3. helmikuuta 2012

Mitä tapahtuu tulevaisuudessa Wenceslaus-aukion makkarakojuille ?

Moni meistä Prahan kävijöistä pitää yhtenä Wencelauksen-aukion maamerkkeinä niitä muutamaa makkarakioskia, joita aukiolla on. Nämä kojut ovat seisseet paikoillaan miltei Samettivallankumouksesta asti.

Nyt on kuitenkin kaupungissa tehty päätös, että nuo kyseiset makkarakojut poistetaan. 

Mitä on tapahtumassa, kysyy epätietoinen Karhunkadun Kafka !


Wencelauksen aukion eräs makkarakoju joulun alla 2010


Toimittaja Sarah Borufka on tavoittanut Prahan kaupunginosan nro 1 pormestari Oldřich Lomeckýn haastatteluun, jonka hän on antanut Praha Radiolle 2.2.2012. 

Tämä yksi Prahan kaupungin maamerkeistä, Wencelauksen aukio ja sillä sijaitsevat makkarakojut ovat saaneet häätömääräyksen kaupungintalolta, ja ne tulee poistaa tämän vuoden loppuun mennessä.

Jokainen meistä, joka on koskaan vieraillut Prahan Wenceslauksen aukiolla muistaa siellä sijaitsevat makkarakioskit. Näistä muistoista nimenomaan makumuistoja on kerännyt eniten meidän perheessämme mies, mutta itsekin olen näistä kioskeista nauttinut mm. kuumaa viiniä talvisaikaan : ) Varsinkin kun olemme olleet yötä hotelli Juliksessa, olemme joskus näissä kioskeissa vierailleet kun iltamyöhään ollaan hotellille pitkän päivän jälkeen palailtu.

Nämä aukion maamerkit tarjoavat katuvilinän ihmisille herkullisten makkaroiden lisäksi mm.  hot-dogeja, paistettua juustoa ja ihanan rasvaista makkaraa nimeltä klobásy. Aitoa tsekkiläistä.


Makkarakioski Wencelauksen aukiolla joulun alla 2011


Nyt tämä aukio kokee kaupungin nro 1 pormestarin mukaan muodonmuutoksen ensi vuoden 2013 aikana. Makkarakioskit poistuvat katukuvasta. Mitä on tulossa tilalle, siitä kertoo Tereza Krásenská, joka on kaupungintalon tiedottaja:

"Aiomme poistaa nämä makkarakioskit ja korvata ne kuudella samanlaisella pienellä tiilivuoratulla myyntipaikalla (kioskilla), jotka tulevat olemaan kaupungin omaisuutta. Tämä antaa mahdollisuuden kaupungin rajoittaa sitä, mitä tavaroita tullaan myymään näissä kioskeissa.  

Meidän painopistealueenamme myynnin suhteen tulevat olemaan kukat, lehdet ja leivonnaiset. Fast food-ruoka, jota makkaratkin ovat olleet, eivät sitten enää ole etusijalla, mutta asiaa harkitaan vielä.  

Monet ihmiset ovat huomanneet mm. kodittomien ja heikommin pärjäävien kerääntyvän näiden makkarapaikkojen ympäristöön, ja tämän asian haluamme uudistuksella poistaa. Haluamme saada Wenceslauksen aukion houkuttelevammaksi turisteille ja Prahan asukkaille."Poistakaa nyt vielä nämä wanhat raitiovaunutkin ... (Praha syyskuu 2011)


Nyt täytynee näin Prahassa käyneenä turistina mainita tähän väliin, että itse emme ole huomanneet näiden makkarakioskien luokse kerääntyvien asunnottomien olevan mikään ongelma. He eivät häiritse, eikä heitä oikeastaan näe kuin vasta syrjemmällä, jos näin haluaa sanoa. Turisteja Wencelauksen aukiolla tulee aina olemaan, ja mielestäni juuri nämä makkarakioskit kuuluvat tuohon katukuvaan olennaisesti. 

Miksi aina pitää lähteä kaikkea muuttamaan? Makkarakioskit ovat osa paikallista kulttuuria, jota ne ovat olleet jo Samettivallankumouksesta lähtien. 

Antakaa makkaran jäädä sinne minne se kuuluu !


SHARE:

3 kommenttia

 1. Enää tulevaisuudessa ei sitten saa iltapalaa tuopposen kera Vaclavin aukiolla :(

  VastaaPoista
 2. Olen samaa mieltä kanssasi, että makkarakioskit kuuluvat Vaclavin aukiolle! Parilla ensimmäisellä reissulla en vielä uskaltanut niistä syötävää ostaa, mutta sen jälkeen ne ovat toimineet pikkunälän taltuttajina (varsinkin kun yleensä olemme pitäneet majapaikkanamme Hotel Julista). Toivottavasti vielä ensi kesänä ne löytyvät vanhoilta tutuilta paikoiltaan.

  VastaaPoista
 3. En tiedä, mutta jotenkin haluaa vain pitää kiinni siitä tunnelmasta ja näkymästä, jonka itse on Prahassa kokenut. Ei haluaisi mitään muutosta, koska kaupunki tuntuu nyt hyvältä.

  Tätä samaa wanhan purkamista on tapahtunut omassa kotikaupungissani; moni asia ja rakennus, jotka olisi mielestäni pitänyt jättää oman aikakautensa maamerkiksi, on hävitetty.

  Monesti tilalle rakennetaan muuta: uutta ja epäsopivaa.

  Siksi itselläni nousi ns. karvat pystyyn: miksi aina pitää hajoittaa jotain, joka on todettu hyväksi ja toimivaksi?

  Mrrr ....

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig