12. joulukuuta 2014

Lyhyet uutispalat - Short news
Tšekkiläinen kuluttaaa keskimäärin noin 5000 korunaa (n. 180 euroa) jouluun tänä vuonna,  joka on noin neljännes maan keskimääräisestä kuukausipalkasta. Näin on laskenut kansainvälisen selvityksen mukaan ING Bank.  Tšekissä tehdyn tutkimuksen mukaan yksi viidestä vastaajasta kertoi pitävänsä silmällä menojaan jouluna ja noin 40%  sanoi säästäneensä rahaa etukäteen joululoman ajaksi. (Praha Radio)


Translation:
The average Czech will spend around CZK 5,000 this holiday season, which is around a quarter of the country’s average monthly salary, according to an international survey by ING Bank. One in five of the Czech respondents in the study said that they kept an eye on their spending during the Christmas period and around 40 percent said they saved money in advance of the holiday. (Praha Radio)

Prahan vanhankaupungin aukion joulukuusi on tänä vuonna 26 metriä korkea. Se kaadettiin Nespekyissä, lähellä Benešovia. Puulla on ikää 70 vuotta ja se valikoitui 17:n muun joulukuusivaihtoehdon joukosta. Joulumarkkinoiden avajaishulinassa lauantaina 29. marraskuuta valot napsaistiin päälle ja kuusi on nyt tammikuun alkuun asti kansalaisten ja turistien ilona.

Pienen puheen jälkeen valokatkaisijaa saivat painaa tänä vuonna veteraaninäyttelijä Hana Maciuchová ja viihdyttäjä sekä mainosjohtaja Jakub Kohák,. Prahan linna-alueen perinteinen kuusi sai valonsa seuraavana päivänä sunnuntaina 30. marraskuuta ja ne sytytti presidentin puoliso Ivana Zemanova. (Praha Radio).


Translation:
A 26-metre-tall pine has been felled in Nespeky, near Benešov to serve as this year's Christmas tree on the Old Town Square. The tree is 70 years old. Organisers chose the winner from a list of 17 trees around the country. The lights on a Christmas tree at a Christmas market on Prague’s Old Town Square were turned on for the first time this year on Saturday afternoon 29th November. The illuminations on the pine tree were switched on by veteran actress Hana Maciuchová and Jakub Kohák, an entertainer and director of commercials. A tree at Prague Castle had light up on Sunday, the first of advent, by Ivana Zemanová, the wife of the president. (Praha Radio).

Prague Post -lehti varoittelee ylensyömisestä joulunaikaan. Taitavat varoitukset mennä monella ohi korvien; näin tietää ainakin allekirjoittanut itse. Vinkkejä siihen, että vyötä ei tarvitse löysentää tulee tässä: tee jokaisesta suupalasta tärkeä, ole nirso makealle, pidä pää selvänä eli ei alkoholia ja syö vain kun on nälkä. Kelpo ohjeita, mutta olihan se joulu kerran vuodessa vaan ... (Linkki, Prague Post).

Translation:
Prague Post magazine warns overeating at Christmas time. Tips to the fact comes this: make every bite an important, be choosy about sweets, the head should be clear (no alcohol), and eat only when you are hungry. At this point, let me say that I dont intend to comply with the instructions; Christmas is only once a year.(Link to the Prague Post).Prahan raitiovaunuliikenne pysähtyi useiksi tunneiksi 1. joulukuuta yöllä ja stoppi jatkui vielä seuraavaan päivään. Syynä oli kavala musta jää, joka oli kiinnittynyt raitiovaunujen käyttämiin sähkölankoihin. Tämä oli ensimmäinen kerta koko Prahan raitiovaunuhistoriassa. Vaunut eivät saaneet virtaa kunnolla, sähkökipinät vain lentelivät ja matkanteko pysähtyi. Myös turvallisuussyistä liikenne keskeytettiin. Vilkkaimpia linjoja alettiin sulattaa ja ihmisiä kehoitettiin mm. kuulutusauton avulla käyttämään metroa tai busseja. Musta jää oli aiheuttanut vaaraa myös auto- ja junaliikenteelle ympäri maata. (Prague Post).


Translation:
Prague tram traffic stops for several hours on 1st December at night and continued for the next day. The reason for this was a devious black ice, which was attached to the trams used by overhead lines.   Black Ice was also pose a danger to road and rail traffic across the country. (Link to the Prague Post). 
Tšekin terveysministeriössä on laadittu lakiesitystä, joka määrää, että vuoteen 2016 mennessä halvimmat juomat pubeissa, ravintoloissa ja baareissa pitäisi olla alkoholittomia. (Olemme muuten itse törmänneet Prahassa joskus siihen, että lasillinen cokista tai tuoremehua maksaa enemmän kuin olut, ja sitä ollaan itsekin harmiteltu). Tämä muutos on osa hallituksen taistelua alkoholismia vastaan, joka maassa on nousussa ja sen tuomat haitat maksavat yhteiskunnalle joka vuosi enemmän ja enemmän. (The News Hub)
 

Translation:
The Ministry of Health of the Czech Republic has prepared a bill which mandates that by 2016, the cheapest drink in pubs, restaurants and bars should be non-alcoholic, even if it is mineral or tap water. The move is part of the government’s fight against alcoholism in the Central European country. (The News Hub)

 Hyvää viikonloppua ja kolmatta adventtia! / Happy weekend and the third advent! 


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig