Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

10. huhtikuuta 2012

Päätön Morsian




Ja lisää legendoja ja tarinoita näiltä keskiaikaisilta kaduilta. Tämä liittyy Týnská-kadulle. Tässä rakennuksessa toimi legendan aikana majatalo. 


Ungeltin tullipiha - kuva täältä



Týnský dvůr tai sanotaanko Týnin tuomioistuin, palveli vanhaan aikaan myös kuninkaallisena tullina eli tämän Ungeltin pihan kautta moni kaukaa maailmalta tullut kauppias myi täällä tuotteitaan, yöpyivät majatalossa ja söivät aukion ravintoloissa. Tästä tullipihasta sitten siirryttiin itse Vanhaankaupunkiin ja sen kaduille.

Erällä prahalaisella eli paikallisella Ungeltin majatalon isännällä oli hyvin kaunis tytär. Tyttären sydän oli kuitenkin kuin kivi, jonka sisään oli kovin vaikea päästä. 

Eräänä päivänä majataloon saapui turkkilainen kauppias. Nuorella ja sulavakäytöksisellä kauppiaalla oli jäntevä vartalo ja mustat syvänpuhuvat silmät. Majatalon kaunis tytär huomasi tämän ja äkkiä näiden kahden välillä olikin jotain lämmintä. Tunteita, joita ei tytär koskaan ennen kivisydämessään ollut tuntenut.

Aika kului ja pariskunta tapaili lähinnä iltaisin. Tunteet kävivät kuumina molemmin puolin ja rakkaus heräsi kummallakin, sekä majatalon tyttärellä että turkkilaisella kauppiaalla.

Eräänä iltana turkkilainen kauppias kertoi tyttärelle, että hänen oli palattava takaisin maahansa. Hän lupasi kuitenkin tulla takaisin ja kosia tuota kaunista majatalon tytärtä. Majatalon tytär lupasi odottaa. Niin nuoret erosivat.



Vanhaa tullipihaa tänään - kuva täältä


Päivät kuluivat, viikot kuluivat ja lopulta kuukaudet kuluivat. Turkkilaista kauppiasta ei vain näkynyt Prahassa. Majatalon tytär odotti ja odotti. Lopulta hän ajatteli, ettei mies tulisi koskaan takaisin.

Paikallinen prahalainen nuori mies oli tällä välin ihastunut kovasti tähän majatalon kauniiseen tyttäreen. Hän lähetti tälle aika ajoin kukkia ja kirjoittamiaan runoja. Majatalon tytär alkoikin hiljakseen mieltyä tähän paikalliseen nuorukaiseen ja tämän sinnikkääseen piiritykseen. Lopulta hänen sydämensä heltyi ja nuoripari alkoikin suunnitella häitä.

Kun nuorenparin hääpäivä koitti, paikalle sattui tulemaan myös tuo turkkilainen kauppias. Kun hän näki rakkaimpansa puettuna morsiameksi jollekin toiselle, hänen kasvonsa vetivät harmaaksi ja jähmettyivät. Samaan aikaan nuori majatalon tytär huomasi turkkilaisen kauppiaan ja hänen sydämensä särkyi. Hääjuhla jatkui kuitenkin suunnitelmien mukaisesti.



Aukiota tänään - kuva täältä


Hääillan aikana turkkilainen kauppias pääsi majatalon tyttären läheisyyteen ja pyysi tätä tulemaan hieman syrjemmälle, sillä hänellä olisi kerrottavaa. Nuori morsian myöntyi ja illan pimetessä he tapasivat kahden. Turkkilainen kauppias tarttui majatalon tytärtä kädestä ja kertoi, että hän halusi hyvästellä tämän kaikesta huolimatta niin kuin olisi pitänyt jo aikoja sitten. 

Majatalon tytär otti hyvästit suoraselkäisenä vastaan, mutta häipyi sen jälkeen kyyneleet silmissään yön pimeyteen. Sen jälkeen häntä ei enää nähty. Ihmiset alkoivat etsiä häntä, mutta turhaan. Majatalon kaunis tytär oli poissa.





Muutamia päiviä myöhemmin tämän episodin jälkeen eräs Ungeltin majatalon naapurissa asunut nuori neiti juoksi huutaen takaisin kotiinsa, että hän oli nähnyt ihmisen pään sytykepuukasan alla. 

Hätääntyneet tytön vanhemmat juoksivat katsomaan ja löysivät vainajan pään, joka oli puettuna valkoiseen morsiushuntuun. Lähettyviltä kasan alta löytyi lopulta muu ruumis, myöskin valkoiseen morsiusupukuun puettuna. Morsion murhaajaa ei koskaan saatu kiinni, eikä epäilyksen alla olleitakaan ollut.

Asia jäi selvittämättömien tapausten joukkoon.


Mutta yhä tänä päivänä jos kävelet Týnska-katua öisin ja osut tälle aukiolle, voit nähdä tuon morsiuspukuun puetun nuoren naisen kantamassa omaa huntuun puettua päätään kainalossaan.



Hotel Ungelt - kuva täältä


Tänään aukion lähellä sijaitsee majatalon sijasta Hotel Ungelt, kotisivut tässä: http://www.ungelt.cz/     Rohkeat varaavat huoneiston sieltä ; )

Týnská-katu, karttalinkki tässä.

Tarina suomennettu kirjasta: Jezkova, Alena (2006) 77 Prague Legends. 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig