20. maaliskuuta 2015

Kirjoittamattomia prahalaisia sääntöjä

Ohessa muutama pieni prahalainen ominaisuus, joita huomaat kulkiessasi kaupungissa.Varaukset
Prahalaiset varailevat pöytiä kahville, ruoalle ja juomalle. Näin saat varmasti tilaa tiettyyn aikaan tietystä paikasta, jotka muutoin ovat suosittuja. Älä siis ihmettele pöydissä olevia Rezervovaný -kylttejä, vaikka joskus niitä näyttäisikin olevan miltei joka pöydässä.


Koiria kahvilassa, ravintolassa, ja missä vaan ....
Tässä maassa on enemmän koiria asukasta kohden kuin missään muussa Euroopan maassa. Maan tapana on, että koiran voi ottaa mukaan samaan paikkaan, minne ihminenkin menee (pois lukien sairaalat), mutta voit rentoutua, sillä nämä hauvelit ovat yleensä hyvin koulutettuja.  Tämä seikka kannattaa kuitenkin huomioida, jos olet allerginen, sillä kahvilassa vieressäsi saattaa istua karvainen nelijalkainen latkien vettä tarjoilijan sille kiikuttamasta vesikupista.


Tasaraha 
Paikalliset maksavat mieluusti tasarahalla ostoksensa eli pitävät mukanaan kolikoita, sekä muuta pikkurahaa. Tämä sopii myös kauppiaalle, koska tällöin vaihtorahaakaan ei kulu.


Kielitaidosta
Haluatko työskennellä Starbucksissa, McDonald´issa tai jossain Prahan kauppakeskuksissa? Tällöin englannin kielen osaamista pidetään tärkeänä. Sen sijaan haluaisitko työskennellä paikallisessa poliisissa? Haa, tällöin pärjäät vain Tšekin kielellä, tosin saksa tai venäjää ovat plussaa, mutta niitä ei vaadita.


Loma alkaa jo ennen lomaa
Lomamoodi aloitetaan jo päivää ennen varsinaista lomaa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi sähköposteihin tai puheluihin ei enää vastailla klo 12 jälkeen viimeisenä työpäivänä. Jos yleinen vapaapäivä (pyhä) osuu keskelle viikkoa, 60 % työväestöstä pitänee koko loppuviikon vapaalla ja suuntaavat perheensä luo.


Viikonloppu
Prahalainen ei vietä viikonloppuaan Prahassa vaan suuntaa (jos vain mahdollista) vapaa-aikaansa viettämään kaupungin ulkopuolelle. Pyöräily, hiihto, vaellus tai koskenlasku on juuri nyt suosittua. Ja jos sää on ollut suosiollinen, siitä kannattaa mainita muille päästessään maanantaina takaisin työpaikalleen, ja fiilistellä kunnolla.


Olut ja drinkki
Lounaalla oluen tai kahden ottamista ei pidetä pahana. Se kuuluu maan tapaan ja perinteisiin. Sen sijaan työ pitää hoitaa, oli lounas ollut kostea tai ei. Tästä ei tingitä. HUOM: vain turistit tilaavat Margaritan tai GinTonicin, paikalliset eivät niitä juo, edes iltaisin.


Yleinen vaaramerkki
Rauhoitu. Tämä kovaääninen sireeni huutaa ympäri kaupunkia klo 12:00 joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. Tällöin testataan vain, että koko kaupungin laajuinen varoitusjärjestelmä soi, mikäli sitä pitäisi käyttää hätätilanteessa.


Lisää vinkkejä sulautua maan väestöön löydät tästä.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig