HEL- PRG ... and other stories

1. syyskuuta 2015

Kuitteja, lippusia & lappusiaJoskus matkalta jää mukaan kotimaahan asti erilaisia kuitteja ja muita lippusia; yleensä turhia sellaisia. Mutta jos on tunkenut vaikkapa ravintolakuitin lompakkoon tai sujauttanut metrolipun laukun sivutaskuun, se usein matkaa matkalaisen mukana takaisin alkupisteeseen eli Suomeen. Täällä sitten muistellaan näitä lippu-lappusia matkatavaroita purkaessa ja näitä roskiin heitettäessä;  "Ai niin, muistatko vielä tämän?", ja niin edelleen.

Yllä olevassa kuvassa näkyy jonkin metroaseman asematunnelin automaatista ostetut julkisen liikenteen liput, 110 korunaa / lippu. Ovat siis yhden vuorokauden (24 h) kertalippuja. Tällaisetkin ovat matkalaukun pohjalla tänne Länsi-Suomeen kulkeutuneet.
Joskus olen maininnut täällä, ja moni teistä Prahan kävijöistä itsekin on jo huomannut saman, että joissakin vanhemmissa oluttuvissa kuittina toimii pieni paperilappunen, joka toimitetaan ensimmäisen oluen tilauksen jälkeen pöytään lasin viereen. Tähän sitten tarjoilija käy vetämässä ns. tukkimiehen kirjanpidolla pöytään tarjoillut tuopit ja ruuat. Yllä oleva kuva on yksi sellainen.

Tästä kuitista löytyvät juodut tuopit viivoilla "laskun" alaosasta, ja sen yläosassa näkyy syömämme ruoka-annokset. Lopullinen ravintolakäynnin hinta näkyy keskellä ympyröitynä 630 korunaa, n. 23 euroa. Paikkaa, jossa olemme tuon laskun saaneet, en kyllä muista, mutta mitä ilmeisemmin se on kuulunut näihin vanhempiin olutravintolapaikkoihin, uudemmistahan melkein aina tulee nykymuotoinen kassakuitti, jollainen näkyy taas tuossa alemmassa kuvassa.

Tässä on oltu paikassa nimeltä Výtopna. Siellä ollaan nautittu lasillinen valkoviiniä, 2 x 0.5 litran tumma olut, sekä 4 cl vodkasnapsi. Hintaa yhteensä 182 korunaa ja laskussa näkyy myös eurooppalainen valuutta: 7,90 euroa. (Tässä muuten huomaa maan hintatason näin nestemäiseltä osiolta katsottuna. Mitähän nämät olisivat maksaneet Suomessa? Valkkarilasi, ehkä 6-8 euroa, tuon kokoinen olut saman verran (?), ja siihen päälle vielä snapsi.)

Näin siis erilaisia kuitteja Prahassa saattaa saada ostoksistaan varsinkin ravintolassa. Joskus tuo tukkimiehen kirjanpitolaskukin saattaa olla rouheampi ja rankalla kädellä viivoitettu, mutta asiansahan se ajaa. Tarjoilija tietää, mitä kulloinkin on mihinkin pöytään tuonut. Älä siis heitä sitä roskiin, ennen kuin olet maksanut ostoksesi.

Ja hyvän tavan mukaan hyvästä palvelusta annetaan se noin 10 % tippi extraa laskun loppusummasta tai pyöristetään summa lähimpään sopivaan. Tipeissä ollaan annettu joskus enemmänkin jos palvelu on ollut todella hyvää, Tshekin hintatasossahan esim. 20 % tippi laskun loppusummasta ei euroissa ole kuitenkaan paljoakaan. Toisinaan, varsinkin näissä uudemmissa kuiteissa on alalaitaan merkittynä teksti, että "laskuun ei sisälly tarjoilupalkkio".  Asiasta siis huomautetaan fiksusti.
Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig