25. marraskuuta 2014

Ykkösluokan kahvila: Café Grandhotel Pupp - The First Class Café: Grandhotel PuppTämä kahvila ei löydy Prahasta vaan Karlovy Varystä. Kerran käyneenä paras kahvilakokemus ikinä; suussa sulava kakku herra Puppin reseptillä valmistettuna, makuhermoja kutkutteleva toffeekahvi, sekä jotain muuta pientä jota piti tilata, että vierailu tässä upeassa miljöössä hyvällä palvelulla ja herkullisilla tuotteilla olisi ollut mahdollisimman pitkä.

Translation is in the end of the text.
Tästä historiallisesta hotellirakennuksesta kahviloineen seuraavassa:
Rakennuksen paikalla on sijainnut jo vuonna 1701 eräänlainen hotellirakennus ja jossain välissä myös kaupungintalo.

Vuonna 1760 kreivi Rudolf Chotkein kondiittorina työskennellyt Jan Jiří Pop saapui nuorena miehenä kaupunkiin ja paikallisen kondiittori Mitterbachin palvelukseen.
Vuonna 1775 hän meni naimisiin Mitterbachin tyttären Františkan kanssa ja pariskunta osti kolmasosan tästä upeasta rakennuksesta, joka silloin toimi osin hotellina ja kaupungintalona, ja sen omisti kaupunginjohtajan leski Becher. Seuraavana vuonna Františka ja Jan ostivat toisen kolmannen ja vuonna 1776 lopun kolmanneksen rakennuksesta.

Tässä vaiheessa herra Pupp oli alkanut käyttää saksankielistä nimeä Johann Georg Pupp. Samana vuonna 1776 Pupp aloitti myös oman yrityksensä: leipomo- ja hotellitoiminnan.
Koko 1800-luvun Puppien liiketoiminta kasvoi merkittävästi ja vuonna 1890  Puppin perhettä alkoivat edustaa Františkan ja Johannin lapset, veljekset Anthony Julius ja Heinrich. Samaisena vuonna perhe muodosti liiketoiminnastaan osakeyhtiön.

Kuusi vuotta myöhemmin 1896 rakennusta restauroitiin ja rakennettiin hieman lisää. Vihdoin vuonna 1907 uusbarokkityylinen rakennus sai nimen "Grandhotel Pupp" ja sen ulkoinen muoto on tuolta aikakaudelta nähtävissä samanlaisena yhä tänäkin päivänä.

Vuodet 1922-23 toivat tullessaan hotellin nykyaikaistamisen: huoneisiin rakennettiin omat kylpyhuoneet, joihin tuli kylmä- ja lämmin vesi. Lisäksi vielä ennen toista maailmansotaa hotellin alakerta sai oman kahvilansa sen nykymuodossaan, Café Puppin.
Toisen maailmansodan jälkeen Tšekkoslovakian kommunistisen hallituksen ollessa vallassa, hotellin nimeä kansallistettiin ja se nimettiin uudelleen vuonna 1950, nimellä "Grandhotel Moskova".

Vuonna 1989 Samettivallankumouksen jälkeen palattiin takaisin perinteisiin ja hotelli sai sen nimen, joka sen alkuperäisyyteen kuuluu: Grandhotel Pupp. (Pupp muuten suomenkielellä tarkoittaa sanaa "pentu").Tänään loistokkaasti historiaansa kantaneessa hotellissa on 228 huonetta ja tottakai kun kylpyläkaupungissa ollaan: oma kylpylä. Hotelli on vuosittaisten heinäkuisten Karlovy Varyn filmifestivaalien isäntähotelli ja juhlien pääpaikka.


Grandhotel Pupp oli merkittävä paikka vuoden 2006 elokuvassa "Last Holiday", pääosissa Queen Latifah.  Lisäksi myös James Bond -elokuvassa "Casino Royale", 2006, hotellia pääsee näkemään; elokuvassa hotellin nimenä on tosin Splendide ja Karlovy Vary esiintyy omana itsenään, mutta "näyttelee" Montenegroa.
Kahvila Pupp tarjoilee yhä tänä päivänä 1700-luvun lopun kondiittori Puppin reseptillä tehtyjä, suussa sulavia leivonnaisia. Kondiittorimestari Puppin reseptit ovat kuitenkin tarkkaan varjeltuja; ainesosia näihin herkkuihin eivät tiedä kuin vain hotellin oma kondiittori.

Kahvila tarjoilee leivonnaisten lisäksi maukkaita erikoiskahveja, pikkusuolaisia ja alkoholijuomia. Kesäisin tarjolla on kaunis terassi ja kylpyläpromenadi.
Hotellissa ja kahvilassa on vuosikymmenten-, -satojen aikana vieraillut monia tunnettuja henkilötä; kylpyläkaupungin hoidoissa ja kulttuuria tuottamassa, sekä siitä nauttimassa.

Esimerkiksi säveltäjämestari Ludwig van Beethoven on soittanut intohimoiseen konserttinsa Grandhotel Puppin salissa vuonna 1812. Hänen kunniakseen yksi hotellin viihtyistä oleskelutiloista kahvilan vieressä nimettiinkin tämän jälkeen Beethoveniksi.
Karlovy Varyssa Teplá-joen rantaa kävellessään Café Puppia on mahdotonta olla huomaamatta; ensin katse kiinnittyy upeaan hotellirakennukseen, sen jälkeen silmä löytää kutsuvat ovet rakennuksen kulmassa sijaitsevaan katutason kahvilaan:
-"Voimmeko tarjota sinulle kahvia ja Pupp-kakkua?"
-"Kiitos, kyllä!"


Café Grandhotel Pupp (karttalinkki tässä)
Mírové náměstí 2
360 01 Karlovy Vary
Avoinna päivittäin klo 9:00 - 19:00


http://www.pupp.cz/en/


Translate:
This cafe is not found from Prague, you will find it in Karlovy Vary. The best cafe experience ever: beautiful interior, good service and very very tasting products!

The Finnish text above can be found in english here: The history of Grandhotel Pupp and it´s Café,  this link!

Café Grandhotel Pupp (map link here)
Mírové náměstí 2
360 01 Karlovy Vary
Open every day at 9:00 am - 7:00 pm

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig