Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

29. syyskuuta 2011

Suomalaiselle Tero Pitkämäelle tšekkiläinen valmentaja



Tšekkiläinen keihäänheittäjälegenda Jan Železný on ottanut Tero Pitkämäen hoteisiinsa ja parivaljakko aloittelee yhteistä taivaltaan; Železný valmentajana ja Pitkämäki urheilijana.

Iltalehden urheilusivujen mukaan ensimmäinen kunnon tapaaminen on parin viikon päästä Prahassa. Siellä pohditaan tulevaisuutta tarkemmin ja tehdään suunnitelmia. Železnýn värvääminen on Pitkämäelle tuonut uutta intoa harjoitteluun silmälläpitäen tulevia Helsingin EM-kisoja, sekä Lontoon olympialaisia.

Näillä näkymin ainakin juoksukoordinaatioon ollaan hakemassa uusia kikkoja ja nopeutta lisää. Tämän toivotaan myötävaikuttavan miehen heittotekniikan parantumiseen.


Info: Iltalehti 28.9.2011
SHARE:

28. syyskuuta 2011

Rouva Lakmusová



Nový Svet ja erään talon avonainen ikkuna, 14.9.2011



"Talousvirkamies, jonka luona herra maisteri asuu, on nimeltään Lakmus. Hän on asunut Prahassa vasta kolmisen vuotta ja perinyt vuokralaisensa edeltäjältään samassa asunnossa. Pian hänen muutettuaan hiljaiseen taloomme kaikki muut vuokralaiset tiesivät, että Lakmuseilla on säästöjä, että he saavat hyvää eläkettä ja elinkorkoa, ja kaikki kunnioittivat heitä. Mutta asukkaat eivät ole heidän kanssaan juuri tekemisissä. 

Rouva Lakmusová, perheen pää, on kovin etäinen. Pyydettäessä hän tosin tekee kaiken minkä voi, maksaa talonomistajalle vuokran auliisti etukäteen aina kun hän sitä vaatii, lainaa muille jauhoja ja voita varastoistaan, aina kun heidän keittiönsä niitä kiireesti tarvitsee, vastaa tervehdykseen ja saattaapa itsekin tervehtiä ensimmäisenä, mutta puheisiin ei antaudu. 

Ei hän toki vähäpuheinen ole, todisteet hänen puhetaidostaan kaikuvat joskus avoimesta ikkunasta koko taloon."


Tekstiote: Jan Neruda (1867)  Vanhapoika - onnenpotku (sananparsi), teoksessa Prahalaistarinoita.
SHARE:

27. syyskuuta 2011

Praha Zoo 80-vuotta !



Prahan eläintarha juhlii 80-vuotissyntymäpäiväänsä 28.9.2011. Eläintarha kutsuu kaikki kynnelle kykenevät juhlimaan kanssaan, kera eläinten ja henkilökunnan.

Zoo Praha logo - kuva täältä


Syyskuun 28. päivä vuonna 1931 professori Jiri Janda avasi yleisölle Praha Zoon portit ensimmäistä kertaa. Vuosikymmenten aikana eläintarhan väki lisääntyi muutamasta kymmenestä yli 5000 eläimeen. 

Kyseisenä juhlapäivänä eläintarhassa vierailee paljon silmäätekeviä, sekä tärkeitä ihmisiä, mm. Prahan kaupunginjohtaja Svoboda. Eläintarhan henkilöstö on pukeutunut juhlapäiväksi 1930-luvun mukaiseen muotiin ja tätä samaa tyyliä toivotaan myös mahdollisimman monelta eläintarhaan tulevalta juhlavieraalta.

Paljon onnea Praha Zoo !

SHARE:

26. syyskuuta 2011

Žižkovin TV-torniin ylellinen hotellisviitti !




Tornin juurella 18.5.2010

Žižkovin torni, jonka rakentaminen aloitettiin kommunistivallan aikana ja, joka valmistui kolme vuotta Samettivallankumouksen jälkeen, availee pian upean yhden huoneen hotellisviitin,mutta myös lounge-baarin ja kokoushuoneen. Tornin sisustus muuttuu moderniksi näiltä osin. Lisäksi on tulossa myös muuta:

Uusittu tornin yläkerran design sisältää useita moderneja teknologioita, mukaan lukien erityisen äänimaailman. Tämä pitänee sisällään nojatuoleja, joissa istuen voi katsella Prahaa samalla, kun katsojan silmät voivat tarkistella isolle plasmanäytölle avautuvia historisia asioita kaupungista. Plasmalla saattaa nähdä entisen presidentti Václav Havelin tai sarjakuvahahmo Krtekin; "henkilökohtaisesti."

Hankkeen kustannukset ovat arviolta 40 - 50 miljoonaa korunaa. Siihen sisältyy kokoustila, jossa järjestää voi kokousten lisäksi erilaisia työpajoja tai seminaareja.
 
Žižkovin tornin arkkitehti Václav Aulickýn kerrotaan olevan tyytyväinen uuteen projektiin, sillä se tuo tuulahduksen raikasta ilmaa  nyt yli 25 vuotta vanhaan torniin:

"Minulla ei ollut aavistustakaan silloin, että olimme menossa kohti demokratiaa 1989-vuoden tapahtumien myötä. Nykyisen tornin rakennuspaikan suojelijat olivat siihen aikaan todella rohkeita ja vaativat, että alkuperäinen vaihtoehto rakentaa torni Petrinin kukkulalle, ei ollut hyvä. Tälle sanon edelleen, että luojan kiitos!"


Václav Aulický kiittää taiteilija David Černýn tornissa konttaavia vauva-veistoksia.  Hän kokee, että torni ja vauvat ovat täydellinen pari.


Rakennus on 216 metriä korkea. Siellä sijaitsee 11 digitaalisten asemien vastaanotinta sekä kahdeksan radioasemaa lähettää ohjelmiaan tornin asemien kautta maailmalle. Tornissa on myös matkapuhelinoperaattorien lähetysantenneja. Ylös pääsee pientä maksua vastaan hissillä. Sieltä on upeat maisemat Prahaan.

Uusittavan sisustuksen myötä torni on siis suljettu yleisöltä, eikä itselläni ole tätä kirjoittaessani tiedossa kuinka kauan. Mutta infoan asiasta heti kun saan siitä jostain vinkin.


Asiasta uutisoi Prague Monitor-lehti, 21.9.2011

SHARE:

25. syyskuuta 2011

čilimník

Syyskuun Prahan illassa kaksi uskaliasta,  16.9.2011


"Silmäilin maisemaa. 
Vallitsi hiljainen ilo, 
kuin kukkuloille ja laaksoille 
olisi äänettömästi 
satanut 
hienoa kultasadetta. 
Maisema 
oli omalla tavallaan eleginen - 
vavahdin 
lämpimästä ilmasta huolimatta."


Ote tekstistä: Jan Neruda (1877) Itävaltaa ei hoidettu elokuun 20.päivänä 1849 puoli yhdeltä iltapäivällä. Teoksessa Prahalaistarinoita.


Otsikko: čilimník = kultasade
SHARE:

24. syyskuuta 2011

Mozartin oma katu ja Bertramka-huvila (Mozart-museo)

Mozartin oma katu 14.9.2011

Herra Mozart on saanut oman kadun siksi, että kadun varrella sijaitsee huvila Bertramka, jossa hän vietti aikaansa säveltäessään oopperaa Don Giovanni. 

Smíchovin kaupunginosassa sijaitseva katu Mozartova vie kulkijan suoraan huvilalle, joten siinä ei voi eksyä. Huvila tunnetaan myös nimellä Mozartin museo, ja se on ehkä normaalille turistille hieman syrjässä, sillä prahalaiset eivät suuressa arvossa paikkaa pidä. Meidän siellä käydessämme kivetyt polut olivat täynnä puista tippuneita kuolleita lehtiä, ruoho leikkaamaton ja huvilakin itsessään pienen remontin tarpeessa. 

Paikka on kuitenkin Mozartin ihailijoille yksi varma tutustumiskohde, sillä siellä voivat herkimmät fanit eläytyä säveltäjän silloiseen aikakauteen ja tuntea vielä sen ajan tunnelman; sen raihnaisessa olomuodossa tosin. 


Bertramka-huvila silloin ennen, kuva otettu museon lasivitriinistä.

Bertramka on rakennettu 1600-luvulla alunperin maalaistaloksi. Museon vanhoista kuvista on nähtävissä, että talo on sijainnut yksinään rinteessä, jota ovat ympäröineet puut ja pensaat. 

Rakennus laajennettiin 1700-luvulla tilavaksi huvilaksi. Näissä maisemissa oli tuolloin Prahan maaseutu, ja siellä täällä näki pieniä maalaistaloja ja hedelmäpuutarhoja, sekä viininviljelijöiden asuntoja, joihin rikkaat prahalaiset pakenivat kesäisin kaupungin helteitä ja löyhkää. Nykyään näitä silloisia taloja on jäljellä enää jokunen, mutta Bertramka on melko hyvin säilynyt muistomerkki 1700-luvulta.


Sanovat sen olevan Mozartin cembalo - kuva museon lasivitriinistä

Mozart ja hänen vaimonsa Constanze olivat täällä huvilanomistaja säveltäjä František Dušekin vieraina kun Mozart teki luomistyötään Don Giovanni opperan kanssa vuonna 1787. Mozartin kerrotaan kirjoittaneen oopperansa alkusoiton puutarhapavlijongissa vain muutama tunti ennen ensi-iltaa Nostizin teatterissa Prahan Vanhassakaupungissa.

Dušekit olivat Mozartin vanhoja tuttuja. Huhuttiin, että Mozartilla olisi ollut jotain vispilänkauppaa rouva Dušekin kanssa ja tämän väitetään patistaneen Mozartia sävellystyönsä loppuunsaattamiseksi niin, että olisi lukinnut miehen huoneeseen, eikä päästänyt tätä ulos ennen kuin ooppera oli valmis. 


Betramka-huvila syyskuussa 2011

Mozart sai Prahassa sävellyksellään hyvin lämpimän vastaanoton, josta hän oli jäänyt Wienissä paitsi. Hän nautti täysin siemauksin suosiostaan, joka valtasi silloisen Prahan. Hänen kerrotaankin sanoneen: "Minun prahalaiseni ymmärtävät minua".


Huvila sisältä syyskuussa 2011

Bertramka on entistetty, mutta mielestäni siihen pitäisi enemmänkin paneutua ja laittaa paikka kuntoon rokokooaikaan suuntautuen vielä paremmin ja tuoda Mozartin myös enemmän tykö. 

Puutarhassa järjestetään kuitenkin kesäisin Mozart-konsertteja, joihin se on varmasti ainutlaatuinen paikka säveltäjämestarin sävellyksien kuuntelemiseksi.

Lisää asiasta: Bertramka.com

Bertramka

Mozartova, Praha 5, Smichovin-kaupunginosa (karttalinkki tässä).

Miten mennä: ota ensin metrolinja B, keltainen. Jää pois asemalla Anděl‎.  Siirry raitiovaunupysäkille kadulle Plzeňská ja ota ratikka nro 4. Jää pois pysäkillä Betramka (heti seuraava pysäkki). Sitten kartasta Mozartova-kadun tarkistus ja kävelymatka Betramkaan.

Avoinna seuraavasti: huhti-lokakuu joka päivä klo 9 - 18, marras-maaliskuu joka päivä klo 9:30 - 16.

Pääsymaksu aikuisilta 110 korunaa.



Infot: Näe ja koe Praha, omaa tekstiä, kuvat omat

SHARE:

22. syyskuuta 2011

Politických vězňů





Katukyltti syyskuussa, 15.9.2011

Politických vězňů eli suomeksi "Poliittiset vangit" -katu sijaitsee Prahan Uudella puolella eli Nový Mestossa. Kadun pituus on 420 metriä. 

Paikalla on sijainnut wanhaan aikaan hedelmätarhoja, sekä puutarhoja, joissa kasvoi mm. lääkekasveja. Kadulla asustelikin 1700-luvulla italialaissyntyinen apteekkari ja kadun nimenä oli tuolloin Angela z Florencie. Apteekkarin lääkekasvipuutarha monine pensaineen ja yrtteineen taisi ollakin Prahan ensimmäinen "Kasvitieteellinen puutarha". 

Vuosien 1875 - 1946 aikana katu nimettiin kreivi Joseph Breda Bredovskýn mukaan, joka toimi 1700-luvulla kuvernöörinä kaupungissa. Kadulla on muinoin toiminut myös orpokoti, jota piti keisarinna Maria Theresia.

Kadun nimi on ollut Politických vězňů vuodesta 1946. Tällä kadulla sijaitsi aikaisemmin mm. palatsi Petschově Gestapo ja se kertoo kadun historiaa toisen maailmansodan eli 1939 - 1945 välisestä ajasta. Palatsissa asusteli tuolloin kaupunkia miehittäneitä sakasalaisia sotilaita ja Gestapon väkeä. 

Voi olla, että "Poliittiset vangit"-katu on nimensä saanut juuri sen mukaan, että kadun joissain taloissa on saatettu pitää ihmisiä vankeina esim. poliittisten julkilausimiensa takia. Jos joku teistä lukijoista tietää tarkemmin, infotkaa siitä. Kadun nimi ainakin viittaisi jotenkin siihen suuntaan.



Politických vězňů, karttalinkki tässä.


Info: Atlasceska.cz
 
SHARE:

21. syyskuuta 2011

Jazztrumpetisti Eric Truffaz konsertoi Prahassa 3.10.2011


Asiaa jazzista jälleen pitkästä aikaa. Tarjolla Eric Truffazin konsertti 3. lokakuuta Palac Acropoliksessa.


Eric Truffaz - kuva täältä

Eric Truffaz on mies, joka rankataan mukaan Euroopan jazzkärkikastiin ja joka on tehnyt yli kymmenen albumia Yhdysvalloissa. Miehen kerrotaan olevan älykäs ja jolla on rikas mielikuvitus, sekä rohkeutta toteuttaa itseään. Eric Truffaz on syntynyt vuonna 1960 Sveitsissä ja asuu tällä hetkellä Ranskassa. Vuonna 1994 hän julkaisi ensimmäisen albuminsa omalla nimellään. 

Konsertti on siis 3.10.2011 klo 19:30 alkaen ja paikka Palac Acropolis. Lippuja voi ostaa netin kautta, osoitteesta Ticketpro. Hinnat alkaen 490 korunaa.



Palac Acropolis

Kubelíkova 27, Praha 3 (karttalinkki tässä)

Ohessa YouTubesta napattu musiikkinäyte: Eric Truffaz & Sly Johnson: "Mr. Wyatt".

SHARE:

19. syyskuuta 2011

Muzeum hlavinho mésta Prahy - Prahan kaupunginmuseo & Langweilin pienoismalli Prahasta




Tässä paikassa me koimme aivan mahtavan 3D-esityksen ! Se tuli meille yllätyksenä, sillä olimme menossa katsomaan museoon ensisijaisesti siellä esillä olevaa Prahan  pienoismallia, jonka on tehnyt pahvista Antonin Langweil vuosien 1826 - 1837 aikana.

Tämä pienoismalli on kyllä nähtävänä, mutta sen näkee myös 3D-esityksenä, joka nosti ainakin omat käsivarsien ihokarvat pystyyn. Se oli hieno kokemus. 

Mutta museosta ja Langweilin pienoismallista lisää seuraavassa:



Prahan kaupunginmuseoon ei ehkä heti ensi Prahan vierailulla tule mentyä, ja sinne oli hieman vaikea löytää, mutta suosittelen paikkaa teille, joita historia kiinnostaa. (Tämä on siis eri paikka kuin Wenceslauksen aukion toisessa päässä oleva Kansallismuseo.) 

Museon osoite on Na poříčí 52, Praha 8 (karttalinkki tässä). Parhaiten sinne pääsee metrolla: keltainen linja B tai punainen linja C, jää pois Florencin asemalla. Museo on suljettu maanantaisin, ja avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 9 - 18. Sisäänpääsymaksu oli muistaakseni kahdelta aikuiselta 240 korunaa eli 120 per hlö.

Kun nousimme ylös metrosta Na poříčí-kadulle huomasimme, että ko. kadun talot päättyivät numeroon 50. Missä siis oli numero 52 ? Talo nro 50 jälkeen näkyy silta, jonka päällä menee suurempi katu. Kävele  tämän "valtatien" alitse eteenpäin ohi McDonaldsín niin näet alla olevan vanhan jugendrakennuksen: se on Prahan kaupunginmuseo.

Museon kyljessäkin on muuten metroasema, sen huomasimme vasta kun poistuimme museosta. Jos sen löydät, se on parempi nousupaikka ylös maanpinnalle ja heti museon viereen.







Prahan kaupunginmuseo esittelee siis historiaa aivan kivikaudelta asti 1900-luvun puoliväliin. Tekstit esineiden vierestä löytyvät myös englanniksi. Museossa on myös aina jokin vaihtuva näyttely; meidän vierailumme aikana siellä oli näyttely Karlinin kaupunginosasta ja sen historiasta.






Antonin Lagweil näperteli siis pahvista saksin ja käsin Prahan kaupungin pienoismallin. Mallin tekeminen kesti 11 vuotta ja on hyvinkin pikkutarkka. Yli 2000 rakennusta käsittävä pienoismalli näyttää Vanhankaupungin-, Pienen puolen ja Juutalaiskaupunginosan sellaisena kuin mitä se on ollut 1700-1800 - lukujen vaihteessa. Juutalaiskaupunginosakin näkyy ghettona, eikä kauniina jugendrakennuskantana kuten nykyään. Myös Vanhankaupungin aukiolla raatihuone on kokonainen ja patsas erilainen. Vltavan rantoja Vanhankaupungin puolella maisemoittavat lautakasat.

Pienoismalli on lasivitriinissä, jonka takaa sitä voi ihastella.

Langweilin omat kotisivut löydät tästä: http://www.langweil.cz/index_en.php

Ja tämä hieno pienoismalli nähtiin siis myös 3D-kokemuksena, esityksen pituus on noin 6 minuuttia ja sitä näytetään museossa klo 9:30 - 17:30 välillä. Kun ostimme museoon oikeuttavat sisäänpääsyliput, siihen kuului myös erilliset liput ko. näytökseen. Sen kävimme heti ensin katsomassa. Museon lattiaan kiinnitetyt mainokset johdattivat alakertaan, jossa henkilökuntaan kuuluva katsoi lippumme, antoi esitykseen kuuluvat lasit ja istuimme penkeille odottamaan. Lasit päähän, valot sammuivat ja sitten lähdettiin matkaan ! Taustalta kuuluu kavion kopsetta ja hiljaista ihmisten puhetta. Välillä lennetään kattojen yllä kuin taivaan linnut ja sitten mennään taas alas mukulakivikaduille, joista matka jatkuu pitkin wanhan kaupungin katuja. 

Ohessa esitteestä otettu omakuva reitistä, jonka 3D-esitys vie, klikkaa kuvaa niin saat sen suuremmaksi.







Kuten ennenkin olen maininnut, museot ovat oiva käyntikohde ainakin niinä reissupäivinä kun hieman sataa tihuttaa tai sitten meille, joita historia kiinnostaa aina yleisesti.

Ohessa vielä museon info:

Muzeum hlavinho mésta Prahy

Na poříčí 52, Praha 8 (karttalinkki tässä)

Avoinna ti-pe klo 9 - 18

Metro: keltainen linja B tai punainen linja C, jää pois pysäkillä Florenc.

SHARE:

Ihanaa syksyä & markkinatapahtumien aikaa Prahassa


Vanhankaupungin tori ja Viinijuhlaa 14.9.2011


Erilaiset sadokorjuunjuhlat ovat käynnissä ympäri Prahaa ja varsinkin tuhansia kävijöitä on jo tarttunut tilaisuuteen maistaa mm. tämän vuoden uusia viinejä.  

Paitsi Vanhankaupungin aukiolla (Staré Mesto) niin myös muualla Prahassa, kuten Náměstí Jiřího z Poděbrad- aukiolla oli menneenä perjantai-iltana vierailijoilla mahdollisuus nauttia paitsi markkinatunnelmasta, mutta myös musiikkiesityksistä ja viineistä. Toinen tapahtuma Náměstí Mirun lähistöllä oli antiikin festivaali Bacchanal, johon osallistui myös tuhansia ihmisiä. Täälläkin oli tarjolla noin 2000 litraa uutta viiniä  Grébovkan viinitarhalta.  

Muita "sadon juhlia" oli mm. Prahan linnan alueella ja Kampa-saarella.


Syksyinen Vanhankaupungin aukio, 15.9.2011


Nyt te, jotka lähdette viettämään syyskuun-lokakuun vaihdetta Prahaan, vaikkapa pitkälle viikonlopulle, nauttikaahan grillien ja viinien tarjonnasta Prahan toreilla ja aukioilla !

Syyskuun päivät ovat Prahassa lämpimiä ja aurinkoisia (+20 C), mutta illat pimenevät noin klo 21 aikaan ja hieman viilenevät, joten pitkähihaista kannattaa varata ylle iltakävelylle.

Ja sitten vain nauttimaan tunnelmasta !



Kaunis syksyinen Praha, 14.9.2011

SHARE:

18. syyskuuta 2011

Čechův most ja Metronomisen kellon paikan historiaa



Čechův most, 13.9.2011


Čechův most eli Čechin silta (karttalinkki tässä) on tullut tutuksi ainakin niille turisteille, jotka ovat käyneet katsomassa Letenské sadyn eli Letná-puiston Metronomista kelloa. Sillan puiston puoleisesta päästä nimittäin nousevat portaat miltei suoraan kellolle. 

Silta on saanut nimensä runoilija Svatopluk Čechin (1846 - 1908) mukaan ja se valmistui hänen kuolinvuotenaan eli vuonna 1908. 

Čechův most on aitoa ja täyttä jugendia, jossa on lennokasta rautakoristelua. Sillan tunnuspiirteenä ovat vaalean keltaisten pylväiden päässä olevat, joelle katsovat soihtuja kannattelevat patsaat, jotka näkyvät kauas (kuva alla).


Sillan pylväspatsas, 13.9.2011

Metronomisella kellolla taasen on hieman erilainen menneisyys. Sen paikalla on nimittäin ollut Stalinin patsas kommunistivallan aikana. 

Vapunpäivänä vuonna 1955 paikalle pystytetty Stalinin patsas sai seisoa paikoillaan seitsemän vuotta. Korkeutta tuolla patsaalla oli 13 metriä ja se näkyi hyvin Letnán puiston kukkulalta alas Prahan kaupunkiin. Patsasta rakennettiin viisi vuotta ja sen on kerrottu maksaneen yhtä paljon kuin sairaalan rakentaminen olisi maksanut. 

Suunnitteluvaiheessa järjestettiin kertomusten mukaan useita kokouksia, joissa sen tyyliä ja korkeutta pohdittiin, sekä sen toteuttamistapaa mietittiin. Lopulta päädyttiin  ratkaisuun, jossa Stalin johti joukkojaan (työläisiä) kohti marxismin ihmemaata.

Suunnitelma ei kuitenkaan aivan onnistunut ja patsas saikin prahalaisten keskuudessa  nopeasti lempinimen "Ryysis", koska se muistutti heitä leipäjonoista.

Patsaan suunnitteli kuvanveistäjä Otakar Švec, eikä hänkään lopulta pitänyt lopputuloksesta. Kuukausi ennen patsaan valmistumista Švec otti itseltään hengen, eikä koskaan päässyt näkemään patsasta sen luonnollisessa ympäristössä.


Paikalla ollut Stalinin patsas. Kuva otettu Kommunistimuseosta 15.9.2011



Stalin joutui Neuvostoliitossa kansalaisten epäsuosioon noin vuosi Prahan patsaan paljastamisen jälkeen ja tsekkikommunistit päättivät räjäyttää ukon kuvan pois; mukaan otettiin 2000 kiloa erilaisia räjähteitä. Joidenkin mielestä patsas olisi pitänyt säilyttää muistona sen ajan kuvasta.  

Katso myös tämä linkki liittyen patsaaseen ja sen räjäytykseen (video).

Ja kun Prahassa ollaan, jälleen asiaan liittyy wanha legenda: nimittäin patsaan päätä eli Stalinin päätä ei koskaan räjäytyksen jälkeen löydetty. Muuan tarina kertoo, että räjäytyksen jälkeen eräs bisnesmies olisi löytänyt Stalinin päästä irronneen korvan lähistöltä ja tehnyt siitä pihalleen pienen uima-altaan linnuille.

Ken tietää : )

No, nyt jäljellä on  erilaisten graffitien koristelema graniittijalusta metronomille, joka lähinnä näyttää maansiirtokoneelta, tai joltain muulta ihme vemputtimelta. Paikalla saattaa nähdä myös skeittailua harrastavia nuoria, sillä jalustan rappuset ovat oiva paikka tehdä skeittitemppuja.


Stalinin patsaan graniittijalusta 14.9.2011
Metronominen kello, 14.9.2011

Kauniina päivänä Metronomiselle kellolle kannattaa kivuta, sillä sieltä on hienot näkymät alas Prahan kaupunkiin. Raitiovaunupysäkit ovat aivan alhaalla rappujen edustalla, eikä kiipeäminen kellolle ole pitkä. 

Lisäksi Letnán puistosta löytyy aivan Metronomisen kellon läheisyydestä myös Hanavskýn paviljonki.

Raitiovaunupysäkki on kellolle ja puistoon johtavien portaiden lähellä. Raitiovaunut 1, 8, 12 ja 17 kulkevat pitkin Nábřeží Edvarda Benešeot-katua, jää pois pysäkillä Čechův most.


Omaa tekstiä + Mondo matkaopas Praha sekä Näe, koe Praha. Kuvat omat.
SHARE:

14. syyskuuta 2011

Pikkuinen Hippo !



Oi, tämä pitää teidän kanssanne jakaa: oheinen YouTube-video ja Praha Zoo:ssa kesäkuussa syntynyt pieni Hippo.


SHARE:

13. syyskuuta 2011

Viinin & Pyhän Václavin juhlaa !



Praha - kuva täältä

Mikäli vierailet Prahassa 13. - 26.9.2011, käy ihmeessä tutustumassa Vanhankaupungin aukiolla viininkorjuujuhlien satoon. 

Maistiaisia eri rypälelajikkeista ja eri alueilta Tsekeistä on tarjolla.

Lisäksi Wencelauksen aukiolla juhlistetaan 14. - 28.9.2011 Pyhää Václavia (pyhimystä), joten sielläkin on markkinahumua. Siellä on ruokaa (mm. grillijuttuja), juomaa ja  musiikkia, sekä käsitöitä myynnissä.

Keski-Euroopassa otetaan eri juhlapäivistä aina kaikki irti : )  Tästä on mukava aloittaa syksy.

SHARE:

9. syyskuuta 2011

Liliová-katu ja temppeliritarin haamu





Vanhankaupungin kadut ovat yhä tänä päivänä turisteille aika sokkeloinen paikka. Ilman karttaa, ja joskus jopa sen kanssakin, kaduilla voi tuntea menneensä eksyksiin; niin labyrinttinen paikka se on, ainakin ensikertalaiselle.

Muinaiseen keskiaikaan näillä sokkeloisilla kaduilla ratsastivat niin sanotut temppeliritarit ratsuillaan. Temppeliritarit olivat jonkinlaisia sotilaita, ja niitä riitti kahden vuosisadan ajalle keskiaikaisessa Euroopassa. Temppeliritareiden kauden katsotaan alkaneen 1100-luvun alussa, katolisen kirkon alaisuuteen. Heidän kerrottiin olevan korkeasti koulutettuja ja hyvin motivoituneita tehtäviinsä. Ritarien hevoset olivat myös saaneet jonkinlaisen sotilaskoulutuksen tehtäviinsä. Temppeliritarit olivat myös hyvin aseistettua väkeä.

Temppeliritarit olivat alun perin vaatimattomia soturimunkkeja, mutta heidän järjestönsä kasvoi pian yhdeksi keskiajan Euroopan taloudellisesti vaikutusvaltaisimmista järjestöistä. Temppeliherrojen vaurauden kasvaessa heitä alettiin pelätä ja he alkoivat saada vihamiehiä. Lopulta 1300-luvun alussa ritarikunta hävitettiin ja sen jäsenet joutuivat vainojen kohteeksi.

Taitavimmat sotilaalliset taidot omaavat ritarit tekivät ristiretkiä. Vuonna 1307 Ranskassa näitä ritareita ensin kidutettiin ja sitten poltettiin roviolla, koska nämä olivat antaneet vääriä tunnustuksia ja valehdelleet asioista. Portugali on Wikipedian mukaan ainoa maa, joissa näitä temppeliritareita ei koskaan vainottu millään tapaa. Temppeliritarien äkillinen katoaminen herätti ihmisten keskuudessa elämään erilaisia tarinoita, sekä legendoja. Näistä yksi liittyy Prahan kaupunkiin ja Liliová-kadulle.


Temppeliritarien tunnusmerkki on punainen risti - kuva täältä

Prahan yksi rakastetuimmista haamuista on valkealla ratsullaan Liliová-kadulla ratsastava päätön temppeliritari. Keskiyön tuntumassa, noin klo 24-01 välisenä aikana, kaverin on nähty mukulakivikadulla ratsunsa kanssa kopistelevan, pitäen katkaistua päätään kainalossaan ja miekan kolistessa vyötärönauhaan sidottuna. Hänet nähneille ja legendan tunteville prahalaisille on jäänyt epäselväksi, miksi mieheltä on pää katkaistu ja mihin hän näin ollen on syyllistynyt elämänsä aikana. Mutta ilmeisesti kaveri on jäänyt vainojen kohteeksi ja mestattu siitä syystä.


Päättömän temppeliritarin kerrotaan kuitenkin olevan melko tyylikäs herra, joten otapa suuntaa Liliová-kadulle puolen yön aikaan; ties vaikka kavionkopseen kuulisit ja temppeliritarin haamun näkisit. 

(Sanovat, että "ei heikkohermoisille")  : )


Liliová-kadulle, tästä karttalinkistä.


Info: Wikipedia
SHARE:

5. syyskuuta 2011

Arcibiskupský palác - Linna-aukion muhkea palatsi



Arkkipiispan palatsi - kuva täältä

Olen aikaisemmin kertonut tällä samaisella paikalla sijaitsevasta toisesta, tämän palatsin hieman taakse jäävästä Sternbergin palatsista. Tämä nyt esittelyssä oleva Arcibiskupský palác eli Arkkipiispan palatsi, on ehkä se, jonka turistit näkevät ensin. Stenbergin palatsiin mennään hieman ns. "nurkan takaa". 

Arkkipiispan palatsi seisoo muhkeana aukion kupeessa ja ainakin me olemme reissuillamme huomanneet, kuinka mustapukuiset nunnat kävelevät palatsiin sisään ja ulos.

Alunperin rakennus rakennettiin romaaniseen tyyliin, ja koki muutoksen goottilaiseen tyyliin, silloisen piispa John IV:n toimesta 1400-luvun lopulla. Palatsi on aikojen saatossa kokenut monen monta asukasta, piispoja ja arkkipiispoja, ja sitä on rakennettu aina tyylisuuntien mukaan, sekä laajennettu.
 
Muun muassa Ferdinand I osti tämän ylellisen palatsin vuonna 1562 hussilaissotien jälkeiselle, ensimmäiselle katoliselle arkkipiispalle. Palatsi korvasi silloin Pienellä puolella eli Malá Stranassa olleen vanhan arkkipiispan palatsin, joka oli tuhoutunut sodassa. Valkeavuoren taistelun jälkeisenä aikana arkkipiispan palatsin sijoittaminen linnan viereen oli selviö, sillä silloin katoliset hallitsivat maata ja kaupunkia. 


Portaalin yllä oleva vaakuna - kuva täältä

Palatsin kauniin vaalean rokokoojulkisivun suunnitteli Johann Joseph Wiech 1700-luvulla silloiselle arkkipiispa Antonin Prichovskylle, jonka vaakuna on muuten yhä tänä päivänä portaalin yllä.

Rakennus ei ole sisältä yleisölle nähtävänä, mutta toisinaan siellä järjestetään palatsin saleissa konsertteja. Rakennuksessa toimii yhä tänäänkin arkkipiispahiippakunnan toimisto, ja siksi sen edustalla näkyykin joskus kävelevän katolisia nunnia.

Rakennuksen vasemmassa laidassa on turistikauppa, ja taitaa olla pieni kahvilakin.


Arcibiskupský palác

Hradčanské náměstí 14, Praha 1 - Linna-aukio (karttalinkki tässä).


Info: Kaupunkikirjat Praha
SHARE:

4. syyskuuta 2011

John Lennon Wall Prague

Tästä Prahassa sijaitsevasta John Lennon seinästä olen ennenkin kirjoitellut, mutta tässä muutama oma kuva eri vuosilta ja eri vuodenajoilta kyseisestä paikasta. 

Kuvat muurissa muuttuvat, joten sen minkä muurista valokuvaat tänään, on jo parin viikon päästä toisenlainen. Muuri on kuin muuttuva taideteos, mutta kuitenkaan sen perimmäistä asiaa ei unohdeta: Johnin kuva siitä löytyy aina; sen olemme todenneet.

Syksyllä 24.9.2009


Joulun alla 9.12.2010

Keväällä 4.4.2010
Syksy 14.9.2011
 Syksyllä 14.9.2011
SHARE:
© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig