29. tammikuuta 2012

"To the memory of my parents" - Michael Krausin päiväkirja keskitysleiriltä

Tšekkiläinen Michael (Michal) Kraus (81), joka selvisi natsien keskitysleiriltä, julkaisi tällä viikolla kirjan "To the memory of my parents", Kansainvälisenä holokaustin muistopäivänä perjantaina. 

Kirja perustuu hänen tekemiinsä muistiinpanoihin eli päiväkirjaan. Kraus on itse ollut Terezin, Auschwitzin ja Mauthausenin keskitysleireillä, jossa hän menetti molemmat vanhempansa. Hän itse selvisi kahdesta läheltäpitäneestä kuolemantuomiosta. 

Michael Kraus oli alkanut kirjoittaa päiväkirjaa jo kotona ennen keskitysleirille menoaan, mutta viimein Auschwitzissa ne otettiin häneltä pois. Päiväkirjat hän kirjoitti loppuun leiriltä vapauduttuaan.

Herra Krausin päiväkirja kuvailee tapahtumia ja suhteita leireissä, ja tuomitsee epäinhimillistä käyttäytymistä, jota tapahtui myös vankien kesken, Tšekin uutistoimisto raportoi.  

Heinäkuussa 1948 17-vuotias Michael Kraus muutti kommunistisesta Tšekkoslovakiasta Kanadaan American Jewish -järjestön avulla.   


A group of Czech-speaking Jewish boys incarcerated during World War II produced a literary magazine called Kamarad. These pages show the contributions of Michael (Michal) Kraus, now 80 years old and living in Brookline - Kuva täältä


Kopiot päiväkirjoista säilytetään neljässä museoissa, mm. Tšekissä ja Israelissa. Herra Kraus päätti  julkaista päiväkirjansa  etnisten- ja muiden vähemmistöryhmien vainojen takia, jotka ovat edelleen ongelmana Tšekissä ja Euroopassa yleensä, hän sanoi.


Ohessa muutoin englanninkielinen linkki juutalaisvainoista ja muusta siihen liittyvästä oleville sivuille. Tässä linkin videossa museon kuraattori puhuu näistä Krausin päiväkirjoista, mutta sivuilta löytyy muutakin videopätkää ym. juutalaisvainoihin liittyen.


Ensin linkki Krausin päiväkirjoihin, "Curators´ corner" : Krausin päiväkirjat


Ja sitten linkki itse sivuille:  United States Holocaust Memorial Museum


Ja vielä eräs artikkeli "Mennyt on lahja" (joulukuu 2010) , englanniksi, jossa Krausia haastatellaan (sivuja on 4) http://www.boston.com/lifestyle/articles/


Vinkin antoi: Prague Radio 28.1.2012
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig