Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

27. elokuuta 2012

Tomáš Baťa & Kenkäliikeketju Bata



Kuva täältä



Moni teistä Prahassa käyneistä on huomannut kadulla kulkiessaan erän kenkäliikeketjun, Bata:n. Näitä liikkeitä löytyy myös muualta maasta. Sen sijaan yllätys oli itselleni löytää tieto, että tuo kenkäliikeketju onkin jo melkoisen vanha ja yhä siis kauppaketju on pystyssä.


Tomas Bata - kuva täältä

Kenkäliikeketjun perustaja Tomáš Baťa (3.4.1876 - 12.7.1932) syntyi Moravian maakunnassa  Zlín:in kaupungissa. Ensimmäinen kauppa perustettiin 1894 ja silloisessa liikkeessä hoidettiin myös muita kenkiin liittyviä palveluja, kuten suutarin palvelut. 

Bat'a halusi kehittyä yhä paremmaksi ja hän itse kävi mm. Yhdysvalloissa katsomassa kenkäteollisuutta ja toi sieltä mukanaan idean kenkien kokoonpanolinjalle ja vähittäiskauppaketjulle. Mukana Bat'an yrityksessä olivat myös hänen veljensä Antonin ja siskonsa Anna. 


Kun Antonin kuoli tuberkuloosiin 1900-luvun alussa, yritykseen otettiin mukaan vielä kaksi nuorinta veljeä, Jan ja Bohus. Toimintojen nykyaikaistaminen toi tullessaan uuden modernin jalkineteollisuuden ja yritys alkoi kasvaa voimakkaasti. Kenkätehtaita alkoi nousta paitsi ympäri Tšekinmaata, myös muualle Eurooppaan. Vuonna 1931 Intiaan nousi ensimmäinen Euroopan ulkopuolinen Bat'an kenkätehdas. Tämä avasi tien muualle maailmaan ja tehtaita on tänään ympäri maailman aina Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa myöten.

Tomáš Bata kuoli lento-onnettomuudessa (konemalli Junkers J13 D1608) vuonna 1932 lähellä Zlín:in lentokenttää yrittäessään lentää Sveitsiin työmatkalle huonossa sääolosuhteissa; tuolloin oli paksua sumua ilmassa.  


Kuva täältä


Kun tieto hänen kuolemastaan tuli, hänen velipuolensa Jan Antonin Bat'a otti omistukseensa Bata -yrityksen ja lopulta pakeni natsien miehitystä vuonna 1939 Yhdysvaltoihin. Myöhemmin hän asettui asumaan Brasiliaan.  

Tomasin poika Thomas J. Bata ennakoi toisen maailmansodan ja muiden yli 100 tšekkoslovakialaisperheen kanssa muutti Kanadaan kehittämään Bata Shoe Company of Canadan -toimipistettä. 


Kanadaan muuttanut Thomas J. Bata - kuva täältä
Thomas omistautui yrityksen uudelleenrakentamiseen vaimonsa Sonjan kanssa. Hän onnistui saamaan eettisiä ja innovatiivisia laajentumisia uusille markkinoille Aasiassa, Lähi-idässä, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Hänen johdollaan Bata Shoe -yritys on kokenut ennennäkemättömän kasvun. 


Tänään Bata Shoes on yksi maailman suurimmista kenkäteollisuuden valmistajista ja markkinoijista jalkineiden osalta: se myy yli 300 miljoonaa kenkäparia vuodessa ja yritys työllistää yli 80000 ihmistä.






Tästä pääset tarkastelemaan kenkäliikeketjun omia kotisivuja. Sivuilta löytyy myös online-myymälä eli nettikauppa. Valitettavasti Suomi ei kuulu niihin maihin, jonne toimittavat nettitilaukset.


Ohessa pieni videopätkä Kanadan Torontossa sijaitsevasta Bata Shoes -museosta:

 
SHARE:

24. elokuuta 2012

Dvořák Praha International Music Festival 8. - 22.9.2012



Lisää kuvateksti



Teille kaikille klassisesta musiikista pitäville, jotka satutte olemaan Prahassa 8. - 22. syyskuuta: tässä teille menovinkki:

Dvořák Praha International Music Festival järjestetään jo 12 kerran. Tarjolla on kaikkea ihanaa Dvořákin musiikkiin liittyen.

Tsekkaa siis nämä festivaalien kotisivu, josta löydät esiintymispaikat, ohjelmiston ja lippujakin voit tilata jo etukäteen: http://www.dvorakovapraha.cz/en/

Näppärämmille tässä linkit: ohjelman saatte esiin klikkaamalla tätä linkkiä (vieritä palkkia alaspäin) ja lippuja jo etukäteen voitte tilata mm. tämän linkin kautta.




SHARE:

Vanhat kerrostalot kiinnostavat ostajia Prahassa




Syyskuu 2011, Vanhankaupungin aukio



Kiinnostus vanhempiin kerrostaloihin ja niissä sijaitseviin asuntoihin on kasvussa, kertoo Prague Monitor -lehti 23.8.2012. Eikä näissä olla kiinnostuneita pelkistä asunnoista vaan nimenomaan kokonaisista kerrostaloista.

Paitsi oman maan kansalaisten lisäksi  vanhemmista taloista ovat olleet myös kiinnostuneita venäläiset ja italialaiset sijoittajat. 

Vanhojen kerrostalojen hinnat alkavat 10 miljoonasta korunasta ja nousevat jopa 300 miljoonaan korunaan. Tietysti hintaan vaikuttaa myös kaupunginosa. Tällä hetkellä Prahassa olisi tarjolla 150 vanhaa kokonaista kerrostaloa halukkaille ostajille. Aktiivisempia tuntuvat tällä hetkellä olevan venäläiset sijoittajat. 

"Jotkut vain haluavat investoida ja saada pysyviä tuloja. He korjaavat taloissa olevat asunnot ja alkavat sitten vuokrata niitä. On myös sijoittajia, jotka myyvät korjaamansa asunnot pois", kertoo Daniel Kotula, erään kiinteistötoimiston edustaja.

Esimerkiksi viime vuonna eräs italialainen yritys, Fim Group, osti Prahan keskustasta Pařížská-kadulta vanhan myynnissä olleen jugend-talon. Talo saneerattiin ja siinä on tällä hetkellä ylellisiä asuntoja, jotka ovat vuokrattuina.


SHARE:

23. elokuuta 2012

Okupace 1968



Ohessa kuvia kera musiikin Prahan keväästä 1968. Tekijänä "krtek810".


SHARE:

22. elokuuta 2012

Čajomír Fest 2012 - Teen ystävien festivaalit Prahassa


Kuva täältä


Vysheradissa vietetään tulevana viikonloppuna erityisiä Tee-festivaaeja eli Čajomír Festejä. Jo neljännet tämänkaltaiset festivaalit tuovat teemakuja tuoksutettavaksi ja tottakai maistettavaksi. 

Sinä teenystävä ja viikonloppua Prahassa viettävä: suuntaahan kulkusi tänne. Makuja on mm. Kiinasta, Japanista, Intiasta, Turkista ja Venäjältä. Myös erilaisia teeseremonioita eri maista esitellään, mukana on katutaidetta ja työpajoja; musiikkia unohtamatta.


Festivaalikansaa vuonna 2012 - kuva täältä


Tapahtuman omat kotisivut (valitettavasti vain tsekin kielellä) löydät tästä linkistä: http://www.cajomirfest.cz/


Kuva festivaaleilta vuonna 2009 - täältä


Čajomír Fest, 25. - 26.8.2012, Vysheradin linnakukkulalla, karttalinkki tässä.


Muut tapahtumapaikat löydät tuon tapahtumakotisivujen "Program"- eli ohjelma-sivulta tästä.


Info: Pragueout

SHARE:

19. elokuuta 2012

Iltaruokailua paikassa nimeltä Dům U tři pštrosů



Eräänä myöhäisenä iltana olimme valokuvaamassa Kaarle-sillalla ja huomasimme, että nälkähän se kurni vatsassamme. Päätimme pistäytyä kokeilemaan Kaarle-sillan Mála Stranan päässä olevaa ravintolaa Dům U tři pštrosů, eli Kolmen Strutsin Talo. 

Talossa sijaitsee ravintolan ohella myös hotelli ja siitä olen kirjoittanut aikaisemmin pienen infon, sen voit lukea tästä.





Astuessamme sisään meitä tuli vastaanottamaan paikan tarjoilija, joka osoittautuikin mukavaksi mieheksi illan myötä. 



Ravintolaa sisältä



Kaverin alkuperämaa taisi olla Ruotsi, mutta illan aikana kuulimme hänen suomenkielentaitojensa lisäksi puhuvan englantia ja ranskaa, sekä ruotsia hieman meistä takana olevalle ruokailijaryhmälle.



Asetelma ikkunalta; strutsinsulkia ja -munia


Päätimme ruokailla pelkällä pää- ja jälkiruualla. Pyysimme tuota mukavaa tarjoilijaa suosittelemaan jotakin listalta ja myös ruuan kanssa juotavan punaviinin. 

Valinta ei olisi voinut olla parempi, sillä niin mureaa lihaa (joka suoraan sanottuna suli suussa), sekä niin herkullista ja kermaista risottoa emme olleet tätä ennen maistaneet. Ja lisäkkeenä oleva kastike oli kuin piste ii:n päälle.



Suussasulava ruokamme, nam!


Me söimme strutsin sisäfilettä, parmesanilla höystettyä kermaista risottoa ja Portviinissä glaseerattua punasipulia.

Annos oli todella herkullinen. Tarjoilijan valitsema punaviini sopi ruuan kanssa nappiin. Jälkiruuaksi joimme hyvät kahvit ja mies lisäksi konjakin.



Ravintolan upea vanha katto
Kyselimme talon historiaa myös tarjoilijalta. Hän kertoi auliisti tuon saman tarinan, jonka jo tiesimmekin. Talon isännän muotokuva oli seinällä ja siitä puhuessaan hän veikin katsomaan hotellin reseptionissa olevaa nuorta miestä. Esittellessään häntä, tarjoilija kertoi tuon nuoren miehen olevan talon alkuperäisen omistajan pojan-pojan-pojan- ....  - poika. Ja tämä toimi nykyään tämän hotellin ja ravintolan omistajana. 

Yksityiskohta seinältä


Talon historia ja tunnelma loivat oman osansa hyvään ravintolakokemukseen. Palvelu oli täydellistä, ruoka taivaallista.

Tänne me palaamme vielä toisinakin kertoina, se on varma.




Dům U tři pštrosů

Dražického náměstí 12, Praha 1 (karttalinkki tässä)




SHARE:

16. elokuuta 2012

Old photos from Prague




Ihania vanhoja kuvia Prahasta seuraavassa, ja musiikkikin sopii kuvioon. Tunnistatko vielä paikat?:


SHARE:

15. elokuuta 2012

Prahalaisen vauvan sydän pelasti roomalaisen pikkutytön hengen



Viikko sitten 1-vuotias vauva kuoli prahalaisessa sairaalassa. Vauvan vanhemmat päättivät, että heidän menehtyneeltä lapseltaan voitaisiin käyttää elimiä elinsiirtoon, mikäli se vain olisi mahdollista, sekä näin auttaa jotain muuta kiireellistä apua tarvitsevaa lasta.

Sairaalan lastenlääkäri otti vanhempien päätöksen jälkeen Internetin avulla yhteyttä sairaaloiden käyttämään yhteiseen EU: alueen elinsiirtotiedostoon, ja syötti sinne menehtyneen lapsen tiedot.

Hetken kuluttua kyseinen tiedosto kertoikin Roomassa olevasta, 11 kuukautta vanhasta pikkutytöstä, joka oli odottanut uutta sydäntä tämän vuoden huhtikuusta asti.

Lääkäri otti roomalaiseen sairaalaan yhteyttä, leikkaus suoritettiin vauvalle  ja sydän lähti lentokoneella ilmateitse matkaan kohti Roomaa.  

Prahalaisen vauvan kuolinhetkestä 27 tunnin kuluttua sydän siirrettiin  uudelle italialaiselle pikkupotilaalle.

Leikkaus sujui hyvin ja tyttö tulee mitä todennäköisemmin paranemaan loistavasti. Roomalaisen tytön ennuste olisikin ollut muutoin huono, sillä 97% sydänvikaisista lapsipotilaista ehtii menehtymään ennen kuin he saavat uuden sydämen.


Hienosti toimittu vanhemmilta! Itsellänikin kulkee lompakossa mukana  elinsiirtoon oikeuttava todistus/testamentti, jos jonkun elämän pystyy pelastamaan silloin kun se itseltäni on jo ohi.


Asiasta kertoi Prague Monitor, 15.8.2012

SHARE:

Vuoden 1989 Samettivallankumous valkokankaalle; tarinan kera



Amerikkalainen elokuvaohjaaja Tim Robbins on päättänyt esitellä suurelle yleisölle Tšekkoslovakian Samettivallankumouksen tapahtumia tekemällä siitä elokuvan.

Elokuvan päähenkilönä on CIA:n miespuolinen agentti, sekä maan oma naispuolinen, kommunistisen salaisen poliisin upseeri. Naisupseeri saa tehtäväkseen saattaa agentin toimet tekemättömiksi, sekä haitata häntä tehtävän suorittamisessa. Mitä ilmeisemmin nämät kaksi tulevat tarinan kuluessa ihastumaan toisiinsa; näin epäilen.

Elokuvan tapahtumien taustalla vaikuttaa vuoden 1989 vallankumous. Käsikirjoitus perustuu Arthur Phillipsin kirjaan, joka keskittyy Tšekkoslovakian kommunistihallinnon romahdukseen, ennen ja jälkeen Samettivallankumouksen.

Koko elokuva tullaan kuvaamaan Prahassa, aidoissa tapahtumien ympäristöissä. Elokuvan vaikuttavimmat kohtaukset tallennetaan Wénceslauksen aukiolla.

Näyttelijöitä osiinsa ei ole vielä valittuna, haku alkaa ensi vuoden (2013) keväällä.

Elokuvaa tullaan jakamaan maailmanlaajuisesti, joten toivotaan, että se jonain päivänä ilmestyy teattereihin myös täällä Suomessa!


Asiasta infosi: Prague Monitor



SHARE:

13. elokuuta 2012

Mitalisaldo



Lontoon olympialaisten mitalisaldo Tsekkeihin:

10 mitalia, joista ...

- 4 kultaista
- 3 hopeaa ja
- 3 pronssia.

SHARE:

12. elokuuta 2012

Shanti-norsun maalauksia näytteillä 31.8.2012 asti




Eräs Shantin maalaus - kuva täältä



Prahan eläintarha esittelee Shanti-norsun tekemiä maalauksia Prahan Smichovin kaupunginosan Marthi Galleriassa. Shanti (ikä 36 v.) onkin Keski-Euroopan ainoa "elefanttitaiteilija", joka on ansainnut jo yli 120 000 korunaa taiteellaan. 
 
Norsun ansaitsemat rahat lahjoitetaan Pinnawalla (Sri Lanka) sijaitsevaan norsujen eläintarhaan, jotta he voisivat ostaa ultraäänilaitteen, joka maksaa paljon. Pinnawa on tärkeä norsujen kasvattaja.
 
Norsun teokset ovat saaneet useita faneja. Niitä kehutaan uskomattomiksi, värikkäiksi ja niiden sanotaan olevan positiivisella tavalla hauskoja.
   
Shanti on intialainen norsu, joka on syntynyt taiteellisten lahjakkuuksien omaavien tähtien alla.Jo 35 vuotta sitten eli vain yksi vuotiaana se oli mukana eräässä roolissa, elokuvassa Taika herra Tau, jossa se esitti vauvanorsu Bimboa. Kaksi vuotta sitten Shanti sai ensikosketuksensa pensseliin ja maaleihin, ja sen jälkeen norsu on nauttinut taiteen tekemisestä.  



Kuva näyttelyn avajaisista - kuva täältä
 

Marthi Gallerie

Kauppakeskus Nový Smíchov, Plzeňská 8, Praha 5  (karttalinkki tässä)


Uutinen: Prague Monitor 



SHARE:

8. elokuuta 2012

Hotel U Raka - Entinen teurastajan talo



Talon edustalla toukokuussa 2012, taustalla myllynkivet

Nový Světin alueella kävellessään alaspäin  Černínská-katua, saapuu viehättävän talon eteen. Kyltti näyttää rakennuksesta löytyvän hotellin, mutta 1600-luvulla tässä talossa toimi teurastaja ja siinä oli pihan perällä talli, sekä pieni karjalle tarkoitettu navetta. 


Rakennuksen puinen osa, syyskuu 2011


Talon toinen puoli on puuta ja se onkin tiettävästi ainoa puinen rakennus, joka on säilynyt näillä kulmin monista tulipaloista pelastuen. 


Vehreä puu antaa viileää varjoa, toukokuu 2012


Uusi omistaja osti rakennuksen vuonna 1987 ja siihen perustettiin hotelli nimeltä U Raka (Syöpä). Rakennuksen edustalla voi ihailla myllynkiviä ja astioita, jotka muistuttavat taloa joskus asuttaneita ihmisiä.

Hotelli mainostaa itseään romanttisena hotellina ja sitä se varmasti onkin. Sijainti on ihanteellisen rauhallinen, poissa turistivilinöistä. Hotellilta on vain kivenheitto raitiovaunupysäkille, josta pääsee linjalla 22 matkustamaan keskustaan näppärästi.

Hotellin omat kotisivut löydät tästä: http://www.romantikhotel-uraka.cz/english/
 

Kuva sisäpihalta - täältä



Hotel U Raka

Černínská 10, Nový Svět, Praha 1 (karttalinkki tässä)




Raitiovaunu: Keplerova-kadulla kulkee raitiovaunu nro 22, pysäkki nimeltä Pohořelec on Hotel Savoyn edessä. Siitä on kivenheitto Nový Světiin.



SHARE:

7. elokuuta 2012

Pražský jarmark 28.8. - 1.9.2012





Kuva täältä
 
Pražský jarmark eli kansainväliset Folklore-festivaalit järjestetään elokuun lopussa Prahassa.
 
Tänä vuonna taiteilijat tulevat esiintymään mm. Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta, mutta mukana on tottakai kotimaisia ja muita Euroopan maita. 
 
 

 
 
Festivaali on ilmainen, eli mukaan vain! Paikalla on esiintyjien lisäksi perinteiset Tsekkiläiset markkinat.
 
 
Paikka: Ovocný trh, Praha 1, Vanhakaupunki (karttalinkki tässä)

Aika: 28.8. - 1.9.2012, klo 14 - 22





SHARE:

5. elokuuta 2012

U zlatého noha eli talo nimeltä "Kultainen jalka"




Kultainen jalka, toukokuu 2012



Nový Světin ("Uusi maailma") kaupunginosan yksi historiallisista taloista lienee 1600-luvun tähtitieteilijä ja matemaatikko Tyko Brahen asuintalo, U zlatého noha (Kultainen jalka), osoitteessa Nový Svět 1, jossa Brahe asusteli talossaan aina silloin kun ei ollut Benátkyn linnassaan.



Talo on tänään melko rähjäisen näköinen, kuten kuvastakin näkyy. Sen ulkoasuakin on jossain vaiheissa muuteltu, mutta silmissään ja mielessään voi aistia vielä keskiaikaisen tunnelman ja kuvitella rakennuksen siihen aikakauteen. 

Myös saksalainen Johannes Kepler on asustellut tässä talossa vuoden verran 1600-luvun paikkeilla.


Talon seinän muistolaatta kertoo Brahesta


Tämän hiljaiseloa viettävän kaupunginosan viehätys onkin juuri sen keskiaikaisissa ja sitä hieman nuoremmissa taloissa. Kaduilla harvemmin törmää turisteihin, paikallisia ei juurikaan näe. Kuitekin näitä taloja asutaan yhä tänä päivänä. 

Jos joku ihmettelee kaupunginosan talojen nimissä etuliitettä "Kultainen", se johtuu siitä, että nimi toi lohdutusta sen ajan köyhään elämään. "Kultainen päärynä", "Kultainen jalka" ja "Kultainen puu" olivat vain osa tämän alueen nimetyistä taloista.

Tyko Brahe on haudattu Týnin kirkkoon, Vanhankaupungin aukiolla. Siitä voit lukea lisää tästä linkistä.




SHARE:

4. elokuuta 2012

Elokuun tärpit eläintarhaan!




Prahan eläintarhassa on tapahtumia miltei joka päivälle ja niistä tietoa saat Praha Zoon omilta kotisivuilta (linkki tässä). 

Kuva täältä


Eläintarhassa vietetään joka kuukausi ns. "Happy Mondays" - eli Iloisia maanantaipäiviä, jolloin tietyille erityisryhmille pääsymaksu on vain 1 koruna. Esimerkiksi jo menneen maaliskuun maanantaisin odottavat äidit pääsivät sisään kyseisellä pääsymaksulla. 

Tulevana joulukuuna (tiedoksi jo joulumatkalle suuntaaville) eläintarha veloittaa tuon yhden korunan maanantai-pääsymaksun kaikilta eli silloin mitään erityisryhmiä ei ole. Tuon maanantaipäivien erityisryhmälistan näet tästä linkistä kuukausien mukaan eroteltuna. 


Mutta tässäpä kuitenkin listattuna muutamat eläintarhan elokuun tärpit:

1. - 8.8. välisenä aikana järjestetään Eläinten olympialaiset. Kyse on eläintietovisasta. Pahoittelen, että en saanut selville minkälainen palkinto odottaa sitä, joka saa visasta hyvän tuloksen. Yrittää kannattaa aina. Tulokset julkistetaan eläintarhassa 12.8.

12.8. Viidensiä syntymäpäiviään viettävät afrikkalaiset Štětkounyt Morrise ja Mikeyho (kuva alla, en löytänyt suomenkielistä eläinselitystä lajille ).


 
13.8. vietetään muistopäivää suurelle tulvalle, joka pyyhkäisi Vltava-joelta eläintarhaan 10 vuotta sitten. Tulvien mukana menetettiin monia eläimiä. Mitä tulvat toivat ja mitä mennessään veivät vuonna 2002, siitä kerrotaan tällöin.

19.8.  Iso emulintu Kašík viettää 25-vuotispäiväänsä. Juhlapäivää juhlistetaan eläintarhassa.

25.8. Eläintarhassa on mahdollisuus pelata hauskoja pelejä.


Opastetut iltakävelyt eläintarhassa järjestetään elokuussa joka perjantai ja lauantai klo 20:30, 21:00 ja 21:30. Kävelyille pitää varata osallistuminen ja se tapahtuu lähettämällä sähköpostia osoitteeseen pr@zoopraha.cz

Lisäksi 5, 12, 19 ja 26. elokuuta eläintarhassa järjestetään pienimuotoisia klassisen musiikin konsertteja klo 13 alkaen. 

 
Prahan ihanat pikkuapinat, syyskuu 2010



Mukava on katsella myöskin eläinten ruokintaa ja tästä linkistä näet kellonajat kullekin eläinlajille, joiden ruokintaa voit mennä seuraamaan.

Tässä vielä lopuksi ote Praha Zoon eläimistä, YouTubesta. Filmin on tehnyt "michalkovy":

SHARE:
© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig