22. toukokuuta 2012

Vitkovin kukkula -> Sotamuseo, Jan Žižkan ratsastajapatsas ja Kansallismonumentti

Vitkovin kukkula sijaitsee Žižkovin kaupunginosassa.   

Puisto kätkee sisäänsä Sotamuseon, ratsastajapatsaan ja Vitkovin kansallismonumentin. Vitkov on kansallisen identiteetin kukkula, jonka muistomerkit ovat kansallisia symboleja. 

Vitkovin kukkulan laella liehuva lippuPrahassa sijaitsevalle Vitkovin kukkulan laelle on melkoinen kävelymatka varsinkin, kun sen juurelle ei juuri aivan liki tule mikään julkisista kulkuneuvoista. Lähimmiltä raitiovaunu-, metro- ja bussipysäkiltä on vielä pienoinen kävelymatka kukkulalle.

Helpoin tapa on ottaa turvallinen AAA-taksi ja antaa taksin hurauttaa aivan päätepysäkille asti eli suuren patsaan läheisyyteen, kukkulan laelle. Itäpuolelta nimittäin tulee kukkulalle autotie eli katu nimeltä Pražačka (karttalinkki tässä), joka vie aivan perille asti. Kadulle käännytään Koněvovalta.


Ratsastajapatsas kuvattuna Letná-puiston suunnalta, toukokuu 2012


Mikäli kuitenkin haluat kävellä patsasta katsomaan, lyhyin reitti on ottaa kukkula haltuunsa sen länsipuolelta: Husitská-kadun suunnasta lähtee noin 500 metriä pitkä melko jyrkähkö kävelytie ylös asti, ja heti ensimmäisenä vastaan tuleekin oikealla puolella Sotamuseo eli Armádní muzeum (karttalinkki tässä).


Sotamuseo edestäpäin
Museon kyltti


Museon pääovet

Museon läheisyyteen saapuessasi ja viimeistään sen sisäpihalla voi aistia kommunismiajan rakennustyylin. Jyhkeä ja painostavanoloinen rakennus on kuitenkin varmasti sota-asioista pitäville yksi hyvä tutustumiskohde, ja museoon pitäisi olla ilmainen sisäänpääsy.


Sotamuseon sisäänkäynti

Museon sisäpiha

Museon tilat on jaettu kolmeen eri osastoon. Ensimmäinen näistä on omistettu I maailmansodan ajanjaksolle, toinen osasto  II maailmansodalle ja Tšekkoslovakian tasavallan itsenäisyysajalle.  Kolmas osasto pitää sisällään mm. kommunismin vastustamiseen liittyvää materiaalia, sekä vuoden 1948 vallankaappaukseen liittyviä asioita. Näytteillä on myös tottakai erilaisia sotilasunivormuja, aseita ja muuta sotaan liittyvää. 

Me emme ole täällä vierailleet, mutta Sotamuseo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10 - 18, maanantait suljettu. 

Museon omat kotisivut löydät tästä linkistä: http://www.vhu.cz/en/stranka/armadni-muzeum/


Kävelyreitin varrelta

Mikäli lähdit valloittamaan kukkulaa Sotamuseon reitin kautta, matkasi jatkuu pitkin kävelytietä yhä ylöspäin. Matkan varrella kannattaa pysähtyä paitsi hengähtämään niin myös ihailemaan kukkulalta avautuvia maisemia Prahan kaupunkiin.

Kävelyreitin varrella oli muutamia penkkejä, joilla voi myös lepuuttaa jalkojaan.


Lopultakin: portaat ja patsas !

Kun saavut lopulta leveiden betoniportaiden juurelle ja katsot ylöspäin, näet vihdoin ratsastajapatsaan. Portaat ylös kavuttuasi saavutkin melko kauniille ja yksinkertaiselle aukiolle. Hyvällä säällä täältä näkyykin melko kauas Prahan kaupungin takamaille asti.


Patsaan juurella sijaitseva aukio, taustalla Prahan kaupunki

Maan lippu

Vuonna 1877 Vitkovin alue sai hussilaispäällikkö Žižkan sotavoiton kunniaksi nimen Žižkov, ja vuonna 1950 kukkulalle sijoitettiin Bohumil Kafkan suunnittelma Jan Žižkan ratsastajapatsas. 

Patsas on  suuri: se on noin yhdeksän metriä korkea ja se painaa 16,5 tonnia.  Se on varsinainen maamerkki, ja se näkyy kauas !


Patsas toukokuussa 2012
Hevonen

Juuri tällä kukkulalla silmäpuoli Žižkan komentamat hussilaiset löivät itseään huomattavasti suuremman, tuhansia sotilaita käsittäneen keisari Sigismundin katolisen armeijan. Tsekkiläistä historiaa, kansallistunteen kehittymistä ja sen kiteytymistä kuvaavat nämä monumentaalirakennukset, muistomerkit ja paikannimet. Näillä on selvä yhteys ja kytkentä sen ajan politiikkaan ja hallintoon.Patsaan taustalla Kansallismonumentti

Ratsastajapatsaan taustalla oleva Vitkovin kansallismonumentti (Nárdoni památnik Vitkov) on patsasta vanhempaa perua. Massiivinen rakennus rakennettiin vuosina 1927 - 1932 symboloimaan maan itsenäisyystaistelua. 

Kansallismonumentti on avoinna yleisölle keskiviikosta sunnuntaihin. Lisää infoa löytyy tästä linkistä: http://www.nm.cz/Hlavni-strana/Visit-Us/National-Memorial-on-the-Vitkov-Hill.html?xSET=lang&xLANG=2


Kansallismonumentin sivuosaa

Toisen maailmansodan aikana tämä vankka rakennus palveli natsien asevarastona ja jonkin aikaa kalseahko monumentti sai toimia myös Klement Gottwaldin ja joidenkin muiden kommunistijohtajien viimeisenä leposijana Leninin mausoleumin tapaan. 


Kansallismonumentti ja patsas

Kun Letnán puistossa sijainnut Stalinin patsas räjäytettiin, myös Klementin kohtalo joutui vaakalaudalle. Ruumis lopulta poltettiin ja tuhkattiin vuonna 1963. Samettivallankumouksen jälkeen tuhkat päätyivät vähin äänin Prahan Olsanyn hautausmaalle.


Patsas toukokuussa 2012

Ratsastajapatsas oli mielestäni hyvin vaikuttava ja kukkulalle me menimme taksilla, ja tulimme sitten kävellen sieltä alas hissukseen. Kuten näistä kuvista näkyy, toukokuinen ilma oli mitä parhain ja maisemat kauniit kuvaamista varten.

Vielä tässä karttalinkki Vitkovin kukkulalle. 

Lähin raitiovaunupysäkki taitanee olla Seifertova-kadulla, jossa menevät ratikat 5, 9 ja 26. Jää pois pysäkillä Husinecká. 

Sotamuseon omilta kotisivuilta kehoitetaan ottamaan Florencin metroasemalta bussi numero 133 tai 175, ja jäämään pois pysäkillä U Památniku. Ilmeisesti pysäkki olisi melko lähellä juuri tuota reittiä Sotamuseon kautta kukkulalle; ehkäpä jollain teistä olisi antaa tähän vinkkiä tuonne kommenttiboksiin.


Ja lähin metropysäkki taitaa olla punaisen linja C:n  Florenc, josta on myös jonkin verran kävelymatkaa kukkulalle.


Infot: Suomalainen matkaopas Praha ja omaa tekstiä.SHARE:

3 kommenttia

 1. Kansallinen monumentti ON auki yleisölle torstaista-sunnuntaihin http://www.nm.cz/Hlavni-strana/Visit-Us/National-Memorial-on-the-Vitkov-Hill.html

  U Pamatniku-pysäkiltä (Florencin suunnasta tultaessa) on ehkä 300m Armeijan museolle.

  VastaaPoista
 2. Anteeksi keskiviikosta sunnnuntaihin =)

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä, lisäsin sen tuonne tekstiin : )

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig