1. tammikuuta 2012

Věci jazz, filmy a knihy
Kun puhutaan Prahasta, puhutaan myös kulttuurista. Kaupunki pursuaa niin klassista kuin modernimpaakin musiikkia, teattereita löytyy marioneteista ja Laterna magikasta ns. "oikeisiin", ihmisten näyttelemiin teattereihin, sekä näiden lisäksi voit tutustua miltei vaikka mihin; vain taivas on rajana.  

Jos sinua hiukan vielä arveluttaa astua tähän kaupungin kulttuuritarjontaan, jutun lopuksi vinkkejä siitä, miten voit loiventaa pelkoasi ja aloittaa tsekkiläisen kulttuurin harjoittelun pikku hiljaa omassa kotimaassasi.

 


Näkymä Kaarle-sillalta linnakukkulalle joulukuussa 2011
 
Praha on yksi jazz-musiikin kehdoista, jos näin voidaan sanoa. Sieltä löytää hyviä jazzpaikkoja, joissa musiikki soi eri livebändien esittäminä joka ilta. Tunnetuimmat taitavat olla Agartha Jazz Club ja Reduta.


1960-luvulla jazz, kirjallisuus, teatteri ja elokuva lyöttäytyivät yhteen. Muodostui uudenlainen kulttuuri, jossa kommunistihallinnon hyljeksimästä jazzista tuli vapauden symboli, sosialistisen arjen värikäs ja vahva vastavoima. 1989 tapahtuneeseen Samettivallankumoukseen ottivat osaa myös lukuisat rockmuusikot ja balladilaulajat, joilla on aina ollut tärkeä ja perinteinen asema tsekkiläisessä musiikkielämässä.

Tšekkien 1960-luvun uusi, vitaalinen kulttuuri sai huomiota ulkomailla lähinnä elokuvien välityksellä. Maineikkain ja menestynein oli Bohumil Hrabalin käsikirjoitukseen perustunut elokuva "Tarkoin vartioidut junat", onka ohjasi Jiří Menzel. Teos palkittiin muuten vuonna 1966 Oscarilla. 

Myös Miloš Forman loi yhteiskunnallisesti kantaaottavia elokuvia. Tunnetuin taitaa olla elokuva "Amadeus" (1984), joka kertoo säveltäjämestarista Mozartista. Forman joutui monien muiden intellektuellien tavoin jättämään maansa Tšekkoslovakian miehityksen jälkikahinoissa. Normalisoinnin myötä maan elokuvataiteen vireys katosi ja maailmanmaine lakastui.


Kaarlesillan kulkijoita joulukuussa 2011


Oletko muuten ottanut vinkistäni vaarin ja käynyt katsomassa Tšekki-elokuvia YouTuben kautta? Jos et, niin info siitä tässä linkissä. 

Itse olen katsonut tuon kautta pari elokuvaa 1950-luvulta, molemmat komedioita, ja mielestäni olivat hauskoja. Elokuvien nimiä en kyllä valitettavasti laittanut ylös, mutta sieltä löytyy kyllä vaikka mitä; myös uudempia elokuvia jos ei halua katsella noita wanhoja. Itseäni kiinnostaa näissä vanhemmissa elokuvissa se ajankuva: taustalla esiintyvä miljöö, muoti ja elintapa, sekä kulttuuri. 

Tšekkiläistä musiikkia voitte tilata kotiin ainakin netin kautta tästä infolinkistä. Muitakin on varmasti monia, mutta tässä siis yksi. 

Suosittelen ensin kopioimaan ko. haluamanne artistin nimen ja kuuntelemaan tämän tuotantoa vaikkapa juuri tuon YouTuben kautta. Näin ei tule ostettua ns. sikaa säkissä. Tietysti nuo klassiset ovat aina  varmoja  valintoja; niissä esittäjä muuttuu, mutta kappaleet ovat aina samat. 

Ja vielä kirjallisuudesta sen verran, että tämän prahalaisen ja tšekkiläisen kirjakaupan omien sivujen kautta voitte tilata kirjoja Tšekistä, Tšekin kielellä ja luultavasti myös englannilla. Itse en ole heidän tarjontaansa vielä ehtinyt tutustua.

Myös tuossa blogini oikeassa laidassa oleva listarupeama ja "Tunnisteet"-kohdasta, löytyy  "Kirjallisuutta luettavaksi" -osio. Siinä on jotain kirjoja, jotka itse olen lukenut kokonaan läpi; mutta parhaiten listaa maan kirjailijoiden kirjoittamista teoksista saat vaikkapa oman kirjastosi nettisivujen kautta ja laita hakusanaksi esimerkiksi "tsekki".


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig