13. tammikuuta 2012

Bubeneč - Kauniita taloja ja rauhallista miljöötä

Bubeneč on yksi Prahan kaupunginosista. Se oli alkuperäiseltä nimeltään Výhoda Dvenec eli "Etu-Dvenec" ja siihen on kuulunut myös Zpátky Dvenec eli "Taka-Dvenec". Näistä kaupunginosista takaosa erottui myöhemmin Troja-kaupunginosaksi ja etuosa Bubenečiksi. 


Tesla-arena kuuluu kaupunginosaan, joulukuu 2011

Dvenec-niminen kylä mainitaan historiassa ensimmäisen kerran vuonna 1197. Tällöin käytössä olivat etu- ja taka Dvenecin alueet. Myöhemmin Prahan kaupungin laidalla ja Vltavan rannalla sijaitseva Etu-Dvenecin kylä sai nimensä Bubeneč, ja aikojen saatossa se lopulta liitettiin Prahan kaupunkiin kuuluvaksi. Nykyinen kaupunginosan nimi Bubeneč juontaa juurensa sanaan rummut eli Bubny, joka taas on muotoutunut lopulta Saksan kielisestä ääntämisestä Bubentsch. Alkujaan ensimmäiset vihjeet kyseisestä kaupunginosasta on kirjattu juuri tuolloin vuonna 1197, jolloin mainitaan mm. kirkon vihkimisestä kyseisellä alueella.  Kylä mainitaan seuraavan kerran vuonna 1261, jolloin kuningas Přemysl Otakar II oli pukeutunut kaksipäiväiseen juhlaan, jota vietetiin näissä maisemissa.
 
Vuosina 1620-30 kylä toivoi ettei joutuisi mukaan kolmikymmenvuotiseen sotaan, mutta se oli turhaa. Lisäksi kylää riepotteli mm. Ruotsin hyökkäys Prahaan vuonna 1648.  
 
Kun vuosi 1750 alkoi, muotoutui mm. katu nimeltä Skalecká, Strossmayerovým-aukio ja Bubenska katu. Nämä kaikki edistivät kaupunginosan kehitystä yhdeksi Prahan kaupungin alueeksi, vaikka kaupunginosa sijaitsi Vltavan toisella puolen. 

Vuonna 1884 kylä yhdistettiin Prahan kaupunkiin ja se sai kaupungin korttelin numeron seitsemän (Praha 7).

Villa Lannova ennen  - Kuva täältä


Villa Lannova tänään - kuva täältä


Tänään Bubenečin kaupunginosaa voi vain ihastella. Suosittelen ehdottomasti kävelyä tänne ja aikaa siihen myös, sillä talot ovat kauniita ja se hiljaisuus, sekä rauhallisuus joka alueesta huokuu; sitä voi vain sanoin kuvailla. 

Eräs näistä on yllä olevassa kuvassa oleva Villa Lannova. Sen rakennutti vuosien 1868 - 72 liikemies ja taiteenkeräilijä Vojtěch Lanna. Tyyliltään rakennus on neo renesanssia ja arkkitehteinä ovat toimineet Antonín Viktor Barvitius, Josef Schulz, Ignác Vojtěch Ullmann, Antonín Viktor Barvitius ja Jan Koula. Vuonna 1909 omistajansa Lannan kuoleman jälkeen, Villa Lannovalla oli useita yksityisiä omistajia. Vuonna 1948 omistus siirtyi Tšekkoslovakian valtiolle, ja vuodesta 1957 alkaen rakennusta on hallinnoinut Tšekin tiedeakatemia.

Lannova vila, Pelléova 24,  Praha 6 (karttalinkki tässä)

Nykyään näitä alueen kauniita jugengd-huviloita asuttavat diplomaatit ja muut tärkeät henkilöt, sekä tietysti tavalliset perheet. Talot ovat hyvin pidettyjä pääosiltaan ja taloja ympäröivät puutarhat kesäaikaan kauniita. 


Karttalinkki Bubenečiin tässä.


Infot: atlasceska.cz
SHARE:

2 kommenttia

  1. Mukava artikkeli, tuolla suunnallahan sijaitsee myös huikea tekniikan museo! Toisessa kuvassahan ei tosin ole Tesla-areena, vaan Teollisuuspalatsia. =)

    VastaaPoista
  2. No niinpä taitaa ollakin Teollisuuspalatsin tornia tuo ; ) Siitäkin pitäisi laittaa muuten joku info, pitänee etsiä tietoa. Rakennus on tosi kaunis aikansa tuote.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig