24. lokakuuta 2012

Zdeněk Urbanek - Yksi Peruskirja 77:n (Charta 77) allekirjoittaneista sai muistolaatanMuistolaatta - kuva täältä


Kirjailijan, kääntäjän ja Václav Havelin läheisen ystävän Zdeněk Urbanekin kunniaksi tehty muistolaatta paljastettiin viime viikonloppuna Prahassa. Muistolaatta on kiinnitettynä Urbanekin kotitalon seinään.  

Zdeněk Urbanek, joka kuoli vuonna 2008, oli merkittävä henkilö Tšekkoslovakian kommunismin vastaisessa oppositiossa, ja hänen talossaan Prahan Střešovicen alueella allekirjoitettiin muinoin Peruskirja 77 (Charta 77)


Urbanek itse - kuva täältä


Zdeněk Urbanek, joka syntyi vuonna 1917, oli esseisti, kriitikko ja useita romaaneita kirjoittanut kirjailija. Vuonna 1950 hän aloitti englanninkielisen kirjallisuuden kääntämisen Tšekin kielelle. Muun muassa hänen käännöksensä Hameltista esitettiin näytelmänä Prahan Kansallisteatterissa 15 vuoden ajan. Hän käänsi myös teoksia James Joycelta, John Galsworthyltä, Theodore Dreiseriltä, sekä monelta monelta muulta.  

 1950-luvun alussa Urbanek tapasi nuoren Václav Havelin ja heidän ystävyytensä kesti Zdeněk Urbanekin kuolemaan asti.
 
Tammikuussa 1977 Zdeněk Urbanek oli yksi ensimmäisistä allekirjoittajista Peruskirjalle 77. Sen kirjoittajat - Václav Havel, Pavel Kohout, Ludvík Vaculík, ja muut - olivat tietoisia siitä, että kommunistinen salainen poliisi tekisi kaikkensa estääkseen heitä julkaisemasta ihmisoikeuksiin liittyvää manifestia. 


Charta 77 - kuva täältä

Kun he lähtivät Urbanekin kotoa tammikuussa 1977 mukanaan kopiot asiakirjasta suljetussa kirjekuoressa he tiesivät, että heidän olisi nokkelampi postittaa ne salaisen palvelun postina Tšekkoslovakian hallitukselle, parlamentille, sekä ulkomaisille sanomalehdille.  

Václav Havel ja hänen ystävänsä lopulta onnistuivat postittaa noin 40 kirjekuorta Peruskirjan 77 jäljennöksiä eteenpäin. Näin ulkomaailma sai tietää tämän ryhmän olemassaolosta. 
 
Yksi vieraista muistolaatan paljastustilaisuudessa oli näytelmäkirjailija Pavel Kohout, joka jätti Tšekkoslovakian vuonna 1978.

"Zdeněk Urbanek oli hyvä mies, joka oli osa sisäisen toisinajattelijoiden ympyrää, ja joka oli myös jossain määrin Václav Havelin isäkorvike" , Kohout kertoi.
 Peruskirja 77:stä voit lukea lisää tästä linkistä suomeksi (hyvin lyhyesti)

Ja pidemmän kaavan mukaan englanniksi tästä (Charta 77, Wikipedia)


Juttuvinkki: Praha Radio

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig