20. kesäkuuta 2012

Eläköön huvilat ! - Villa Müller & Trmal VillaVilloilla en tässä tarkoita lampaan- tai muun eläimen villaa vaan asuinrakennuksia, huviloita, joita kutsutaan villoiksi.  Tässäpä teille rakennusarkkitehtuurista pitäville (ja tottaikai myös muille) pari huvilaa katsottavaksi, sillä näihin pääsee sisään käymään ja tarkastelemaan arkkitehtuurin erilaisia helmiä.


Prahan Malá Stranan kattoja, toukokuu 2012


Monesti käytäessä keskusteluja Prahan arkkitehtuurista, puhutaan yleensä perusilmeestä mitä kaupunki sisältää. Ilman muuta esiin nousee kaunis jugend, joka hallitsi 1800-luvun lopulta aina 1900-luvun alkuun asti näitä kauniita kaupungin katuja ja niiden varsille rakennettuja taloja. Kaunis Kunnallistalo (Obecní dům) Tasavallan aukiolla on yksi kuvatuimpia Prahan rakennuksia, eikä ihme. Sen kauneus lumoaa joka kerta käydessäni Prahassa. 

Myös monien mielestä erikoinen kubismi, kuten Mustan Madonnan talo, on täällä näkyvillä, sekä monia monia muita herkkuja. Kubismin tyylisuunnan tsekkiläisiä arkkitehtejä olivat mm. Josef Gočár ja Josef Chochol

Koristeelliset jugend-rakennukset saivat väistyä 1900-luvun alkupuolella puhtaiden linjojen ja avointen tilaratkaisujen myötä. Tämän tyylisuunnan edelläkävijöistä voitaneen mainita mm. arkkitehdit Jan Kotěra, Pavel Janak ja Josef Plečnik. Nämä miehet olivat tärkeässä asemassa 1920-luvun aikana. Sen jälkeen ympäri Eurooppaa levisikin funktionalismi, joka taas toi lisää puhtautta ja yksinkertaisuutta rakennustyyleihin. 

Vaikka julkiset rakennukset ovat useimmiten esimerkkeinä puhuttaessa Prahan arkkitehtuurista, ei pidä kuitenkaan unohtaa ihmisten asuintaloiksi rakennettuja koteja. Prahastakin löytää joukon kauniita vanhoja ja hyvin säilyneitä huviloita ja villoja, joista muutamat ovat myös avoinna yleisölle. 


Villa Muller - kuva täältä


Adolf Loos tunnetaan parhaiten arkkitehtina, joka varsin avoimesti tunnusti omaa inhoaan art nouveau-tyyliä kohtaan, eikä ymmärtänyt (tai halunnut ymmärtää) sen saamaa suurta suosiota 1900-luvun taitteessa.  Hän meni jopa niin pitkälle, että kynäili julkisen esseen otsikolla "Ornamentti ja rikos".  

Yksi Loosin oma tuotos on erittäin hyvin säilynyt Villa Müller Prahassa. "Tämä oli funktionalismin arkkitehtuurin alku Prahassa," Maria Szadkowska, kuraattori Villa Mülleristä kertoo. "Villa Müller oli ensimmäinen rakennus Prahassa, jossa oli tasakatto ja puhdas selkeä julkisivu. Tämän rakennuksen valmistuttua siihen ihastuttiin ja toiset arkkitehdit alkoivat kopioida tätä tyyliä."  

Valkoinen kuutiorakennus kukkulalla on kauniisti puutarhan ympäröimänä ja sieltä on kauniit näkymät joen toiselle puolelle itse kaupunkiin ja Prahan linnalle. Villan alkuperäinen omistaja Frantisek Müller, tilasi aluksi Loosilta vain sisustussuunnittelun tulevaan taloonsa.  Mutta arkkitehti oli niin innostunut ideastaan, että hän suostutteli Müllerin antamaan hänelle koko  taloprojektin; niin ulkoisen kuin sisäisenkin suunnittelun.


Huvilaa sisältä - kuva täältä


"Loos tarjosi rakennettavaksi uudenlaisen rakennuksen, joka edustaisi modernia arkkitehtuuria" Szadkowska sanoo. "Tämä tuleva huvila tulisi edistämään Loosin mielestä myös Müllerin omia taloudellisia hankkeita. Müller nimittäin oli yksityisyrittäjä ja hänen yrityksensä teki teollisuusrakennuksia ja rakennussuunnittelua, ja oli yksi ensimmäisistä, joka toteuttaisi uutta teknologiaa 1900-luvun alussa. Talosta tulisi kuin käyntikortti hänen omalle yritykselleen". 

Kaikki ei kuitenkaan sujunut kuin rasvattu. Marraskuussa 1928 Müller pyysi rakennuslupaa huvilalleen, jota paikalliset viranomaiset jyrkästi vastustivat eri teknisistä ja esteettisistä syistä. Lopulta lupa kuitenkin myönnettiin, kesäkuussa 1929.

Kun rakennus alkoi nousta, se herätti kummastusta, kuten kaikki erilainen yhä tänäänkin. "Ihmiset olivat skeptisiä talon suhteen ja kritisoivat sitä. Huvilan nähneet kertoivat olevansa hämmentyneitä ja järkyttyneitä", Szadkowska kertoo. "Mutta Loosin nimellä oli hyvä maine, joka oli jo tiedossa Euroopassa. Mielestäni rakennuksen interiääri sopii hyvin hänen maineeseensa yhä tänäänkin."


Villa Muller ja näköala - kuva täältä


Huvilan sisustus on yhtä paljon Loosia kuin mitä se on ulkoakin. Sisätiloissa on käytetty eri kerrosratkaisuja vaihtelevasti. Sisustuksessa löytyy eri tyylilajeja, jotka luovat hauskan ja rennon tunnelman. Esimerkiksi olohuoneessa on sekoitus Chippendale tuoleja, aurinkotuoleja ja muutama barokkituolikin.  Ja kaiken kruunaa ylätasanteen kaunis kesän ruokailuhuone japanilaiseen tyyliin. Täältä pääsee valtavalle terassille, josta on upea näköala alas kaupunkiin.  

Huvilassa toimii museo ja sinne pääsee vain varaamalla ajan tutustumiskäyntiä varten (ohjattua sellaista). Infoa löydät tästä linkistä.

Villa Müllerin omat kotisivut löydät englanniksi tästä: http://www.mullerovavila.cz/?q=englishMüllerova vila

Muzeum hlavního města Prahy

Nad Hradním vodojemem 14, Praha 6 – Střešovicen kaupunginosa (karttalinkki tässä).

Tänne parasta on tulla raitiovaunulla, sillä Střešovická-kadulta ja pysäkiltä Ořechovka, on vain kivenheitto huvilalle. Raitiovaunut 1, 2 ja 18 kulkevat kadulla.


Trmal Villa - kuva täältä

Strašnicen kaupunginosa, lyhyen kävelymatkan päässä metroasemalta, vie sinut edellisen sijaan aivan toisenlaiseen maailmaan. 

Kauniita huvilatyyppisiä omakotitaloja täydellisten puutarhojen keskellä luo harmoonisen ja rauhallisen tunnelman. Näillä kaduilla kelpaakin tallustella ja nauttia tunnelmasta. 

"Tämän alueen huvilat ja villat eivät ole niin tunnettuja kuin esimerkiksi Bubenčin kaupunginosassa, jossa on paljon huviloita, joita ovat suunnitelleet tunnetut arkkitehdit", Tomáš Repa Trmal Villasta kertoo. "Huvilat täällä eivät ole yhtä tärkeitä taidehistorian kehityksen kannalta katsottuna, mutta näissä on mielenkiintoisia julkisivuja, joissa sekoittuvat yhteen klassinen, art nouveau ja cubismin tyylit."  

Trmal Villa valmistui vuonna 1903, ja sen on suunnitellut arkkitehti Jan Kotěra. Strašnicen kaupunginosaa ei oikeastaan tuolloin vielä edes ollut merkittynä Prahaan, ja tämä huvila olikin yksi ensimmäisiä rakennuksia tälle alueelle
"Kotěra sekoittaa kahta eri arkkitehtonista muotoa: tyypillistä Tšekin mökkiarkkitehtuuria, mutta neliön muoto ja terävä katto, jossa on avoin suuri sisääntuloaula, sekä näkymät toiseen kerrokseen, on taas tyypillisempi Englannin mökkiarkkitehtuurille", Repa toteaa.
Itse  kiehtovimpia osia tästä kodista ovat iloiset sini-vihrein lehdin maalatut puupalkit ja  kaareva portaikko. Ulkopuolella söpö mökki-ilme jatkuu isolla parvekkeella ja punaisin tulppaanein maalattuina puupalkkeina. 

"Rakennus näyttää suurelta ulkopuolelta päin katsottuna, mutta yksittäiset huoneet ja ruokailutila ovat melko pieniä, eikä koti olisi kovinkaan toimiva isolle eläväiselle perheelle", Repa naurahtaa.

Trmal Villan kotisivut löydät tästä: http://foibos.cz/en/trmals-villa/
 

Trmal Villa 

Vilová 11, Praha 10 (karttalinkki tässä).

Avoinna päivittäin klo 10 - 18, paitsi ei maanantaisin.

Tänne kannattaa melkeimpä tulla metrolla: vihreä linja A, ja jää pois pysäkillä Strašnická. Siitä on pikkuinen kävelymatka huvilalle (samalla voi nauttia muistakin kauniista rakennuksista). 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig