Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

18. helmikuuta 2012

Hukkuneen palvelustytön haamu ja muita Karlovan kulkijoita




Vanhankaupungin puolella moni turisti osuu erään hyvin kauniin talon kohdalle, jonka nimi on Golden Well. 



Golden Well-talo syyskuussa 2011


Tätä kaunista, ja Vanhankaupungin ehkä upeimmin koristellutta taloa, ympäröi kuitenkin monia mysteerinkin täyttämiä tarinoita ja legendoja. Karlova-kadun risteyksessä sijaitseva talo on barokkityylinen ja sen seiniä koristavat kipsireliefit, jotka kuvaavat ruttovartijoita. 

Ehkäpä värikkäin näistä mysteeritarinoista juontaa juurensa rakennuksen liepeillä kauan kauan sitten sijainneisiin oluttupiin. Niissä nimittäin tuolloin vanhaan aikaan alkoi kiertää huhu, että kyseinen talo olisi täynnä korvaamattomia aarteita !



Vanhakaupunki syyskuun illassa 2011


Tämän huhun kuuli eräänä kosteana ja huuruisena olutiltana köyhä palvelustyttö nimeltä Lubomira. Tuon tarinan kuullessaan Lubomiran täytti suunnaton uteiliaisuus (sekä ahneus) ja hän päätti tarkistaa aivan omin voimin, pitikö tuo huhupuhe paikkansa.

Tyhjänä silloin ollut rakennus seisoi pimeänä ja synkkänä omilla vankoilla sijoillaan kun eräänä iltana Lubomira pääsi sen sisään ja tarkasti talon. Mitään ei kuitenkaan asuinkerroksista löytynyt. 

Sen sijaan talon kellarista löytyi jonkinlainen syvä ja pimeä kuilu, jonkinlaisen kaivon tapainen, jonne Lubomira päätti kurkistaa ahneus silmissään säkenöiden. Jospa aarre olisikin siellä ? Kaivosta hohti jonkinlainen kultainen valo, ja Lubomira alkoi kurottaa tuota kultaista valoa kohden.






Lubomira kurotti ja kurotti, kunnes hups .... putosi alas pimeään. Sinne hänen maallinen vaelluksensa päättyi: hukkumalla ahneuden kiilto silmissään kylmään mustaan veteen.



Jonkin aikaa tuon tapahtuman jälkeen rakennuksen silloinen omistaja päätti siivota talon katosta lattiaan, ja kellareihin asti. Kun omistaja tarkasteli kellarissaan sijainnutta syvää ja pimeää kaivoa, hän päätti tyhjennyttää sen. 

Kun kaivo oli tyhjennetty vedestä, tipahtikin sen reunalta äkkiä kivi, joka oli ollut hieman löysässä. Tuon pudonneen kiven täyttämästä kolosta alkoi virrata satoja ja taas satoja (ellei tuhansia) kultarahoja alas kaivoon. Näiden kultarahojen toimesta silloisesta rakennuksen omistajasta tuli hyvin hyvin varakas talonherra. 

Hukkunut palvelustyttö koki siis jälleen kerran sen saman tarinan, jonka niin moni legenda ahneudesta kertoo. Tämän vuoksi tuon talon ympärillä saatat nähdä pimeänä keskiyönä hiljakseen käyskentelevän märkiin palvelustytön vaatteisiin pukeutuneen nuoren naisen, jonka märät hiukset roikkuvat olkapäillä ja hänen silmänsä ovat täynnä kyyneliä. 

Heitä siis lantti Vltava-jokeen ja toivo tuolle vaeltavalle palvelustytölle taivaspaikkaa, pois kummittelemasta näiltä kaduilta !


Talossa toimii nykyään hotelli, klikkaa: Hotel U Zlaté studny , osoite Karlova 3, Staré Mesto eli Vanhakaupunki (karttalinkki tässä).



Talon sisäpihalta - kuva täältä


Myös eräs taloon liittyvä toinen tarina kertoo, että siellä on joskus muinoin asunut ritari vaimoineen, jotka olisivat saaneet hämärissä oloissa surmansa. Pariskunnan olisi nähty kummittelevan siihen asti, kunnes heidän ruumiinsa haudattiin lopulta oikeaan hautausmaahan.

Karlova-kadulla on lisäksi erään legendan mukaan nähty kävelevän ns. "liekehtivän miehen".  Hänet voi nähdä myös keskiyön aikaan. Tarina kertoo tuon kummituksen olleen erittäin syvästi pihin kaverin, joka elossa ollessaan säästi kaikki rahansa mahdollisimman hyvin. Kuoltuaan, mitä ilmeisemmin jälleen hämärissä olosuhteissa, hänet on nähty vaeltelevan Karlova-kadulla kantaen raskasta kassia, joka on täynnä kolikoita. Jos joku aikoo lähestyä tätä mieskummitusta, hänen silmänsä alkavat säkenöidä tulta, joka pelottaa ihmiset kauemmaksi. Siksi miehestä käytetään nimeä "liekehtivä mies".



Tämä Karlova-katu siis tuntuu olevan melko legendojen täyttämä. Näistä kummituksista en itse niinkään tiedä, mutta turisteista tiedän, ja he täyttävät nämä kadun suurimpina matkasesonkeina aamusta iltaan !


Infot: Prague Stay

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig