Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

5. lokakuuta 2012

Näkymättömät on tehty näkyviksi Prahassa: seinien muistolaatat


Syyskuun tunnelmaa Prahassa


Olet varmasti Prahassa kävellessäsi huomannut joskus joidenkin talojen seiniin kiinnitettyjä laattoja, joissa on lukenut henkilöiden nimiä, syntymä- ja kuolinpäivämääriä. Näiden ohi on helppo kävellä myös huomaamatta. Marmoriset, pronssiset ja metalliset muistolaatat talojen seinissä kertovat usein toisen maailmansodan uhreista, jotka ovat asuneet juuri kyseisessä rakennuksessa. Myös aidoista näitä laattoja saattaa löytää. 

Joissakin muistolaatoissa saattaa olla yksityiskohtaisia tietoja menehtyneen henkilön elämästä, kuten "toimi tässä talossa suutarina", tai muuta sellaista. Myös kuolemaan liittyviä asioita on saatettu kirjoittaa lyhyesti.  

Useimmat muistolaatat ovat valkoista marmoria, joissa on yksinkertainen musta teksti. Laatassa voi olla henkilötietojen lisäksi kirjoitus: "Cest jeho památce", joka tarkoittaa "Kunnioitamme hänen muistoaan". Toinen yleinen lause on "Neznámý hrdina" tai "Neznámý bojovník", joka tarkoittaa "Tuntematon sankari" tai "Tuntematon soturi." Jos henkilön nimi ja kuolinpäivä on tiedossa, ne on aina merkitty. 




Joskus törmää myös pronssisiin muistolaattoihin, jossa on reliefinä ihmisen käsi, ja kädessä nostettuna pystyyn kaksi sormea. Näistä löytää usein myös lauseen "Verni zůstaneme", joka tarkoittaa "Ikuisesti uskollinen."

Suurin osa laattoihin nimensä saaneita on ihmisiä, jotka menehtyivät juuri ennen sodan päättymistä 1945. Myös toukokuussa, jolloin vietetään sodan loppumisen vuosipäivää, nämä muistolaatat koristellaan erilaisin seppelein, jotka jäävät sitten toisinaan hyvinkin pitkiksi ajoiksi seinälle roikkumaan. Seppeleillä ja kukilla halutaan ensisijaisesti muistaa menehtyneitä, mutta myös kiinnittää ohi kävelevien ihmisten huomiota.

Kiinnostavimmat näistä muistolaatoista ovat juuri niitä, joissa kerrotaan hieman enemmän tietoa menehtyneestä sankarivainajasta, kuten juuri ikä ja ammatti, tai laatan pieni kuva. Samalla paljastuu historiaa; oikeaa elämää, joita nämä talot ovat pitäneet sisällään.
 

Yksi surullisimmista muistolaatoista on vähän syrjässä. Hrdlořezyn kaupunginosassa Prahan 9 -puolella on vanha, rähjääntynyt pieni talo, jossa on muistolaatta 11 vuotiaasta pojasta. Hänen muotokuvansa on kaiverrettu mustaan kiveen.  

Laatassa on teksti: "7. toukokuuta 1945. Nuori elämä päättyi tässä talossa. Natsi-salamurhaajan luoti osui lupaavaan nuoreen poikaan.  Karel Houska. 11 vuotta." 

Jos hän olisi saanut elää, hän olisi tänään 78-vuotias.
 

Lähempänä keskustaa, Ujezd-kadun tuntumassa, Malá Stranassa, on yksi muistolaatta, jossa on menehtyneen henkilön kuva mustavalkoisena. Hän oli 23-vuotias nuori nainen, Viktorie Krupková.  Hän opiskeli konservatoriossa ja uhrasi nuoren elämänsä maansa puolesta.

Näin nämä näkymättömät on tehty näkyviksi meille sodan jälkeen eläville ja näiden katujen, sekä rakennusten keskellä kulkeville. Laattoja arvellaan olevan Prahan kaupungin alueella noin 1000, joten pidähän silmät auki kun kuljet kaduilla.




SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig