28. huhtikuuta 2012

Pálení čarodějnic - Tšekin vappuNoitien yötä, eli Pálení čarodějnic, vietetään Tšekeissä maanantain ja tiistain vastaisena iltana ja yönä (eli 30.4. - 1.5.). Tämä perinteinen juhlayö aloittaa kesän ja sitä vietetään polttamalla kokkoja ja pieniä nuotioita. 

Alunperin kauan kauan sitten Noitien yötä vietettiin aina täysikuun aikaan, kevätpäivän tasauksen ja kesäpäivän seisauksen välisenä aikana. Ihmiset uskoivat, että tällöin noidat pitävät sapattia eli vapaata omista töistään, ja siitä tuli myös yksi pakanallisten vapaapäivä.

Erilaisia uskomuksia liittyy myös näihin täysikuun ajan Noitien yöhön, esimerkiksi kyseisenä yönä ihmiset etsivät luolia metsästä, koska taru kertoi, että niistä saattoi löytää juuri noitien yönä suuria aarteita. Noitien yönä on juhlistettu myös hedelmällisyyttä, joka taas antoi luottamusta hyvään tulevaan satokauteen viljelijöillä ja puutarhureilla. 

Noitien yötä vietetään monissa maissa, mutta juhlan nimi vaihtelee maittain, kuten meillä Suomessa juhlitaan Vappua.


Noitien yön mainosjuliste - kuva täältä

Prahassa juhlahumua voit seurata mm. Ladronka puistossa (mainosjuliste yllä), jossa noitarovioita poltellaan klo 15 - 22 maanantai-iltana. Tarjolla myös musiikkia, grilliruokia ja olutta, sekä noitatunnelmaa. Osoite: Tomanova 1028/1, Praha 6, Břevnovin kaupunginosaa (karttalinkki tässä).

Muuallakin, kuten Vanhankaupungin aukiolla, on myyjäistunnelmaa ja noitia, joten mukaan vain !
Info: Wikipedia
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig