4. helmikuuta 2012

Dušní ja Zlatá ulička Kafkan aikaan
Olen aikaisemmin kertonut niistä parista kirjasta (info tässä), jotka ostimme Prahan kaupunginmuseosta erään kerran. Koska itse rakastan wanhaa aikaa ja kaikkea historiaan liittyvää, nämä kirjat ovat olleet oikein hyvä ostos. 

Laitan teille nyt tähän muutaman kuvan 1900-luvun alusta, Kafkan Prahasta, jotka on otettu tuon kirjan kuvista.

Prahassa on Franz Kafkan muistolle omistettu patsas Dušní-kadulla, mutta millainen tuo kadun kohta oli silloin kun Franz itse näillä kulmin kuljeskeli ja asui?


Kuva Dušní-kadulta, Franz Kafkan patsas oikeassa reunassa v. 2005


... ja sama paikka, sekä kadunkulma vuonna 1909

Näillä kulmin siis on Franz kävellyt ja tältä paikka on näyttänyt  vuonna 1909.

Dušní-katu muuten jatkuu tuosta patsaan takaa ja sitä kävellessä eteenpäin osuu väistämättä talon edustalle (nro 27), jossa Kafka asui jo miehen ikään tullessaan (asiasta lisää tässä linkissä). Tämän vuoksi myös tuo patsaan paikka on valikoitu siten, että Kafka näki tuon kadunkulman oman asuntonsa ikkunastaan.

Kafkan ajan mukulakivikadut ovat vaihtuneet asfalttiin ja Juutalaiskaupunginosan eli Josefovin taloja on purettu, tilalle rakennettu uutta. Nuo "uudet" talot ovat silti meille jo vanhaa, sillä rakennuskanta taitaa enimmäkseen olla 1800-luvun lopusta 1900-luvun alkuun.

Me kävelimme eräänä iltana tuota  Dušní-katua Franzin talon kohdalle. On vain niin outo tunne päästä näinkin lähelle itselle tuntemattoman henkilön omaa lähiympäristöä; mikä se silloin sitten on ollutkin. 

Me molemmat olemme näille samoille kaduille jättäneet samat jalanjäljet. "Tuosta talosta Franz tuli ja .... " -ajatus oli mielessä. 

Niinpä niin, historia vain on niin ihanaa kun siihen lähelle pääsee aivan oikeasti. Kafkan patsas syyskuu 2011Entäpä sitten Kultakuja eli Zlatá ulička ? 

Tuo Linna-alueella sijaitseva kuja (info siitä tässä), jossa Kafka asui hetken ajan sen sinisessä talossa; siitäkin on wanhan ajan kuvaa saatavilla näissä kirjoissa:Kultakuja vuodelta 1908
Kultakujaa vuodelta 1897
Näillä kaduilla Kafka on kuljeskellut, maisemat ja rakennukset ovat muuttuneet, mutta tunnelma on silti tavoitettavissa, jos vain siihen kykenee ja haluaa.


Sininen talo eli Kafkan asunto, syyskuussa 2009


Tartu siis historian hetkeen, koe se ja tunnustele; se on edelleen läsnä.

Herkisty ja kokeile ; )

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig