10. lokakuuta 2012

Koněprusy - Päiväretki kalkkikiviluoliinLuolastoa sisältä - kuva täältä

Prahasta vajaan tunnin ajomatkan päässä on luonnonkaunis alue nimeltä Koněprusy  (karttalinkki tässä). Alueelta löytyvät upeat kalkkikiviluolastot, jonne voi kuka tahansa mennä patikoimaan pitkin ohjattua polkua.


Kalkkikiveä ulkoapäin - kuva täältä


Paikalta löytyy myös pieni snackbaari ja wc, sekä matkamuistomyymälä. Opasteet on paitsi Tšekin kielellä, mutta myös englanniksi. Mukaan polulle saat lipunmyynnistä esitteen, josta voit kävelysi aikana lukea luolaston historiasata, geologiasta ja mukana on tietysti polkukartta.


Luolasto on kauniisti valaistu - kuva täältä

Nämä luolastot löydettiin vuonna 1950, ja yleisölle ne ovat olleet avoinna vuodesta 1959. 

Historiasta kuitenkin sen verran, että 1500-luvulla näissä luolastoissa valmistettiin laittomia kolikoita. Lisäksi luolissa on ollut ansoja vihollisten nitistämiseksi. Arkeologit ovat löytäneet täältä ihmisen kaltaisen eläimen luita, joiden epäillään olevan jopa 13 000 vuotta vanhoja. Täälläkin ovat siis Homo Sapiensit asuneet ja elelleet. Muita luolastoista löydettyjä löytöjä niin esineisiin kuin kiviinkin voi käydä katsomassa Kansallismuseossa.


Kuva täältä

Reitti luolaston sisällä on valaistu. Haastavin osa on erään kohdan kierreportaat, jossa askelmia on 83. Kaiken kaikkiaan kierros kestää reilun tunnin ja on 620 metriä pitkä. Luolan sisälämpötila on noin 10 astetta, joten mukaan retkelle kannattaa varustautua takilla, myös kesäaikaan.

Luolasto on avoinna seuraavasti: 

Lokakuu, joka päivä klo 8:30 - 15:00
Marraskuu: maanantaista perjantaihin klo 9:00 - 14:00
Joulukuu-maaliskuu: Suljettu!
Huhtikuu-kesäkuu: joka päivä klo 8:00 - 16: 00
Heinäkuu-elokuu: joka päivä klo 8:00 - 17:00 
Syyskuu: joka päivä klo 8:00 - 16:00 

Sisäänpääsymaksu aikuisilta 130 korunaa, lapset 60 korunaa, alle 6-vuotiaat ilmaiseksi.


Miten sitten mennä tänne?

Bussilla: Klikkaa itsesi tälle sivulle, johon lähtöasemaksi syötät Praha ja pääteasemaksesi Bykoš. Bussin yksi pysäkeistä tällä ajomatkalla on juuri nämä luolastot. Kun klikkaat auki "Connection details", saat näkyville listan pysäkeistä, jolla bussi pysähtyy. Etsi kohta "Koněprusy, jeskyně"; tämä tarkoittaa juuri luolaston pysäkkiä. Muista katsoa aikataulu myös takaisinpäin ; ) Tältä sivulta näet myös, mistä bussi lähtee Prahasta ja laiturin. Lipun voit ostaa bussikuskilta.

Vuokra-autolla: Lähde tie numero D5 kohti kaupunkia nimeltä Plzen. Käänny liittymästä nro 18 Koněprusyyn. Opasteet johdattavat kohteeseen, josta löytyy parkkipaikka.  


Jännittävää päiväretkeä!

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig