15. lokakuuta 2015

Senior Dixieland Band & Reduta Jazz Club - Papat pisti kengänkärjet vipattamaan!

Ex-tempore päätimme piipahtaa syyskuisena iltana Prahassa ollessamme jonnekin jazz-clubille. Vatsat olivat täynnä iltaruokailusta, ilta oli mukava kävelyn toteuttamiseen. Mitään suunnitelmaa ei ollut, annettiin vain jalkojen viedä samalla kun silmät etsivät paikkaa, jonne pujahtaa iltahämärässä livemusiikkia kuuntelemaan.
Hetken käveltyämme päätimme astua sisään Reduta Jazz Clubiin. Reduta sijaitsee Nárdoni-kadulla, melko lähellä Kansallisteatteria. Erityisen kuuluisaksi paikka taitaa tulleen siitä, että 11.1.1994, Yhdysvaltain silloinen presidentti Bill Clinton pistäytyi Redutassa Tshekin silloisen presidentin Václav Havelin kera. Clinton tarttui illan aikana itsekin saksofoniin ja jammaili bändin mukana pikkutunneille asti.
Reduta Jazz Club on muuten Prahan vanhin jazzpaikka, se perustettiin jo vuonna 1957 basisti Jan Arnetin avulla ja paikan idea oli alusta alkaen tukea paikallista jazz-musiikkia, päästämällä estradille paikallisia kykyjä esiintymään. Sitkeyttä tuolloin tarvittiin paikan ylläpitämiseksi, sillä jazz-musiikki ei ollut kommunistihallinnon aikakaudella mikään hyvä juttu; jos näin voidaan sanoa.
Nykyisin Redutassa mennään aina silloin tällöin vähän jazzin ulkopuolellekin, mutta tuo paikallisten esiintyjien estradi on edelleen se tärkein juttu. Täällä saatat kuulla tulevaa jazz-tähteä ennen kuin hänestä tulee kuuluisa : )

Lippukoju oli heti sisäänastuttaessa edessämme ja siitä sitten muutama porrasaskel alaspäin, josta löytyy itse paikan sydän. Takit jätettiin säilöön ja tässä naulakolla oli paikan "vahtimestari", ottamassa takkimme vastaan ja fiksuna miehenä hän opasti meidät myös salin puolelle.

Esiintyjät ovat lähellä katsojia, sillä paikka on melko intiimi. Pehmeitä sohvia ja erillisiä pöytiä tuoleineen on vain muutamia. Tila on hämärähkö, mutta kaikilla on hyvä näkyvyys itse esiintyjiin.

Alakerran baarissa pääsee ihailemaan erilaista oluthanaa (kuva yllä), saksofonista tehtyä; eihän tälläiseen paikkaan muunlainen sopisikaan  ; ) Maksetut oluet ja muut juomat saa ottaa mukaan ylös saliin.
Meidän iltanamme Redutassa ei kuultu jazzia, vaan musiikki vei meidät lämpimän kuumaan ja auringon kultaamaan New Orleansiin, dixieland-musiikin saattelemana. Voisi sanoa, että vain pienilieriset olkihatut puuttuivat! Tunnelma vei kyllä mennessään.

Vauhdista vastasi bändi nimeltä Senior Dixieland ja kuten nimestäkin saattaa arvata, aivan nuoria nämä muusikot eivät olleet.
Senior Dixieland on musiikkia soittavien ja siitä nauttivien amatöörien kokoonpano, ja tämä bändi on perustettu jo vuonna 1978. Nämä papat käyvät esiintymässä pienimuotoisissa klubeissa, sekä tämän lisäksi paikallisilla että maanlaajuisilla musiikkifestareilla.

Bändin päähahmo toimi laulajana ja kappaleiden lomassa kertoi aina pienen tarinan muodossa seuraavasta kappaleesta, heittäen väliin humoristisia välihuomautuksia.

Ilta kului rattoisasti, aika meni menojaan. Bändi oli jo aloittanut kun menimme sisään, puoliajan jälkeen istuimme vielä toisen puoliajan ja jäimme katsomaan kun bändi poistui ablodien saattelemana. Vihdoin meidänkin oli aika suunnata kohti hotelliamme.

Ei muuta kuin takit naulakosta ja takaisin kadulle, tummaan yöhön.


Osoite:

Reduta Jazz Club

Národní 116, Praha 1 (karttalinkki)


Kotisivut ohjelmistoineen löydät tästä.


PS: Naulakkomiehen edessä tiskillä oli muuten myynnissä vaikka mitä CD-jazz-levyjä pilkkahintaan. Sieltä kannattaa käydä tsekkaamassa herkkuja, jos vain kiinnostaa.
Yllä oleva YouTube-video on jo vuodelta 2009, mutta siinä kokoonpano esiintyy jossain kesäfestareilla tai markkinoilla. Samaa menoa tarjolla kuin meidän iltanamme.


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig