Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

28. helmikuuta 2012

Tšekit ja Internet




Tietokoneista ja Internetistä on tullut erottamaton osa ihmisten elämää siinä määrin, että on vaikea kuvitella miten enää voisi tulla toimeen ilman niitä. Kuitenkin hiljattain Tšekin tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan tšekit ovat edelleen tästä kehityksestä jäljessä verrattuna muihin EU-maihin eli kun puhutaan nimenomaan tietotekniikkataidoista ja Internetyhteyksistä. 

Alla Praha Radion toimittaja Daniela Lazarovan artikkeli aiheesta tämän vuoden helmikuulta, vapaa suomennos bloggarin ja jutun lopussa linkki alkuperäiseen artikkeliin.








Useimmat tšekit saivat ensimmäiset kosketuksensa tietokoneisiin kommunismin kaaduttua vuonna 1989. Tällöin ovet avautuivat länsimaisiin teknologioihin ja maa pääsi mukaan tietotekniikan maailmaan.  Silti vielä 1990-luvulla Internet oli miltei vain korkeakoulujen ja yritysten käytössä. Vuonna 2000 vain 10 % väestöstä käytti Internetiä, mutta määrä kasvoi nopeasti seuraavina vuosina. Vuoteen 2005 mennessä puolet väestöstä oli jo yhteydessä Internetiin. Tämän jälkeen kasvu hidastui ja luvut vuodesta 2011 osoittavat, että tšekit ovat alle eurooppalaisen keskiarvon, sekä tietokoneiden määrässä taloutta kohti, että myös Internetyhteyksien määrissä.

Nykyisin Tšekin kotitalouksista 2/3:lla on tietokoneita ja 61 %  kotitalouksista on kytketty Internetiin. EU:n listalla tämän suhteen Tšekit ovat sijalla 20, ja verrattuna esimerkiksi Slovakiaan ja Puolaan, joissa myös on kommunistinen menneisyys; nämä maat ovat sijalla 18. 

EU: n keskiarvon mukaan 70 % kotitalouksista on Internetin käyttäjiä. Kärkipäätä pitävät Alankomaat, joissa  jopa 91 %:lla väestöstä on Internetyhteys.  

Eniten internetin käyttäjiä Tšekin tasavallassa on ikäryhmässä 14 - 30 vuotiaat, joissa ihmiset käyttävät nettiä niin koulussa/työssä tai kotona. Nuoremmat ihmiset ovat taipuvaisia ​​käyttämään Internetiä tiedonlähteenä ja netin kautta saatavan viihteen parissa he viettävät enemmän tunteja viikossa kuin vanhempi väestö: keskimäärin noin 3-5 tuntia viikossa kuluu aikaa esimerkiksi sosiaalisten verkostojen ylläpitämiseen kun taas ikääntyneemmät ovat taipuvaisempia tekemään sitä mieluummin käytännössä, kuin Internetin avustuksella.   


Kuva täältä


Tšekin tilastotoimiston tiedottaja Bohumila Beranova kertoo seuraavaa: 

"Tšekit rakastavat Skypen käyttöä, koska mobiilipalvelut ovat Tšekissä niin kalliita. He myös selaavat ja etsivät netistä tietoa tavaroista ja palveluista, kuten esimerkiksi matkailu ja terveys. Voimme sanoa, että miehet surffailevat useammin kuin naiset, ja miehet ostavat enemmän Internetin kautta elektroniikkaa kuin naiset, mutta taas naiset lähinnä vaatteita, kenkiä ja kosmetiikkaa".

Chilessä, Ruotsissa ja Tšekissä tehty vertaileva tutkimus Internetin käytöstä osoittaa, että tšekit viettivät vähiten aikaa kotona on-linen parissa. Tämä osoittaa omalta osaltaan, että kotien Internetyhteydet ovat vielä vähäiset tässä maassa verrattuna Chileen ja Ruotsiin.


Mutta yrityksillä yhteydet pelaavat, ja sen myötä on poikinut uusi negatiivinen asia yrittäjille: tšekkiläiset viettävät keskimäärin tunnin työajastaan ​​Internetin selaamiseen - joko chattailuun ystävien kanssa, ostoksilla on-line tai jopa pelaavat tietokonepelejä tai katselevat pornosivuja. Jotkut työnantajat ovat estäneet pääsyn tietyille sivuille, toiset seuraavat tarkasti kun työntekijät viettävät aikaa Internetissä, että millä sivuilla he käyvät työaikana.  
Useimmat työnantajat ovat alkaneetkin nyt antamaan varoituksia työntekijöilleen, etteivät nämä tuhlaisi työaikaa Internetissä surffailuun. Toisaalta, jotkin yritykset käyttävät sitä bonuksenakin: hiljattain eräs tutkimus osoitti, että Internet on tärkeä kriteeri varsinkin nuorille työnhakijoille ja monet olisivat valmiita hyväksymään alhaisemman palkan kuin vastaavassa työssä, mikäli tarjolla olisi Internetyhteys ja sen käytön salliminen. 

Vaikka maassa ehkä ollaankin jäljessä EU: n keskiarvosta Internetin käytössä, nuoret ovat lähteneet sosiaalisten verkostojen Internetmaailmaan mukaan, kuten ankat veteen.  

EU Kids Online -tutkimuksen mukaan Tšekin nuoret ovat korkealla EU:n listoilla silloin, kun kyse on verkostoitumisesta:  90 % nuorista ja 13 - 16 vuotiaiden joukkoa tarkasteltaessa, nuoret omaavat vähintään yhden profiilin näissä Internetin sosiaalisissa verkoissa.  52 % Tšekin lapsista, ikävälillä 9 - 12 vuotiaat, on profiili, ja sitä päivitetään säännöllisesti (verrattuna samanikäisiin mm. 25 % Ranskassa ja 27 % Saksassa). Tässä EU:n kategorian listassa Tšekit ovat sijalla 8. Tähän liittyy myös paljon riskejä ja turvallisuustietoisuutta Internetin käytöstä, joka on suuri puheenaihe maassa tällä hetkellä.







Teoriassa tšekkiläiset vanhemmat ovat hyvin perehtyneitä Internetin vaaroista Microsoftin teettämän tutkimuksen mukaan. Microsoftin julkaisussa tšekkiläiset vanhemmat saivat korkeita arvosanoja, kun kyse oli Internetin turvallisuuteen liittyvistä asioista. Jopa  90 % heistä oli tietoisia riskeistä ja miten parhaiten vähentää niitä.  

Kuitenkin Lasten auttava puhelin Internetin käyttöön liittyen, joka perustettiin muutama vuosi sitten, sanoo, että joiltain osin lasten puhelut ja kyselyt liittyen juuri Internetin käyttövaaroihin ovat nousseet. Kun vuonna 2007 keskuksessa otettiin vastaan vain muutama kysely asiaan liittyen, viime vuonna "help-line" -työntekijät vastaanottivat 230 puhelua, joissa käsiteltiin Internetin käyttövaaroja. Useimmat soittajat valittivat cyber-kiusaamisesta tai he olivat saaneet häirintäviestejä.  

Pavel Vichtera sanoo, että  lapset ovat usein helppoja maalitauluja:
 
"50 % lapsista toivoo löytävänsä verkosta uuden tai uusia ystäviä.  Ja riskinä on, että heillä ei ole aavistustakaan, keiden kanssa he todella ja oikeasti ovat tekemisissä".
 


Kuva täältä


Vaikka nuoret eivät voi kuvitella elämää ilman Internetiä, ikäihmiset taas yleensä huomaavat voivansa tehdä asioita ihan hyvin ilman sitä. Vaikka hyvin moni maan yli 70-vuotiaista eläkeläisistä käyttää nykyään matkapuhelinta, vain pieni osan maan vanhuksista on tehnyt tuttavuutta Internetin kanssa.  

Bohumila Beranova kertoo: "65 - 74 -vuotiaiden ryhmässä vain 6 % sanoi käyttävänsä Internetiä, ja 75-vuotiaista se on vain yksi prosentti."
 
Kuitenkin monet eläkeläiset saavat apua perheidensä nuoremmilta jäseniltä tietojen etsimisessä Internetistä, kuten esimerkiksi bussien aikatauluja tai lähiseurakunnan tapahtumat.


Kuva täältä

85-vuotias Adolf Kurka mursi jalkansa jäällä ja oli tämän jälkeen kotinsa vankina. Kuitenkin seurakunnan antaman uuden palvelun myötä hän ei jäänyt ilman sunnuntaisaarnaa, joka miehelle on ollut tärkeä useiden kymmenien vuosien ajan. Hänen poikansa tuo sunnuntaisin hyvissä ajoin oman kannettavan tietokoneensa isänsä luo ja täältä hän pystyy osallistumaan seurakunnan sunnuntaisaarnan kuuntelemiseen, joka lähetetään suorana nykyaikaisesti Internetin kautta. 
 
"Liikun yhä kovin varovaisesti tuolla ulkona, koska pelästyin kaatumistani. Mutta nyt voin seurata saarnaa kotoani. On suuri ilo minulle olla läsnä ainakin tällä tavalla", Kurka kertoo.

Useimmat eläkeläiset ovat riippuvaisia ​​nuoremmista perheenjäsenistään Internetin suhteen, mutta väestön ikääntyessä myös tietokoneiden käyttäjät ikääntyvät.  Yhä enemmän erilaista tietoa ja palveluita tulee Internettiin, joista ne on saatavilla. Sukupolvien netinkäytön muuttuessa, myös näiden palvelujen käyttö tulee muuttumaan ja lisääntymään. 




 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig