24. tammikuuta 2012

"Havelin Sydän"-muistomerkki on nyt tekeillä
Olen aikaisemmin kertonut, että Wencelauksen aukiolla olleista Václav Havelin muistoksi tuoduista kynttilöistä oltaisiin suunnittelemassa vahaveistosta (aiempi juttu tässä). 


Muistokynttilöitä ja kukkia - kuva täältä


Nyt tilanne on se, että kymmenet vapaaehtoiset ovat mukana sulattamassa näistä palaneista muovikynttilöistä massaa, josta tuo sydämen muotoinen muistomerkki tehdään. Asiasta kertoo Prague Monitorin artikkeli seuraavassa, joka on bloggarin vapaa suomennos alkuperäisestä (linkki alkuperäiseen juttuun tekstin lopussa):

Kymmenet vapaaehtoiset olivat  Prahan Trafačka-kulttuurikeskuksessa viime lauantaina 21.1.2012. 

Havelin muistoksi tuoneista kynttilöistä irroitetiin muovikuori, kynttilöiden vahajäämät, sekä metallinen pääliosuus, joita vapaaehtoiset irroittivat. Neljä-viisi tonnia kynttiläjätettä kertyy nyt uusiokäyttöön Václav Havelin muistoksi sulatettavaan muistomerkkiin. Taiteilija Lukáš Gavlovský ja hänen ystävänsä Roman Švejda ovat tämän  muistomerkkihankkeen takana. Gavlovský kertoo idean syttyneen hänen päähänsä viikko Havelin kuoleman jälkeen.
 
"Ajatus oli spontaani. Ennen joulua näin ne tuhannet kynttilät, jotka tuotiin Wenceslaus-aukiolle Havelin muistolle. Kynttilämäärä vain kasvoi päivittäin.  Äkkiä tajusin, että ne tultaisiin myöhemmin heittämään pois ja tämän myötä sain ajatuksen, että kynttilävaha on loistava materiaali; materiaali, jonka voi helposti muuttaa toiseen muotoon", Gavlovský sanoi.

Sydämen muoto oli helppo valinta muistomerkin malliksi Gavlovskýn mukaan, koska edesmennyt presidentti lisäsi usein sydämen omaan nimikirjoitukseensa.  

Aluksi Gavlovský ja Švejda ajattelivat kerätä kynttilöitä pelkästään Prahan Wenceslauksen aukiolta, jossa kynttilämeri jatkoi kasvamistaan ​​päivä päivältä hänen kuolemansa jälkeen. Mutta idealle löytyi myös innokasta tukea maan muista kaupungeista, ja pusseja täynnä kynttilöitä alkoi virrata ympäri maata taiteilijalle, jotka toimitettiin edelleen Trafačka-kulttuurikeskukseen. Siellä eri-ikäiset ovat nyt auttamassa tässä sulatusoperaatiossa ja varsinkin näissä alkutoimissa, joka on aikaa vievää työtä.  


Taiteilija Lukáš Gavlovský kynttilämeren edustalla - kuva täältä


Muutamat työnsä ääreltä tavoitetut vapaaehtoiset kertoivat seuraavaa:


"Pidän todella tästä ajatuksesta. Siksi halusin tulla auttamaan kun olin nähnyt tästä uutisen televisiossa. Mielestäni on loistava ajatus tehdä muistomerkiksi juuri sydän. Luulen, että Havel olisi halunnut itsekin tämän hankkeen toteutuvan, ja se on hienoa. "
 
"Tulimme, koska Václav Havel teki meidän hyväksemme paljon. Ja jos hän ei olisi elänyt, niin saattaisimme yhä elää kommunismin otteessa. Joten tämä vapaaehtoistyömme on kiitos hänelle, että voimme elää siten kuin elämme nyt. "
 
"Kuulin tästä radiosta, ajatus oli suuri ja päätin auttaa. Toin oman vasaran mukanani ja tulin tänne töihin. "

Kynttilöistä irroitetut vahapalat sijoitetaan 2,4 metriseen sydämen muotoiseen muottiin. Lukáš Gavlovský sulattaa sen jälkeen vahan hitsauspistoolin avulla. Veistos, joka tulee olemaan noin kaksi metriä korkea, kootaan paikan päällä Kansallisteatterin edustalla, jossa iso vahasydän asennetaan pikkuhiljaa osista kooten 9.2. -10.4.2012 välisenä aikana.


Mallisuunnittelun tuotosta - kuva täältä

Muistomerkkiin tulee kulkuaukko, jolloin suuren sydämen läpi on mahdollista kulkea. Gavlovskýn mukaan se on tärkeä osa monumenttia itseään. 

"Voimme kävellä sen läpi, viettää aikaa sen alla ja jättää se, tullaksemme taas uudelleen. Avoin sydämen muoto  on tarkoitus heijastaa omia tunteitamme Havelin poismenon jälkeen.  Olen myös sitä mieltä, että oma sydämeni oli vihdoinkin avautunut ja olin taas elävä ihminen sen jälkeen kun Havel vei läpi tässä kansakunnassa Samettivallankumouksen", Gavlovský kertoo.


Mallin suunnittelua ja kokeilua - kuva täältä

 
Mitä tapahtuu sitten huhtikuun jälkeen kun aurinko alkaa taas kunnolla lämmittää ja mahdollisesti veistokseen käytetty vaha saattaa alkaa sulaa?   Gavlovský sanoo, ettei tiedä. Hän toteaa, että ennen kaikkea hanke on pieni ja spontaani ele kunnioittaa edesmennyttä presidenttiä.

Alkuperäinen Prague Monitorin artikkeli on tässä. 
 
Mikäli siis haluat nähdä tuon ison sydänmuistomerkin, kiirehdi sitä Prahaan katsomaan ja valokuvaamaan viimeistään heti sen pystytyksen jälkeen huhtikuun puolivälissä. Myöhemmin se voi olla siis mahdotonta !

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig