2. maaliskuuta 2012

Georges Kars, "Early Works" - Varhaisia töitä esillä 17.6.2012 asti
Taidemaalari Karsin töitä on nyt esillä Robert Guttmann Galleriassa Prahassa kesäkuun puoliväliin asti.


Tšekkoslovakian juutalainen George Kars (1880 - 1945), oikealta nimeltään Jiri Karpeles, sai taiteeseen tuntumaa jo varhain kotona. Vuosina 1900 -1905 Kars oli Münchenissä, jossa hän opiskeli maalausta Akatemiassa ja taidehistoriaa yliopistossa. Vuonna 1908 hän asettui Pariisiin.


Karsin kubistinen työ - kuva täältä

 
Ennen siirtymistään Pariisiin, hänen työnsä olivat pääasiassa impressionistisia, mutta Pariisissa Kars sai pääosin vaikutteita kubismista ja näin hänen töistään tuli varsin analyyttisia. Hän loi piirustuksia, pastellitöitä ja öljymaalauksia perinteisiä teemoja käyttäen: maisemia, kaupunkinäkymiä, asetelmia, alastonkuvia ja muotokuvia.  

Karsin töitä on ollut esillä Pariisissa, samoin kuin Genevessä, Amsterdamissa, Lontoossa ja Japanissa. Hänen töitään löytyy museoista Ranskassa, Tšekissä, Itävallassa, Saksassa ja Israelissa. 
Hieman ennen toista maailmansotaa Kars ja hänen vaimonsa viettivät melko paljon aikaa Tsekkoslovakiassa, joten pariskunta hankki asunnon ja studion Prahan Vinohradyn kaupunginosasta.

Kun natsit tulivat Pariisin, Kars oli tällöin Lyonissa, jota ei vielä ollut miehitetty. Lyonissa hän piti kaksi näyttelyä. Joulukuussa 1942 hän ylitti rajan Sveitsiin ja teki suuren määrän piirustuksia, sekä maalauksia, jotka kuvaavat pakolaisia, jotka hakevat suojaa.  


Kars jätti noin 150 maalaustaan ja piirustustaan asuntoonsa kun hän pakeni natseja. Työt takavarikoitiin niiden löydyttyä, ja myytiin. Kun sota loppui, hänen kokoelmansa oli kadonnut. Ne, jotka löydettiin myöhemmin, olivat 53 maalausta ja yhdeksän luonnosta. Hänen työnsä on jaettu muutamiin museoihin, mutta suurin osa on yksityisten kokoelmissa.


Georges Kars vietti sodan päättymisen jälkeen aikaa siskonsa luona Zürichissä, ja hän kärsi sekä fyysisesti, että henkisesti sodan jättämistä arvista sisällään. Kars itse pelastui keskitysleireiltä, mutta kuullessaan hirvittävän kohtalon perheensä joutumisesta näille ja heidän menehtymisistään, hän ei enää jaksanut ja teki itsemurhan 5. helmikuuta 1945.
 
Marras-ja joulukuussa 1945  järjestettiin näyttely hänen muistokseen Pariisissa. 


Nyt näytteillä olevat työt ovat Karsin varhaisempaa tuotantoa, siksipä näyttelyn nimikin on:

Georges Kars - Early Works

Näyttely avoinna siis 17.6.2012  asti Juutalaiskaupunginosassa, eli Josefovissa.
Robert Guttmann Gallery

U Staré školy 3, Praha 1  (karttalinkki tässä)

Gallerian omat kotisivut löydät tästä linkistä: http://www.jewishmuseum.cz/en/agalerie.htmVinkki: Ceskapozice.cz

 


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig