24. syyskuuta 2015

Lepattavat boxerit ja kadonneen kameran mysteeriKuva Prague Post; kuvaa itse muokattu.


Välillä vähän muutakin juttua kuin omia matkajuttuja tai -vinkkejä. Oheiset uutiset ovat reilun viikon sisään tapahtuneita ja niistä on uutisoitu (ainakin tuosta ensimmäisestä) jopa kotimaamme mediassa.


Lauantaina 19.9.2015 teki taiteilijaryhmä nimeltään Ztohoven pienen kepposen Prahan linnapihalla. Prahan linnan ylin käyttäjähän on itse presidentti Milos Zeman ja mitä ilmeisemmin tuo taiteilijaryhmä otti hänet hampaisiinsa performanssiinsa liittyen. Kyseinen ryhmä on tunnettu erilaisista kantaa ottavista esityksistään.

Ennen lauantaita olevana torstaina ryhmä alkoi kutsua Facebookin välityksellä ihmisiä paikalle Prahan linnapihalle. Sinne tulevia kehotettiin pukeutumaan 3-4:n hengen ryhmissä isoihin punaisiin boxer-tyyppisiin alushousuihin (kuva yllä), sekä seisomaan linnapihalla ja pitämään kahvikuppia kädessään. Tämä esitys liittyi jotenkin presidenttiin itseensä, mutta itselleni se ei oikein selvinnyt miten. No kuitenkin: 100 ihmistä oli loppujen lopuksi lupautunut tulemaan paikalle ja osallistumaan tempaukseen mukaan; aivan niin paljon väkeä ei kuitenkaan saapunut h-hetken koittaessa.


Kuva Prague Post; kuvaa itse muokattu


Mitä ilmeisemmin tuo tapahtuma-performanssi onnistui, mutta päivän päätteeksi Ztohoven-ryhmä oli nostanut yhdet isot punaiset alushousut Prahan linnan katolla sijaitsevaan lipputankoon heilumaan presidentin lipun sijasta (kuva yllä). Siellä ne viuhuivat tuulen mukana sinistä taivasta vasten. Tämä oli  presidentinlinnan henkilökunnalle liikaa ja turvamiehet kera poliisien kutsuttiin paikalle.

Tempauksen johdosta kolme ryhmän jäsentä otettiin kiinni poliisin toimesta ja kuulusteltiin "mellakointiin" osallistuneina. Miehiä voidaan teostaan rangaista jopa kahden vuoden ehdottomalla vankeudella. Presidentin tiedottaja Jiri Ovcacek kertoi Prague Monitor-lehdelle, että kyse oli valtion symbolien herjauksesta, joka otetaan maassa vakavasti. Vastaisuudessa linnanpihaa vartioivat sotilaat ja muut turvamiehet ovat tarkempia, ettei samanlaisia performansseja enää pääse tapahtumaan. (Kts. myös Prague Post).
Kuva Expats.cz; kuvaa itse muokattu


Onnellisemmin sen sijaan kävi digikameralle, joka löydettiin syyskuun alkuviikoilla erittäin huonokuntoisena Vltava-joen rannalta Prahasta (kuva yllä). Kameran löytäjä, reipas nuorimies Lubomir Zajíček, vei kameran kotiinsa ja tarkasti sen sisältä löytyneen muistikortin.

Kuinka ollakaan, vuonna 2010 kameralla talletetut kuvat (joita oli kortilla reilun 1000 kpl), olivat säilyneet seikkailumatkasta ehjinä. Kuvista välittyi kuvia niin lemmikeistä kuin Lontoon matkasta, mutta Zajíček tunnisti viimeisistä kuvista tshekkiläisen kaupungin, Český Krumlovin. Kaupungista oli otettu kuvia 12.6.2010.

Valokuvia selailtuaan mies päätti, että kameran oli kuuluttava useissa kuvissa vilahtelevalle ruskeatukkaiselle nuorelle naiselle ja linkitti tämän kuvan omille Facebook-sivuilleen kera etsintäkuulutuksen. Kuvaa alettiin jakamaan ensin miehen ystävien toimesta ja siitä taas edelleen, lopulta ne vilistivät ympäri maailman. Vihdoin tärppäsi!

Zajíčekiin otti yhteyttä Australiassa asuva nainen, joka tunnisti kuvasta itsensä ja kertoi kameransa katoamisestaan. Asianomistajan varmistuttua oikeaksi, kamera matkasi muistikorttineen postipakettina maailman toiselle laidalle, sen omalle omistajalleen. Aikas ihanaa ; )   (Artikkeli).SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig