17. helmikuuta 2015

Kun Lennon-seinä valkoiseksi maalattiin ..."Wall is over"Kuva/Picture cezkatelevice.cz


Oli varmasti monelle Prahan kävijälle outoa nähdä John Lennon-seinä valkoiseksi maalattuna kalkkimaalilla 17.11.2014. Kyseisenä päivänä vietettiin Samettivallankumouksen 25-vuotispäivää.

Kalkkimaalauksen takana oli taitelijaryhmä nimeltä Pražská služba, jotka teollaan pääsivät otsikoihin kotimaassa ja ulkomailla. Valkoiseen seinään oli ainoastaan jätetty teksti "Wall is over!", vähän niin kuin "Seinä on poissa".


Kuva/Picture Blesk.cz


Pražská služba -ryhmän jäsen Mikuláš Karpeta kertoo idean syntyneen siitä, että he halusivat tehdä tilan, jossa yksi lause olisi yksi taideteos. Hän muistaa nähneensä joskus John Lennonin teksteihin perustuvan lauseen "War is Over!" jossain postikortissa, jossa tuo lause oli kuvattuna myös yksivärisellä pohjalla. Siitä se idea sitten lähti.

John Lennon-seinän maalaamista pohdittiin kolme vuotta ja lopulta ryhmä päätti, että juuri tuo 25-vuotispäivä olisi hyvä idean toteuttamiseksi.

He päätyivät tekstiin "Wall is Over!", joka tarkoitti paitsi vuoden 1989 Samettivallankumousta ja kommunismin kaatumista, mutta myös koko Euroopassa tapahtunutta muutosta, sekä erityisesti juuri Berliinin muurin sortumista ko. vuonna.

Muuri ruiskutettiin valkoiseksi yöllä. Maalausruiskutus hoidettiin generaattorin avulla ja se piti hieman meteliä.

Karpeta kertoi, että ryhmä pelkäsikin metelin saavan poliisin tulemaan paikalle, mutta ryhmä sai hoitaa työnsä yön tunteina rauhassa. Itse maalaustyö kesti 1,5 tuntia ja kello kuusi aamulla se oli valmis.

Mikuláš Karpeta kertoo, että he olettivat työnsä johtavan pieniin huomioihin, mutta se toikin paikalle suuret mediat televisiota ja lehdistöä myöten. Pääosiltaan media suitsutti pelkää positiivista kehua asian suhteen, mutta ryhmä alkoi saada myös uhkauksia sosiaalisen median kautta.

Heitä uhattiin hukuttaa valkoiseen maaliin tai heitä uhattiin oikeustoimilla muurin pilaamisesta. Ihmisten mielestä ryhmä oli teollaan koskenut johonkin, johon ei olisi saanut koskea. Ei ainakaan tällä tapaa. Seinästä oli tullut tärkeä, jopa pyhä prahalaisille näinä vuosina.

Moni uhkaajista oli unohtanut sen, kuinka muuria alussa maalattiin vaaleaksi useasti viranomaisten toimesta, jotta muuriin ilmestyneet tekstit ja kuvat saatiin peittoon.

Kuitenkin suurin osa paikalle tulleista ihasteli kaunista valkoista ja puhdasta pintaa, kunnes muuri alkoi taas täyttyä teksteistä ja kuvista.

Nyt kun pöly on laskeutunut, voisitteko tehdä sen uudestaan?

"Kyllä, ehdottomasti. Minulle keskustelu on luultavasti tärkein asia, joka tapahtui muurin maalaamisen myötä. Tottakai myös seinä itsessään sai huomioita. Joten ehdottomasti", Mikuláš Karpeta kertoo.
Prahan Radion "Letter from Prague"-artikkelissa "It´s just a wall" Jelani Spence-Joe kertoo käyneensä muun muassa ihmettelemässä asiaa ja kertoo valkoisen seinän luona käynnistään näin:

"Kun kuulin ensimmäisen kerran, että Lennon-seinä oli kalkittu 17. marraskuuta, en aluksi uskonut sitä.  Mutta kun kuulin, että ihmiset alkoivat puhua siitä yhä enemmän ja enemmän, päätin itsekin mennä katsomaan. Ollakseni rehellinen, ensimmäinen ajatukseni ei ollut: "Vau, en voinut uskoa, joku tekisi sellaista!", sen sijaan ajattelinkin:"Se on valitettavaa juuri turisteille, jotka tulivat Prahaan ja olivat menossa katsomaan seinää tänään. Kaikki tekstit poissa, pelkkää valkoista".

 


Jelani Spence-Joe jatkaa:

"Jotkut ihmiset näyttivät olevan eri mieltä siitä mitä oli tapahtunut seinän suhteen. Omasta mielestäni oli hauskaa, että joku oli saanut ajatuksen maalata koko seinä valkoiseksi ja kirjoittaa "Wall Is Over!". En välittänyt niinkään siitä, että seinä oli nyt täysin tyhjä, mutta halusin selvittää, kuka keksi idean tehdä se? Olin iloinen, että joku oli uskaltanut tehdä jotain niin suurta pelkäämättä seurauksia."

"Joillekin valkoiseksi kalkittu muuri oli järkyttävä näky, koska muurista on tullut yksi Prahan maamerkeistä. Minulle se on vain yksi turistinähtävyys", Spence-Joe kertoo.


Mustavalkokuvat netistä, värikuvat omia, sekä oma video John Lennon seinän kuvista vuosilta 2009-2012.


Lähteet tässä / Sources here:

"It´s just a wall", Jelani Spence-Joe

Whitewashing Lennon Wall sparked threats, says art group’s Mikuláš Karpeta
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig