23. helmikuuta 2012

Silent Village -näyttely hiljentää hetkeksi

Lidicen 10.6.1942 päivän uhreja - kuva täältäTapahtumat liittyvät päivään 10.6.1942. Tšekkoslovakialainen kylä nimeltä Lidice, joka sijaitsee noin 20 km päässä Prahasta, joutuu natsien hävityksen alle. Kyse on kostotoimesta Reynhard Heydrichin murhaan liittyen, joka tapahtui loppukeväästä 1942.

Lidicen kylän 173 yli 16-vuotiasta miestä saa surmansa, taloja ja katuja pommitetaan. Useita satoja naisia ja lapsia  vangitaan ja siirretään keskitysleireille. Sodan jälkeen vain 153 naista ja 17 lasta palautetaan takaisin kylään.

Tuon päivän jälkeen kylään laskeutuu hiljaisuus, vain sortuvien rakennuksien pöly täyttää kadut, jostain saattaa kuulua vaimeaa valitusta.

Historiasta ja tuosta päivästä voit lukea lisää tästä Wikipedian linkistä. Lidicen palavia taloja - kuva täältä

Tämä tragedian päivä on aikojen saatossa herättänyt monet ihmiset kirjoittamaan tuosta päivästä ja sen jälkeisestä ajasta runoja, romaaneja ja jopa sinfonian nimeltä Lidice. 

Muutama viikko tuon surullisen päivän jälkeen heräsi kiinnostus tehdä tragediasta elokuva ja siirtää nuo tunnelmat myöhemmille sukupolville nähtäviksi. Britannialainen ohjaaja Humprey Jennings tarttui tilaisuuteen ja teki elokuvan "Elokuva - Silent Village" vuonna 1943. Kirja kylän historiasta - kuva täältä


DOX Center for Contemporary Art -keskuksessa on meneillään näyttely nimeltä Silent Village (Hiljainen kylä), jossa on esillä tuon kyseisen elokuvan lisäksi valokuvia tästä kesäkuun päivästä, ja sen jälkeisestä ajasta. Näyttelyssä on tarjolla myös videoinstallaatio.

DOX:iin tämän hiljentävän näyttelyn on kuratoinut Russell Roberts, joka toimii valokuvataiteen professorina Walesin yliopistossa.  

Silent Village -näyttely on avoinna 9.4.2012 asti. Infoa siitä lisää tässä: Silent Village


Lidicen kylän/kaupungin löydät tästä karttalinkistä. 
DOX Center - kuva täältä
DOX Centre for Contemporary Art

Poupětova 1, Praha 7 (karttalinkki tässä)

Avoinna: maanantaisin klo 10 - 18, tiistaisin suljettu, keskiviikko-perjantai klo 11 - 19, ja viikonloppuisin klo 10 - 18. 

Raitiovaunut nro 5 ja 12 kulkevat kadulla nimeltä Plynární, jää pois pysäkillä Ortenovo náměstí‎ ja DOX on aivan kulman takana. 

 
SHARE:

2 kommenttia

 1. Näimme elokuvan Lidice (2011) elokuvateatteri Kino Světozor:issa viime syyskuussa. Siellä on joka päivä tsekkiläisiä elokuvia englanniksi tekstitettyinä.
  Elokuva oli hyvin tehty, mutta hirvittävän surullinen.

  Olen seurannut sivuasi jo aika pitkään, mutta vasta nyt uskaltautunut kommentoimaan.

  terv. Sonja

  VastaaPoista
 2. Kiitos elokuvateatterivinkistä Sonja !

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig