Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

25. huhtikuuta 2015

Noitien yö, čarodějnice







Meillä täällä Suomessa vietetään vappuaattoa 30.4., mutta Tšekissä vietetään Noitien yötä! Tämä tapahtuma on vähän samankaltainen kuin Halloween, mutta pääasiassa se on perheen juhla.

Tuolloin poltetaan kokkoja, joissa palavat nuket (noidat), jotka ovat tuoneet marraskuussa kylmän ja pimeän tullessaan. Kun noidat poltetaan, saadaan lämpimät kelit takaisin ja samalla juhlistetaan hedelmällisyyden ja istuttamisen alkua.

Suurin noitajuhla järjestetään Prahan Ladronka-puistossa ja sinne on vapaa pääsy. Kello 15 poltetaan kokko nukkeineen ja juhlat päättyvät klo 21-22 välillä ilotulitukseen. Alueella on kaikenlaista nähtävää aina käsityötaitonäytöksistä musiikkiin ja lauluun. Markkinajuhlaan tietysti kuuluvat grillituotteet ja juomat, joita voi ostaa alueen pienistä kojuista.

HUOM: Muuallakin Prahan aukioilla järjestetään pienimuotoista toimintaa. Esimerkiksi Prahan keskustassa Petřínin puistoon kannattaa suunnata, jos ei tuo bussimatka Ladronka-puistoon pahemmin houkuttele. Ja Kampa-aukiolla poltellaan myös noitakokkoa kello 20.



Ladronka, Praha 6 (karttalinkki / map link)

Puistoon pääset bussilla nro 191 tai 510, jää pois Tomanova-kadulla, pysäkin nimi U Ladronky.





(Kuva lainattu täältä / Picture here)
SHARE:

14. huhtikuuta 2015

Valdštejnský palác, kenraali Wallenstein ja puutarha





Wallensteinin palatsi (Valdštejnský palác), joka sijaitsee viehättävässä Malá Stranan kaupunginosassa, on hieman pöyhkeilevän näköinen. Mutta tarina kertoo sen olevan juuri rakennuttajansa oloinen eli kenraali Wallensteinin. Rakennuksesta tuli hänen muistomerkkinsä.

Puutarhaan on vapaa pääsy huhtikuusta marraskuuhun klo 10-18 joka päivä. Tänne kannattaa piipahtaa pois turistihelinästä ja käydä tutkailemassa tippukiviseinästä sinne piilotettuja ihmiskasvoja; montako löydät?

Kaikki tämän jutun puutarhakuvat ovat syyskuulta 2011.


Albrecht von Wallenstein, kuva täältä


Albrecht von Wallenstein (24.8.1583 - 25.3.1634), kuva yllä,  oli alempaan aateliin kuulunut pohjoisböömiläinen. Hän saavutti eläessään hämmästyttävän paljon valtaa ja rikastui suunnattomasti, ennen kuin mies meni liian pitkälle ja hänet murhattiin.

Omaisuutensa ja rikkautensa Wallenstein keräsi aluksi solmimalla hyvin laskelmoidun avioliiton iäkkään ja upporikkaan leskirouvan kanssa. Tämän jälkeen omaisuutta kartutettiin erilaisin sotasaalein, sillä Wallenstein toimi katolisten joukkojen menestyksekkäänä päällikkönä kolmikymmenvuotisen sodan (1618 - 1648) alkuvaiheessa.

Valtansa huipulla Wallensteinilla oli alaistensa komennossa omassa yksityisarmeijassaan noin 50 000 miestä. Hän oli Böömin epälegitiimi hallitsija ja hänelle syntyi poliittisia pyrkimyksiä sen myötä kun hän menestyi sodassa.






Wallenstein johti paitsi miehiään, myös rikastui hoitamalla joukkojen kaiken huollon. Mies oli aluksi kovastikin keisarin mieleen, ja hänestä tulikin maan suurin maanomistaja: hän osti maasta karkoitettujen protestanttisten aatelisten tiloja pilkkahintaan.

Niin menestyksekäs kuin Wallenstein olikin, hän oli myös kovin taikauskoinen ja pelokas. Hän uskoi okkultismiin ja kyseli usein astrologien ja ennustajien (povareiden) neuvoja. Wallenstein oli kuitenkin tavattoman kunnianhimoinen: hän hallitsi pienestä pääkaupungistaan Jičínistä valtavia maa-alueitaan kuin paraskin kuningas ja hänen epäiltiin juonittelevan keisarin vihollisten kanssa.

25.2.1634 muuan palkkasoturijoukko herätti Wallensteinin kesken unien Egerin, silloisen Chebin kaupungissa. Miehet surmasivat Wallensteinin työntämällä hänen ruumiiseensa poikkiteräisen bardisaanin. 





Palatsi puutarhoineen on kuin kenraali itse: mahtipontinen ja pröystäilevä. Vuosien 1624 - 1630 välillä rakennetun palatsin tieltä purettiin tuolloin kaksi tusinaa taloa, kokonainen tiilimuuri ja yksi kaupunginportti, jotta Wallenstein sai mitä halusi.

Palatsin pääfasadi hallitsee Wallensteinin aukiota, mutta rakennuksen tunnetuin osa on upea kolmikaarinen Sala Terrena eli puutarhapaviljonki (kuva yllä), joka yhdistää palatsin korkean muurin ympäröimän ja patsaiden koristaman muotopuutarhan parterreihin.




Sala Terrenaan vievää hiekkakujaa ympäröivät patsaat ovat jäljennöksiä Adrian de Vriesin Wallensteinille tekemistä patsaista. Alkuperäiset sijaitsevat tänään Ruotsin kuninkaallisessa hovissa, sillä vuonna 1648 ruotsalaiset valloittivat Malá Stranan ja veivät patsaat sotasaaliina mennessään. Drottingholmin linnan puistossa nuo alkuperäiset patsaat voi käydä katsomassa yhä tänäkin päivänä.




Itse palatsirakennus on varattu valtion käyttöön ja siellä järjestetään satunnaisesti myös konsertteja, sekä näyttelyitä. Puutarhassakin, varsinkin kesäaikaan, voi päästä kuulemaan kauniita säveliä konserttien muodossa.



Puutarhasta löytää myös tippukiviluolaa jäljittelevän seinän. 1600-luvun Euroopassa tapa oli sen ajan muotioikku. Löydätkö ihmiskasvot yllä olevasta kuvasta?




Wallenstein vetäytyi puutarhaansa miettimään sotaretkiään ja tappioitaan tuijottamalla tippukiviseinää ja kuuntelemalla lintujensa laulua. Tippukiviseinän vieressä sijaitsee nimittäin lintuhäkki (kuva yllä), jossa Wallensteinin aikaan asusteli lähes 400 laululintua.

Nykyään lintuhäkissä voi tavata muutaman huuhkajan (kuvat alla).






Kehoittavat oppaissa vilkaisemaan myös puutarhapaviljongin suihkukaivon hurmaavaa Venus-patsasta; se jäi meiltä seuraavaan käyntikertaan! Mutta kultakaloja nähtiin kyllä.





Valdštejnský palác

Osoite: Valdštejnské náměstí 4, Malá Strana, Praha 1 


Palatsin puutarhaan pääsee Letenská-kadulta tai Malostranskán metroaseman portista.

Palatsi avoinna: ympäri vuoden lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10 - 17, puutarha huhti-lokakuussa joka päivä klo 10 - 18.


Sisäänpääsy on ilmainen.

Lähin metropysäkki: vihreä linja A - pysäkki: Malostranská


Lähimmät raitiovaunut:12, 20, 22, 23 - pysäkki: Malostranské námesti.



SHARE:

10. huhtikuuta 2015

Hradec Králové, Tšekin turvallisin kaupunki 2014





Hradec Králové, Olomouc ja Ústí nad Labem ovat liikenteellisesti turvallisimmat kaupungit Tšekissä, mikäli uskoo indeksiin, joka Praha Radion mukaan on tehty kuolemaan johtaneista- ja vakavista liikenneonnettomuuksien tilastoista. 

Indeksi on laskettu jo useana vuonna ja  Hradec Králové ponkaisi mukaan ensimmäistä kertaa 11 vuotisen indeksi-historian aikana.

Prahan kaupunki sijoittui listalla viidenneksi ja huonoimmaksi (vaarallisimmaksi) České Budějovice. Indeksi on laskettu väestöpohjan mukaan. (Uutinen)


Hradec Královén kotisivut englanniksi tässä / Hradec Králové - Homepages here.

 

SHARE:

7. huhtikuuta 2015

Prague Outlet Fashion Arena



Kuva

En ainakaan heti löytänyt vanhoista teksteistä, että olisin tästä ko. paikasta teille infonnut, joten tässä tulee kaikille shoppailun ystäville ja muillekin vinkkiä. (Kaikki jutun kuvat ovat netistä poimittuja).

Prahan ulkopuolella, Štěrboholyn kaupunginosassa sijaitseva 100 myymälää käsittävä outlet-kompleksi on nimeltään Fashion Arena Prague Outlet. Tänne ollaan pari vuotta sitten piipahdettu katsomaan, mitä oikein kyseinen alue pitää sisällään. Ja liikkeitä siellä kyllä olikin aina alusasuista ja urheilusta tunnettuihin vaatemerkkeihin. Muotia, sport-tuotteita, nahkaa, koruja, leluja, ... vaikka mitä. Tuotteita myydään siis noin 30 - 70 %:n alennuksella normihinnoista.




Kuva

Outlet-kasarmi on avoinna joka päivä klo 10-20 ja sieltä löytyy myös ravintoloita, jos alkaa välillä nälkä huikomaan vatsanpohjaa.

Yllä olevassa kuvassa näkyykin paikka hyvin, ympyrän muotoisena kehänä itse liikkeet, ja keskellä on parkkipaikkoja autoille.




Kuva

Alueelle on erittäin helppo mennä, ohje seuraavassa:


Ota vihreä metrolinja A ja ajele sillä aivan päätepysäkille Depo Hostivař asti. Sen jälkeen nouse maan pinnalle ja etsi bussipysäkki aivan metron ulostuloväylän jälkeen. Tästä lähtevät ilmaiset NonStop -bussit outlet Areenalle. Busseja menee 30 min välein ja niissä lukee hyvin Fashion Arena, josta ne tunnistaa. Ajo-aika kestää noin 8 minuuttia. Aikataulun löydät tästä.


Bussit jättävät outlet-myymäläalueen edustalle ja lähtölaituri takaisin löytyy kyllä hyvin, oli muistaakseni jättöpaikkaa vastapäätä.



Kuva

Ja hei, ne kotisivut kaikkine infoineen, esim. alueen myymälöistä, löytyy tästä linkistä: http://www.fashion-arena.cz/en



Homepages here: http://www.fashion-arena.cz/en



SHARE:
© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig