22. joulukuuta 2014

Uintia kylmässä vedessä - Swimming in a cold water
Kuva Praha.eu
 
Tšekkiläiset ja prahalaiset ovat kovia harrastamaan talviuintia. Prahan Vltava-joki tarjoaakin yleensä miltei läpi vuoden sulan veden, jossa sitten nuo kylmänvedenuintia harrastavat käyvät pulahtamassa.

Kylmän veden on kautta vuosisatojen koettu karaisevan ja näin vähentävän mm. flunssaa, sekä sen on todettu tekevän ihmisestä onnellisemman, yleensäkin terveemmän ja henkisesti vahvemman. Puhutaan myös sprartalaisesta elämäntavasta, jonka uran uurtajana Tšekissä on toiminut maan oma mies, Alfred Nikodem.

Eli jos joskus talviaikana olet Prahassa ja näet Vltavassa uimareita, älä ihmettele; se on maan tapa!


Translation:
The Czech likes a winter swimming. The Vltava river in Prague offers a place for people who likes to swim in a cold water.  You can read more about this special hobby here; it is Radio Prague´s article, which I have been translated below in Finnish. So, if you are in Prague during the winter months and you will see a swimmers in Vltava river, do not be surprised!Kuva Euronews.com

 
Prahassa järjestetään 27. joulukuuta yleinen ja jo perinteeksi muodostunut vuosittainen joulu-uintitapahtuma Vltava-joella. Uimarien iät vaihtelevat yleensä 15 - 80 -vuotiaiden välillä.

Tämänvuotisen uintitapahtuman järjestäjänä toimivan järjestön puheenjohtaja Vladimir Komárek kertoi Praha Radion haastattelussa seuraavaa:

"Avantouintia nähtiin ensimmäisen kerran Prahassa vuonna 1923, kun tämän spartalaisen elämäntavan kannattaja Alfred Nikodem ja kuusi muuta kylmänvedenuinti-harrastajaa syöksyi pakkasta uhmaten Vltava-jokeen.  Nikodem uskoi vahvasti terveisiin elämäntapoihin ja teki paljon työtä kerätäkseen paikalle yleisöä ja kiinnittää ihmisten huomiota mm. kertomalla uintiharrastuksestaan tiedotusvälineissä".

"Alfred Nikodemin spartalaiseen elämäntapaan kuuluivat uinnin lisäksi nukkuminen avoimen ikkunan alla talvella, kävelyt ankarissa sääolosuhteissa. Keho alkoi kestää kylmää ja se kasvatti sekä fyysistä että henkistä sietokykyä. Nikodemin elämäntapa alkoi levitä ihmisten keskuudessa ja Tšekin kielessä on tälle nykyään ihan oma sanansa; "otužování"", Vladimir Komárek kertoo.

Kiitos Alfred Nikodemin avantouintiperinne on vakiintunut Tšekin tasavallassa. Puheenjohtaja Vladimir Komárekin järjestössä on tällä hetkellä lähes 70 jäsentä ja yhteenlaskettuna maan kaikissa vastaavissa järjestöissä on yhteensä noin 400 henkilöä, jotka ovat omaksuneet tämän elämäntavan ja harjoittavat säännöllisesti avantouintia. 

Komárek myös muistuttaa, että monesti muissa maissa avantouinti tarkoittaa "kastautumista veteen tai muutaman uintivedon ottamista". Tšekissä sen sijaan nimenomaan uidaan: lyhin rata on 100 metriä pitkä, mutta useimmat uivat samantein jopa 750 metriä tai kilometrin yhdellä uintikerralla.


Alkuperäiseen Praha Radion juttuun pääset tästä linkistä.

 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig