20. helmikuuta 2012

Výstaviště - Messupuisto, jossa on nähtävääSuosittelen yhtenä Prahan matkapäivänä tutustumista tähän kohteeseen, sillä siellä riittää nähtävää useaksi tunniksi !


Teollisuuspalatsi, kevät 2010


Výstaviště on alueen nimi, ja se rakennettiin keisari Franz Josefin juhlavuoden näyttelyyn vuonna 1891. Tällöin paikassa vieraili noin kaksi miljoonaa vierasta ja tämän jälkeenkin messupuisto on ollut yksi Prahan suosituimmista nähtävyyksistä. 

Holešovicen esikaupunkialueella ja Stromovkan puiston itäpäässä sijaitseva 36 hehtaarin aluetta hallitsee kaunis Teollisuuspalatsi (Průmyslový Palác), joka tuolloin Franz Josefin juhlavuotena rakennettiin näyttelyn päätilaksi. Rakennuksen on suunnitellut tšekkiläinen arkkitehti Frederick Münzberger. Teollisuuspalatsin pituus on 238 metriä ja sen keskeinen torni on 51 metriä korkea. Rakennus on on terästä ja lasia, jossa on paljon erikoisia yksityiskohtia, kuten keskellä olevaan kellotorniin vievät kierreportaat. 

Teollisuuspalatsissa järjestetään yhä edelleen erilaisia messutapahtumia ja näyttelyitä. Siellä sijaitsee Kansallisgallerian modernin taiteen museo ja taidetta on tarjolla kuudessa eri kerroksessa. Sieltä löytää myös upean Picasso-kokoelman.

Vuosien 1952-1954 välillä palatsi sai yhden laajennusosan lisää ja sisäänkäynnin kaaret. Rakennusta alettiin kutsua Kongressikeskuksen nimellä ja siellä järjestettiinkin kommunistiaikana useita puolueen kokouksia.  Kommunismin kaaduttua ja uuden ajan alettua rakennus sai nimensä takaisin.

Teollisuuspalatsi koki pahan tulipalon lokakuussa 2008, joka tuhosi sen toisen siiven. Rakennusta on kuitenkin kunnostettu tämän jälkeen.

Kansallisgallerian kotisivut löydät tämän linkin takaa, jossa infoa näyttelyistä: http://www.ngprague.cz/


Tanssiva suihkulähde - kuva täältä


Alueelta löytyy myös tietokoneohjattu suihkukaivo, Křižíkin suihkulähde, jota tanssivaksi suihkulähteeksikin on sanottu. Se löytyy Teollisuuspalatsin takapuolelta. Sen on suunnitellut tšekkiläinen Frantisek Křižík, jolta se sai nimensä. Suihkulähteen ympärillä on suuri amfiteatteri, jonne mahtuu helposti 6000 katsojaa. Tanssiva suihkulähde toimii mm. 50 vesipumppun voimin ja sen vesialtaan alle on piilotettuna 1200 valoa, jotka luovat oman tunnelmansa kun musiikki lähtee soimaan. Yleensä musiikkina soi klassinen, mutta on siellä kuulemma kuultu Metallicaakin.

Pääasiassa tämän hienon suihkulähteen voit nähdä toiminnassa kesäiltaisin: esitys kestää noin tunnin verran. Tarkemmin suihkulähteestä voit lukea sen omilta kotisivuilta: http://www.krizikovafontana.cz/en


Maldrovo Panoraman löydät tästä rakennuksesta - kuva täältä


Maroldovo Panorama on erittäin vaikuttava, hyvin suurikokoinen maalaus, ja se esittää radikaalihussilaisten tappiota Lipanyn taistelussa vuonna 1434. Sen on maalannut Luděk Marold vuonna 1898.

Maroldovo Panorama on vaikuttava 360 asteen diorama, ja se on 11 metriä korkea ja 95 metriä pitkä. Melko huikaiseva siis !


Eräs yksityiskohta panoramasta - kuva täältä


Sisäänpääsymaksu rakennukseen tätä mieletöntä maalausta katsomaan, on 20 korunaa aikuisilta ja se on avoinna tiistaista perjantaihin klo 14 - 17, sekä viikonloppuna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10 - 17.Planetaario - kuva täältä


Výstavištěstä löydät myös planetaarion eli Planetárium Praha. Tämä on oiva paikka vaikkapa lapsille ja lapsenmielisille, sekä tottakai aivan oikeasti tähtitieteestä kiinnostuneille. Planetaario avattiin vuonna 1960 ja siellä järjestetään kaikenlaista tähtiin liittyvää tapahtumaa, joista infoa löydät heidän omilta kotisivuiltaan, myös englanniksi: http://www.planetarium.cz/. Sivuilta löytyvät myös paikan aukioloajat, jotka saattavat vaihdella kuukausittain. Valitettavasti pääsymaksusta en löytänyt infoa, mutta eipä se varmasti ole suuren suuri.


Lapidarium - kuva täältä

Lapidarium on osa Tšekin Kansallismuseota. Kahdeksassa näyttelyhallissa voit nähdä  paikoiltaan siirrettyjen veistosten kokoelman. Pääosin patsaat ja veistokset ovat 1000 - 1800 -luvuilta. Täältä löydät mm. Kaarle-sillalta siirrettyjä alkuperäispatsaita, Loreton kirkon patsaita tai patsaita, jotka ovat seisoneet Vysehradissa. Noin 2000 veistosten kokoelmasta on esillä runsaat 400 patsasta.

Lapidarium on avoinna  tiistaista perjantaihin klo 12 - 18, sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10 - 18.  Sisäänpääsymaksu 20 korunaa aikuisilta.Luna Parkin aluetta kesäkuussa 2006Messupuiston alueelta löydät myös rapistuneen tivolialueen nimeltä Luna Park. Aavemaiseksikin tuota voisi kutsua, mutta esimerkiksi pääsiäisen aikaan paikassa pidetään kevään "suurtivoli" eli Matjeskapout, jolloin markkinatapahtuma on avoinna kuukauden. Tuon tapahtuman kotisivut löydät tästä: http://www.matejskapout.cz/


Aluetta pääsiäisen tivolitapahtuman aikaan 2010


Mitäs vielä alueelta löytyy? Siellä on myös uimahalli, uimastadion ja urheiluhalli. 


Stromovkan rauhaisaa puistoa - kuva täältä


Koko messupuistoa ympäröi Stromovkan puisto, joka oli alkujaan 1500-luvulla kuninkaan metsästysaluetta, jossa kasvatettiin tammipuita. Yleisölle puisto avattiin 1800-luvulla ja se on yhä suosittu rauhaisa kävelykohde. Kesäisin messualueella ja sitä ympäröivässä puistossa järjestetään konsertteja sekä urheilu- ja muita tapahtumia.
Raitiovaunulinjan nro 17 päätepysäkki puistossa, 2011


Tänne siis kannattaa lähteä ilman muuta pistäytymään edes kerran Prahan matkallaan, osoite- ja karttatiedot alla:

U Výstaviště, Praha 7 (karttalinkki tässä).

Messualue on avoinna joka päivä klo 10 - 23.

Parhaiten sinne pääset raitiovaunulla: ainakin ratikat 5, 12 ja 17 menevät messualueen edustalla, jää pois pysäkillä  Výstaviště, joka on portin edessä. Tai ratikka 17, jonka päättäri näkyy yläkuvassakin, joka on aivan alueen vieressä, Stromovkan puistossa.SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig