta ammattiliitot perääntyivät asiassaan sen jälkeen, kun Prahan käräjäoikeus antoi nootin heille viikonloppuna. Tuomioistuin totesi, että lakkoa puuhaavat järjestäjät eivät olleet antaneet tarvittavia ennakkovaroituksia ennen lakon alkamisesta hyvissä ajoin kaikille tarvittaville tahoille.

Rautatielaitokselta Jaroslav Pejsa sanoi Tšekin Televisiolle sunnuntaina, että torstaina alkava lakko kestää täydet 24 tuntia.  Valtakunnallisen protestin oletetaan halvaannuttavan joukkoliikenteen Prahassa ja muissa suurissa kaupungeissa. Poliisi valmistautuu seuraamaan lakkopäivänä liikennettä ja yrittää pitää tilanteet hallinnassa, etteivät ne pääsisi riistäytymään aivan katastrofaalisiksi liikennesumiksi.

Tässä vaiheessa siis kaikille tuolloin Prahassa oleville ihan ok tieto, koska näillä näkymin lakon oletetaan kestävän vain yhden kokonaisen vuorokauden. Toivotaan parasta !

Asiasta infosi Radio Praha.