27. elokuuta 2012

Tomáš Baťa & Kenkäliikeketju BataKuva täältäMoni teistä Prahassa käyneistä on huomannut kadulla kulkiessaan erän kenkäliikeketjun, Bata:n. Näitä liikkeitä löytyy myös muualta maasta. Sen sijaan yllätys oli itselleni löytää tieto, että tuo kenkäliikeketju onkin jo melkoisen vanha ja yhä siis kauppaketju on pystyssä.


Tomas Bata - kuva täältä

Kenkäliikeketjun perustaja Tomáš Baťa (3.4.1876 - 12.7.1932) syntyi Moravian maakunnassa  Zlín:in kaupungissa. Ensimmäinen kauppa perustettiin 1894 ja silloisessa liikkeessä hoidettiin myös muita kenkiin liittyviä palveluja, kuten suutarin palvelut. 

Bat'a halusi kehittyä yhä paremmaksi ja hän itse kävi mm. Yhdysvalloissa katsomassa kenkäteollisuutta ja toi sieltä mukanaan idean kenkien kokoonpanolinjalle ja vähittäiskauppaketjulle. Mukana Bat'an yrityksessä olivat myös hänen veljensä Antonin ja siskonsa Anna. 


Kun Antonin kuoli tuberkuloosiin 1900-luvun alussa, yritykseen otettiin mukaan vielä kaksi nuorinta veljeä, Jan ja Bohus. Toimintojen nykyaikaistaminen toi tullessaan uuden modernin jalkineteollisuuden ja yritys alkoi kasvaa voimakkaasti. Kenkätehtaita alkoi nousta paitsi ympäri Tšekinmaata, myös muualle Eurooppaan. Vuonna 1931 Intiaan nousi ensimmäinen Euroopan ulkopuolinen Bat'an kenkätehdas. Tämä avasi tien muualle maailmaan ja tehtaita on tänään ympäri maailman aina Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa myöten.

Tomáš Bata kuoli lento-onnettomuudessa (konemalli Junkers J13 D1608) vuonna 1932 lähellä Zlín:in lentokenttää yrittäessään lentää Sveitsiin työmatkalle huonossa sääolosuhteissa; tuolloin oli paksua sumua ilmassa.  


Kuva täältä


Kun tieto hänen kuolemastaan tuli, hänen velipuolensa Jan Antonin Bat'a otti omistukseensa Bata -yrityksen ja lopulta pakeni natsien miehitystä vuonna 1939 Yhdysvaltoihin. Myöhemmin hän asettui asumaan Brasiliaan.  

Tomasin poika Thomas J. Bata ennakoi toisen maailmansodan ja muiden yli 100 tšekkoslovakialaisperheen kanssa muutti Kanadaan kehittämään Bata Shoe Company of Canadan -toimipistettä. 


Kanadaan muuttanut Thomas J. Bata - kuva täältä
Thomas omistautui yrityksen uudelleenrakentamiseen vaimonsa Sonjan kanssa. Hän onnistui saamaan eettisiä ja innovatiivisia laajentumisia uusille markkinoille Aasiassa, Lähi-idässä, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Hänen johdollaan Bata Shoe -yritys on kokenut ennennäkemättömän kasvun. 


Tänään Bata Shoes on yksi maailman suurimmista kenkäteollisuuden valmistajista ja markkinoijista jalkineiden osalta: se myy yli 300 miljoonaa kenkäparia vuodessa ja yritys työllistää yli 80000 ihmistä.


Tästä pääset tarkastelemaan kenkäliikeketjun omia kotisivuja. Sivuilta löytyy myös online-myymälä eli nettikauppa. Valitettavasti Suomi ei kuulu niihin maihin, jonne toimittavat nettitilaukset.


Ohessa pieni videopätkä Kanadan Torontossa sijaitsevasta Bata Shoes -museosta:

 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig