17. syyskuuta 2012

Novinky - UutisiaPienet uutispalat seuraavassa:


Kuva Blesk.cz


Prahan lentokentän nimen vaihtaminen on alkanut aivan fyysisillä toimilla, sillä suuret paneelit, joissa näkyy kentän uusi nimi  Letiště Vaclava Havla Praha (Václav Havelin Lentokenttä Praha) asennetaan terminaalien ja saapuvien lentojen kiitotien kohdalle itse kenttärakennukseen. 

Virallinen nimenmuutos pidetään 5. lokakuuta 2012, joka olisi ollut Havelin 76-vuotissyntymäpäivä. Ajatus kentän nimen vaihtamisesta syntyi viime joulukuisen Havelin poismenon jälkeen ja se sai aikaan adressin, joka keräsi kymmeniä tuhansia nimiä asian puolesta.


Kahvilatunnelmaa Prahassa, toukokuu 2012


Tšekin tilastotoimiston raportit kertovat, että kodittomien määrä on nousussa. Esimerkiksi Määrin- ja Sleesian alueella asunnottomat ovat kaksinkertaistuneet. Prahassa asunnottomia arvioidaan olevan 1254 tällä hetkellä. Tilastot on saatu niiden ihmisten mukaan, jotka ovat hakeutuneet asunnottomille tarkoitettujen palvelujen käyttäjiksi. 

Eniten kodittomista on sukupuolellisesti miehiä, keski-ikä heillä on 45-49 ja suurin osa heistä on taustaltaan vähänkoulutettuja. Naisten osuus on kuitenkin nousussa ja kaikista asunnottomien palveluja tarvitsevista henkilöistä 22% on tällä hetkellä naisia, joiden ikähaitari on 20-24 välillä. 

Tilastotoimisto toteaa kuitenkin raporttinsa lopuksi, että asunnottomien määrä saattaa olla jopa kolme kertaa suurempi kuin mitä tämänhetkinen arvio kertoo, sillä kaikki asunnottomat eivät kuitenkaan hakeudu heille tarkoitettujen palvelujen piiriin.Praha, toukokuu 2012Tšekissä lehdet ovat kertoneet viime päivinä sattuneista alkoholikuolemista. Laittoman alkoholin sisältämä metanoli on aiheuttanut kuolemat. Myrkytysten perimmäistä lähdettä on pyritty jäljittämään viranomaisten toimesta. 

Kuolonuhreja on tullut lisää, ja sunnuntai-iltana määrän kerrotiin olevan 21. Yli 35 ihmistä on tällä hetkellä maan eri sairaaloissa kyseisen metanolimyrkytyksen vuoksi, vaikka suurin osa myrkytystapauksista sijoittuukin Moravian alueelle.  Prahassa on kaksi henkilöä tällä hetkellä sairaalahoidossa myrkytyksen vuoksi.  

Myrkyllinen juoma myytiin alennuksella pulloissa, joissa on merkintä "Vodka" tai "Tuzemak", joista viimeinen on paikallinen rommin kaltainen alkoholijuoma. Alkoholista voi mennä henki, mutta "lievemmässä" tapauksessa siitä voi vajota koomaan tai tulla sokeaksi.  

Maan terveysministeri Leoš Heger on kieltänyt yli 20 prosenttisen alkoholin myynnin koko maassa uusien myrkytysten estämiseksi ja viranomaiset ovat suorittaneet tähän mennessä yli 30 000 tarkastusta baareissa, ravintoloissa, sekä muissa alkoholianniskelupaikoissa. 

Myös Slovakiasta on kantautunut samankaltaisia uutisia, sillä neljä ihmistä on joutunut sairaalaan metanolimyrkytyksen vuoksi Prešovin kaupungissa. Kyseiset henkilöt olivat tuoneet juhlissa käytetyn alkoholin Tšekin puolelta. Puolassa on tšekkiläisten väkevien alkoholijuomien myynti tällä hetkellä kielletty.


Uutiset: Praha Radio News

SHARE:

2 kommenttia

  1. Eipä yhtää huonoon hetkeen, mun matkan lähtöön viikko :( Täytyy siis keskittyä olusiin :)

    VastaaPoista
  2. Niinpä, oluet ovat varmin tapa herkutella nestemäisillä ruokalajeilla ; )

    Itselleni on tullut muutamien viimeisien Prahan reissujen myötä hyvin positiivinen tuntuma maan omiin valkoviineihin. Itse tykkään juuri valkoviinissä kevyestä, kukkaisesta/hedelmäisestä mausta, ja näihin tämän kaltaisiin makuihin (valkoviinien osalta) olen törmännyt lasillisilla siellä täällä Prahassa.

    (Sen sijaan maan omia punaviinejä en suosittele; niistä on jäänyt laimeat kokemukset; valitettavasti.)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig