27. helmikuuta 2012

Restaurace U Brouka - Saarikosken kantakapakasta (ja asunnosta)

Kuva täältä


U Brouka eli Koppakuoriaisessa, kerrotaan olleen muinoin kirjailija Pentti Saarikosken kantakapakka, joka sijaitsi lähellä hänen asuntoaan kun hän vietti aikaansa Prahassa. 

U Brouka on edelleen olemassa samaisessa Smichovin kaupunginosassa, joten lähdetäänpä piipahtamaan Saarikosken jalanjäljille !

 
Paikan tunnelma lienee yhä samanlainen, ainakin melkein, kuin mitä se oli Saarikosken aikaan 1960-luvun lopulla. Voit virittäytyä tunnelmaan avaamalla pubin ulko-oven iltasella. Tupakansavun ja prahalaisten puheensorinoiden keskeltä voit ehkä vapaan pöydän löytää.


Ja jos Saarikosken jalanjälkiä haluaa kulkea, ei muuta kuin sisään vain rohkeasti !

Valitettavasti netistä en pubin omia kotisivuja löytänyt vain sieltä täältä esimerkiksi aukioloaikoja (kuten tässä linkissä).

Mutta tuota alla olevaa karttalinkkiä klikkaamalla näette paikan ulkopuolelta, kuva tulee kartan viereen, näytön vasempaan reunaan.
Restaurace U Brouka

Drtinova 20, Praha 5, Smichovin kaupunginosa (karttalinkki tässä)Raitiovaunut: kadulla Štefánikova menevät ratikat 6, 9, 12 ja 20, jää pois pysäkillä Švandovo divadlo‎, siitä on lyhyt kävelymatka paikkaan.Pentti Saarikoski - kuva täältä
Jos haluatte käydä vilkaisemassa Saarikosken silloista asuntoa, sen löydätte osoitteesta Kroftova 3, Praha 5, Smichovin kaupunginosa (karttalinkki tässä). Asunto siis oli aivan lähellä tätä pubia. (Kadun Saarikosken aikainen nimi oli Rosy Luxemburgové, myöhemmin se on muuttunut nykyiseen Kroftovaan).

Kirjailijan yksiö oli 1800-luvulla rakennetussa nelikerroksisen talon ylimmässä kerroksessa. Sähkö reistaili ja Saarikoski joutui kirjoittamaan usein kynttilänvalossa. Hän ei osannut käyttää kamiinaa vaan nukkui kylmässä huoneessa vaatteet päällään. Naapurien kanssa yhteinen vessa oli parvekkeella.

Kerrotaan, että Saarikoski aloitti päivänsä tässä kapakassa U Brouka, jossa hän tirkisteli lyhythameisten naistarjoilijoiden pikkupöksyjä, kun nämä kumartuivat kaappien alahyllyille.


 "Aamulla pelkään enemmän elämää, kuin illalla kuolemaa", Saarikoski kirjoitti.


Pentti Saarikoskesta ja Prahan ajasta voit lukea lisää tästä vanhasta jutustani. 


Vinkit: netti ja Mondo matkaopas Praha (Antti Helin) 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig