1. lokakuuta 2012

David Černý, vihattu ja rakastettuCernýn leijuvat aseet, toukokuu 2012

Rakastat häntä tai vihaat häntä; taiteilija David Černýn taiteesta joko pitää, tai sitten ei. Tuo "viha-rakkaus -suhde" on taiteilijalle hyvä perusta sille, kuinka hän pitää itseään jatkuvasti näkyvissä. 

Prahassa vuonna 1967 syntynyt Černý pääsi pinnalle vuonna 1991 kun hän päätti maalata yhdessä joidenkin ystäviensä kanssa Neuvostoliittolaisen tankin vaaleanpunaiseksi. Tarkoitus oli tehdä muistomerkki Tšekkoslovakian vapatumisen kunniaksi vuonna 1945.

Kahdeksantoista vuotta myöhemmin, Černý oli kansainvälisissäkin otsikoissa, johtuen hänen "Entropa" veistoksestaan (2009).
Kyse tuolloin oli Tšekin EU-puheenjohtajuuden alusta, ja veistos kuului osana 27 EU-maista tulevien taiteilijoiden ryhmään.


Kampa-saaren konttaavat vauvat, joulukuu 2010
 

Hänen viimeisin työnsä luotiin tämän vuoden kesäolympialaisiin: vanha kaksikerroksinen lontoolainen bussi pääsi punnertamaan ja ihastuttamaan ihmisiä (lue lisää tästä).

Yksi hänen varhaisimmista teoksistaan, "Quo Vadis", on ruskea Trabant auto, jolla on  neljä ihmisen jalkaa. Tuo alla kuvassa näkyvä teos oli alunperin esillä Prahan Vanhankaupungin aukiolla osana "Vanhan kaupungin pihat" -näyttelyä vuonna 1991. Lopullisen sijoituspaikan teos sitten saikin  Saksan suurlähetystön pihaan vuonna 2001, jossa se asuu edelleen tänään.
   
Teos kuvaa itäsaksalaisten joukkopakoa vuodelta 1989, jolloin he leiriytyivät ulos Saksan suurlähetystön puutarhaan. Tuo oli aikaa, jolloin Saksojen rajat aukesivat ja itäsaksalaiset saivat matkustaa vapaasti ilman kirjallista lupaa Länsi-Saksan puolelle. Monet jättivät Trabantit taaksensa Itä-Saksaan ja lähtivät leveämmän leivän perään läntiselle puolelle. 

 
Kuva täältä
 

Černýn teos vuodelta 2004 on nimeltään "Piss", joka löytyy Kafka-museon pihasta, Malá Stranan puolelta (karttalinkki tässä). 

Teos on pronssia ja tässä kaksi miestä pissaa altaaseen, joka on  Tšekin muotoinen. Kaverien lonkat taipuvat ja patsaat liikkuvat.  Patsaiden vieressä on puhelinnumero: jos lähetät siihen tekstiviestin, patsaat suihkuttavat sen altaaseen.  Muutoin ne suihkullaan "kirjoittavat" kuuluisampien Prahassa asuneiden henkilöiden tekstiotteita. 


Pissaavat patsaat, syyskuu 2011


Černýllä on kyky houkutella ihmisiä taiteensa vangiksi, mutta myös raivostuttaa heitä. 

Suurin osa hänen töistään on nähtävillä julkisissa tiloissa ja paikoissa; sinäkin olet Prahassa kulkiessasi näihin varmasti törmännyt. Itseäni ne aina pysähdyttävät ja mietityttävät, mutta pääpiirteissään huvittavat; ehkäpä olen siis Černý-fani.

 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig