10. tammikuuta 2012

Jan & Zdeněk Svěrák - Elokuvien miehet "Elämä kierrättää" -elokuvan tiimoilta ja itse elokuvaOlen jo aikaisemminkin puhunut omasta elokuvasuosikistani "Elämä kierrättää". 

Se miljöö, elokuvan tarina ja henkilöt, sekä näyttelijät, ovat vieneet minut mennessään. Ihastuttava tarina kaikenkaikkiaan, ja kauniit Prahan Karlin-kaupunginosan miljööt kolahtavat aina vain.

Tässä teille luettavaksi tuohon "Haaste vuodelle 2012" -teemaan liittyen Kalle Kinnusen tekemä, alunperin Suomen Kuvalehdessä (15/2008) julkaistu artikkeli tästä elokuvasta. Jan Svěrák - kuva täältä


Itäblogin vapautumisen jälkeisessä tšekkielokuvassa on yksi nimi ylitse muiden. Jan Svěrák on ohjannut maan pidetyimmät ja rakastetuimmat elokuvat, mukaanlukien Koljan, joka voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 1997.

Oikeastaan nimiä on kaksi, sukunimä yksi. 

Zdeněk Svěrák kirjoitti Koljan ja näytteli pääosan.  Zdeněk on ollut Tsekin ja Tsekkoslovakian johtavia humoristeja ja näytelmäkirjailijoita jo 1960-luvulta lähtien.

Zdeněk Svěrák - kuva täältä
Elämä kierrättää on isän ja pojan viides yhteistyö. Se muodostaa Poikaluokan vintiöiden (1991) ja Koljan kanssa trilogian, joka käsittelee ihmisen ikävaiheita: lapsuutta, aikuisuutta ja vanhuutta.

"Tavallaan tämä elokuva on enemmän isäni kuin minun", Jan myöntää. Hän vieraili maaliskuun lopussa 2008 Helsingissä kertomassa uutuudestaan.

"Ehkä siksi otimme kirjoitusvaiheessa yhteen enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Olimme pitkään ilmiriidoissakin. Nyt minusta tuntuu, että Zdeněk oli yleensä oikeassa. Olen vasta matkalla kohti paikkaa, josta hän jo tietää: eläkeikää", Jan toteaa.

Elämä kierrättää kertoo 65-vuotiaasta äidinkielenopettaja Josefista, ikuisesta vastarannan kiiskestä, joka jättää työnsä hermostuttuaan huonotapaisiin oppilaisiinsa. Rikkaiden ja vaikutusvaltaisten perheiden lapsille ei rehtorikaan voi mitään. Itsepäinen pappa ei suostu jäämään kotiin vaan ajautuu hanttihommiin supermarketin pullonpalautusosastolle. Siellä Josef vaivihkaa ujuttautuu asiakkaiden ja työtoverien elämään, ja lyö näppinsä heidän työ- ja lemmensotkuihinsa. Josefin uuden maailman yllä leijuu lopun uhka: kauppias on hankkimassa pullonpalautusautomaattia. 

Elämä kierrättää ei ole vain tarina kitkerän miehen matkasta toisten ihmisten kautta omaan sisimpäänsä.

"Halusin tehdä elokuvan, joka saa katsojat miettimään, kuinka elämän suuntaan voi vaikuttaa", Jan Svěrák sanoo.

Ja kosketuspinta löytyi. Elokuva teki Tsekeissä kotimaisten elokuvien katsojaennätyksen.

"Aihe koskettaa keski-ikäisiä. Nuoria puolestaan kiinnostaa nähdä, mitä heidän vanhempansa puuhaavat kotona sitten, kun lapset ovat muuttaneet pois", Svěrák hymyilee.

"Toisaalta monet ihmettelevät, miksi vanhemmat ovat vuosikymmeniä yhdessä, vaikka riitelevät koko ajan. Josef ja vaimo ovat esimerkkitapaus".

Svěrákin elokuvien mestetyksestä johtuen hänen ei tarvitse ravata kuvauksista toisiin.

"Olen onnekas, taloudellisesti turvattu. Voisin viettää vuosia hyvää käsikirjoitusta etsien".


 


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig