9. tammikuuta 2012

Kirjailija Karel Čapek
Jos Karel Čapek voisi vielä elää, hän täyttäisi tänään 9.1.2012 hulppeat 122 vuotta. 

Čapek on yksi tunnetuimmista tšekkiläisistä kirjailijoista. Osa meistä on varmasti kuullut hänen kirjoittamistaan teoksista kuten "Puutarhurin vuosi" tai "Salamanterisota".


Karel Čapek - Kuva täältä

Karel Čapek (9.1.1890 - 25.12.1938)  syntyi Böömiläisessä vuoristokylässä nimeltä Malé Svatoňovice, ja kuoli Prahassa. Hänet on haudattu Vyšehradin hautausmaalle Prahassa. Karel Čapek oli nuorin kolmesta sisaruksesta ja läheisin suhde hänellä oli veljeensä Josefiin, jonka kanssa hän mm. kirjoitti yhdessä. 

Čapek oli ihastunut kuvataiteisiin ja varsinkin kubismiin. Hän opiskeli taidemaalausta mm. Kaarlen yliopistossa Prahassa, sekä Sorbonnessa Pariisissa. Hänet vapautettiin asepalveluksesta selkärankaongelmien vuoksi, jotka seurasivat häntä koko elinajan. Jossain vaiheessa Čapek innostui kirjoittamisesta. Tähän vaikutti mm. ensimmäinen maailmansota, joka kiinnosti häntä totalitarismin ja nationalismin kautta. 

Čapek kirjoitti älykkäästi ja huumorilla. Hänen teoksiaan on kautta aikain pidetty mielenkiintoisina ja melko tarkkanäköisinä. Hän kirjoitti nykynäkökulmasta katsoen jo tuolloin scifi-vivahteisia kertomuksia, joille oli ominaista pisteliäs satiiri. Čapek esitteli mm. sanan robotti näytelmässään R.U.R, jonka hän kirjoitti vuonna 1920 ja, jonka ensiesitys oli Prahassa vuotta myöhemmin.

Kuva täältä

Čapekia on usein pidetty tieteiskirjailijana, mutta hän vertautuu paremmin aikansa nimiin, kuten George Orwelliin ja Aldous Huxleyyn, jotka kirjoittivat valtavirtakirjallisuutta tieteiskirjallisuuden kaavussa. Suurin osa Čapekin töistä käsittelee monia nykymaailman mullistavia keksintöjä ja kehityslinjoja, jotka olivat nähtävissä jo 1900-luvun alkupuolella. Näihin lukeutuvat mm. massatuotanto, ydinaseet ja ihmisen ulkopuolinen äly, joka ilmenee Čapekin teosten roboteissa ja älykkäissä salamantereissa.

Čapekia pelottivat nähtävillä olleet yhteiskunnalliset epäkohdat, esimerkiksi diktatuurit, väkivalta ja suuryhtiöiden kasvava valta. Erityisesti Čapekia huolestutti 1930-luvulla natsien ylläpitämä diktatuuri, mutta myös kommunismi. Nämä kaikki nivoutuvat yhteen Čapekin ehkä tunnetuimmassa romaanissa Salamanterisota (1936), joka sisältää paikoin hyvinkin synkkää satiiria.

Sodan jälkeen Tšekkoslovakian  kommunistihallinto hieman vastahakoisesti hyväksyi Čapekin tuotannon, koska häntä pidettiin natsismin vastustajana.

Tässäpä teille "Haaste vuodelle 2012" -teemaan liittyen muutama kirjaehdotus luettavaksi Čapekin tuotannosta:

  • Insinööri Prokopin aivokuume. (Krakatit, 1924.) Ruotsinkielisestä käännöksestä suomentanut Martti Jukola.  Urheilijain kustannus Oy, 1944.
  • Puutarhurin vuosi (Zahradníkův rok, 1929). Suomentanut Toivo Kalervo. Hämeenlinna: Karisto 1961.
  • Puutarhurin vuosi (Zahradníkův rok, 1929). Suomentanut Eero Balk. Helsinki: Basam Books, 2002.
  • Kotiinpaluu (Hordubal, 1933). Suomentanut Reino Silvanto.  Helsinki: WSOY, 1937.
  • Salamanterisota (Válka s mloky, 1936). Suomentanut Reino Silvanto. Helsinki: WSOY, 1938, 2. painos 1962, 3. painos 1992.
  • Äiti (Matka, 1938, rauhanaatetta ajava näytelmä)
  • Kertomuksia (1952) Venäläisestä käännöksestä suomentanut Leo Aalto. Petroskoi: Karjalais-Suomalaisen SNT:n valtion kustannusliike, 1954.


Infot: Wikipedia
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig