29. toukokuuta 2015

Segwayt ovat valloittaneet PrahanKuva Expats.cz


Tiedättehän Segwayt, nuo kahdella pyörällä varustetut ajopelit?

Mitenkä meistä tuntui, että ne olivat nyt jotenkin lisääntyneet Prahan kauniilla historiallisilla kaduilla? Toukokuun Prahan reissullamme näitä kaksipyöräisiä ryhmiä näytti olevan liikkeellä joka paikassa ja niitä kuljetti kaikenikäisiä vanhuksista nuoriin, jopa lapsiin. Kävelimmepä vanhassa kaupungissa, Kampa-saarella tai Letná-puistossa, näitä pörriäisiä tuli vastaan joka paikassa.

Vaan kas, emme olleet "lisääntyneen Segway-ajatuksemme" kanssa yksin: löysin nimittäin artikkelin "Prague vs. Segway: Hell on Wheels" netistä ja huokaisin; joku muukin oli ilmeisesti huomannut saman asian. Tai toisin sanoen: ongelman.

Artikkeli käsittelee näitä kaksipyöräisiä ja miten ne kaupungissa koetaan. Tshekin nykyinen laki määrittelee Segwaysin ajajan jalankulkijaksi, jonka paikka on jalkakäytävällä muiden kävelijöiden seurassa. Tämä taas artikkelin mukaan aiheuttaa haittaa ja vaaratilanteita, varsinkin keskustan väkitungoksissa. Usein näissä menopeleissä on ensikertalainen kuljettaja tai muutoinkin alalla vasta-alkaja.

Segwaysin aiheuttamista haitoista on jätetty erilaisia vetoomuksia. Esimerkiksi Prahan Kampa-saaren asukkaiden toimesta  vetoomus on esitetty kaupunginhallitukselle, jotta kaksipyöräisten Segwaysien liikennöinti saaren alueella kiellettäisiin. Ainakin tässä vaiheessa kaupunginjohtaja on ollut asiasta asukkaiden kanssa samaa mieltä.

Segwaysien aiheuttamia loukkaantumisia on ollut vaikea tilastoida, mutta  Praha 1-alueen pormestari Oldrich Lomecký toteaa, että Na Frantisku-sairaalassa on otettu vastaan "kymmeniä" kyseisen aparaatin toimesta tai sen avulla loukkaantuneita potilaita.

Viime syksynä 2014 liikenneministeriö vaati yleistä kieltoa Segwayn liikennöintiin jalkakäytävillä. Kiellosta kuitenkin luovuttiin aiemmin tänä vuonna, koska yritystoimintaa ylläpitävät menettäisivät kiellon vuoksi tulojaan ja kaupunkikin joutuisi panostamaan mm. Segwayn käyttöä kieltäviin liikennemerkkeihin. Prahan kaupungintalosta todetaan, että helpompaa olisi muuttaa lakia niin, että Segwayt luokiteltaisiin moottorikäyttöisiin ajoneuvoihin ja näin ollen niiden paikka olisi ajoradalla, muun liikenteen joukossa. Artikkeli toteaa tämän pyynnön vaikuttavan järkevältä.

Mekin toivomme nuo Segwayt pois jalankulkijoiden joukosta,  niitä varominen ei tuntunut mukavalta. Mitä mieltä itse olet?SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig