Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

30. kesäkuuta 2015

Uudet metroasemat: Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny ja Nemocnice Motol





Prahan metroverkon vihreä A-linja on saanut jo hyvän aikaa sitten neljä uutta metroasemaa kun linjaa on jatkettu hieman eteenpäin.

Entinen päätepysäkki oli siis Dejvická, mutta nyt metrolla pääsee asemille Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny ja Nemocnice Motol. Klikkaamalla kyseistä aseman nimeä, pääsette englanninkieliselle Wikipedian sivulle, valitettavasti Nemocnice Motol on vain tshekiksi.




Me hyppäsimme viime Prahan reissullamme metroon ja kävimme vihreän linjan uudella päätepysäkillä, Nemocnice Motol.




Tämä uusi päätepysäkki on maan päällä, joten kaunis lasikatto antaa valoa aseman sisätiloihin.




Ulos tultuamme olimmekin jollakin sairaala-alueella. Ei muuta kuin pieni kierros ja takaisin, seuraavaan lähtevään metroon.




Nämä uudet metroasemat kiiltelivät uutuuttaan ja puhtauttaan. Kaikki oli niin hienon näköistä, että tuli kyllä hyvälle mielelle.




Kunhan saan aikaiseksi, liitän nämä uudet asemat vanhaan postaukseeni Prahan metroverkosta; se kun on hieman vanhentunut näiden uusien asemien suhteen.





SHARE:

26. kesäkuuta 2015

Lounaalla Maalarien talossa - Restaurant U Malířů






Moni ravintola tarjoaa lounasmenuun ja monesti näitä kannattaa tutkailla, sillä usein lounastarjous pitää sisällään ainakin pää- ja jälkiruoan (toisinaan kaikki kolme: alku-, pää- ja jälkiruoan), ja mikä parhainta, suht´edulliseen hintaan. Näin voi käydä syömässä vaikkapa jossain sellaisessa paikassa, johon on aina halunnut mennä, mutta ei ole jostain syystä saanut aikaiseksi. (Me olemme aikaisemmin  tehneet lounas-iskut muun muassa ravintola Essensiaan, ja Tanssivaan Taloon).

Tällä kertaa päätimme tarttua Maalarien talon lounastarjoukseen kauniissa Malá Stranassa eli Pienellä puolella. 

Restaurant U Malířů mainitaan useissa Prahan matkaoppaissa ja kymmenen vuoden Praha-matkojemme aikana emme tänne olleet vielä päässeet tutustumaan. Nyt sen sitten päätimme tehdä.




Tämä Maltalaisten aukiolla (Maltézské náměstí) sijaitseva ravintola on perustettu jo vuonna 1543. Muun muassa keisari Rudolf II ja hänen hovinsa ovat olleet eräitä paikan tunnetuimpia kanta-asiakkaita, koska ravintolaa pidettiin erittäin vieraanvaraisena.

Rakennus on alkujaan ollut osa sen vieressä 1500-luvulla sijainnutta maltalaisten luostaria ja kirkkoa. Vuonna 1543 maalari Šic osti talon ja siitä lähtien sitä on kutsuttu nimellä "Maalarien talo", U Malířů. Vuosisatojen aikana talolla onkin ollut useita eri omistajia.




1700-luvun lopulla talo ravintoloineen koki restauroinnin, sekä uudelleenrakentamisen, ja sai uuden nimen U bílého kohouta (Valkoinen kukko; valkoisessa kukossa). 

Nykyiset holvikattojen kauniit maalaukset ovat perustamisvuotta hieman tuoreemmat, sillä ne on maalattu vuonna 1936-37 vuosien aikana R. Adámekin ja R. Jindřichin toimesta. Samaisena vuonna B. Mazel suunnitteli remontoinnin uudelleen. 

1920-luvulla ravintola oli varsinkin taiteilijoiden, kirjailijoiden ja muiden boheemikkojen suosikki. Monesti illat venähtivät ja Moravian viini virtasi niin, että lopulta maksu suoritettiin esimerkiksi taiteilijoiden omilla töillä kuten tauluilla tai avustaen seinämaalausten ylläpitämisessä.




Lounastarjouksena meidän käyntimme aikaan oli kaksi tai kolme ruokalajia valinnan mukaan, hinnat 390 korunaa ja 490 korunaa per henkilö. Me otimme tuon kaksi ruokalajia: alku- ja pääruoat.




Palvelu toimi hyvin, esimerkiksi ruokien välit olivat sopivat.




Itselleni valitsin alkusalaatin kirsikkatomaateilla ja avokadolla. Salaattikastike oli todella hyvää ja kruunasi yksinkertaisen alkupalan. Pääruoaksi otin kurpitsasoseella täytettyjä ravioleja Portobello-sienikastikkeella ja pinaatilla (kuva yllä). Annos oli koristeltu kauniisti alkukesään sopivin kukkasin. Pääruoka oli hyvä, mutta hieman haalea eli sen olisi mielestäni pitänyt olla lämpimämpi.




Mieheni valitsi alkuruoaksi keväisen parsakeiton. Pääruokana hänellä oli grillattua kananrintaa kukkakaalipyreellä ja herneillä (kuva yllä). Annos oli myös kesäisen kaunis ja kevyen näköinen, sekä maukas.




Ravintola on kaunis sisältä, jos vain nauttii holvikaarien alla ruokailemisesta ja vanhan ajan tunnelmasta. Aterimetkin ovat raskaat ja niistä on hyvä pitää kiinni. Palvelu oli myös ihan ok.

Ainoa asia, joka meitä mietitytti oli se, että olimme tuolloin reilun tunnin ruokailuhetkemme aikana ainoat asiakkaat. Jos ruoka kerran on okei ja miljöö kaunis, missä kaikki muut asiakkaat olivat?






Osoite:

Restaurant U Malířů

Maltézské námesti 291/11, Malá Strana eli Pieni puoli, Praha 1



SHARE:

24. kesäkuuta 2015

Jälkiruokaherkuttelut Hotel Mandarinin terassilla




Mielemme teki jotain makeaa ja kun näillä kulmilla oltiin, päätettiin käydä testaamassa Hotel Mandarinin sisäpihalla toimiva kesäterassi. Lomalla kun ollaan, niin silloin pitää herkutella.

Olemme jokunen vuosi sitten käyneet täällä syömässä lounaalla ja kerran olemme testanneet aamiaista. Ruoka ja palvelu on aina ollut hyvää; palvelu jopa ylitsevuotavaa.




Takanamme istuivat pari englantilaisrouvaa ja yksi pukumies. Aurinko lämmitti ja tunnelma oli mukavan rauhallinen.





Ja mitäs sitten otettaisiin? Ainakin tupla-espressot ja sitten jotain hyvää niiden kanssa ...




Pistaasipähkinä-kookos -tiramisu, miltä kuulostaisi?




Hyvältä kuulosti ja oi, kuinka se sulikaan suuhun! Nam, nam ja vielä kerran nam.




Kyllä elämä vaan on aikas ihanaa : ) Kaikenlaisia herkkuja, ihana loma ja upea sää. Ja matkaseura.

Terassin menuun löydät tästä linkistä.



Osoite:

Hotel Mandarin Oriental Prague

Nebovidská 1, Malá Strana eli Pieni puoli, Praha 1


Hotelin omat kotisivut:  http://www.mandarinoriental.com/prague/



SHARE:

23. kesäkuuta 2015

Ylitä Vltava-joki lautalla







Elokuussa 2015 avataan uusi lauttayhteys Vltava-joen yli välille Karlín ja Holešovice. Normaalistihan aikaa menee jonkin verran raitiovaunuilla tai metrolla, vaihtaessaan kaupunginosan puolta varsinkin kun välissä on Vltava-joki. Prahan kaupunki on nyt päättänyt helpottaa kulkuyhteyksiä näiden kahden kaupunginosan välillä ja arkkitehtikilpailu asian tiimoilta pidettiin jo yli 10 vuotta sitten. Tarkoitus oli rakentaa silta, mutta asia jäi unohduksiin aikojen saatossa. Nyt kuitenkin aloittaa tulevana elokuuna lauttayhteys, jota operoi Praha Steamboat Company, yhdessä kuljetusyrityksen Ropidin kanssa.

Lautalle pääsee normaalin joukkoliikenteen lipulla ja lautat saavat EU-tukea toimintaansa.


Itselleni oli uusi tieto, että kyseinen lautta ei ole ensimmäinen, joka alkaa toimia; näitähän on jo käytössä! Ohessa välit, joilla nykyään jo lautat operoivat:


  • Sedlec – Zámky
  • V Podbabě – Podhoří
  • Lihovar – Veslařský ostrov
  • Císařská louka – Výtoň – Náplavka Smíchov
  • Lahovičky – Nádraží Modřany

  • Kyllä taas on jotain uutta koettavaa kun Prahaan matka suuntaa; yhtä näistä pitää käydä testaamassa!



    SHARE:

    16. kesäkuuta 2015

    Wanhan ajan tunnelmaa: Venice-Simplon Orient Express - Tapaaminen Idän pikajunan kanssa Prahassa






    Tätä on Prahassa käydessämme odotettu: että jonakin matkakertana osuisimme kaupunkiin samaan aikaan kun Idän pikajuna sinne saapuu tai lähtee.




    Yksi innostava tekijä asiaan on Agatha Christien luoma hahmo Hercule Poirot, sillä yksi elokuvista on juuri kuvattu tässä ainutlaatuisessa junassa, kirjan nimi on suomeksi "Idän pikajunan arvoitus" (engl. "Murder on the Orient Express"). Aiheesta lisää tässä suomenkielisessä Wikipedian linkissä.

    Toiseksi: historia ja kauneus kiinnostavat meitä aina. Ja junissa sekä rautatieasemissa on jotain, mitä ei vain osaa selittää; sellaista lähtemisen ja saapumisen tunnelmaa.




    Ja toukokuussa 2015 vihdoin me tapasimme; kiitos mieheni, joka yhtäkkiä muisti, että katsotaanpas junan aikataulu. Ja siellähän näkyi, että juna lähtisi Prahasta juuri yhtenä lomapäivänämme klo 14:16. Muistutus laitettiin puhelimeen, jotta tämä hetki ei meiltä menisi ohi.




    Kaunis sininen Venice-Simplon Orient Express -juna saapuu ja lähtee Prahan Smichovin juna-asemalta (Smíchovské nádraží). Sinne pääsee mainiosti keltaisella metrolinjalla B, ja metroasema on juuri asemalla.




    Idän pikajuna tekee useita eri reittejä, mutta Prahasta mennään linjalla Praha-Pariisi-Lontoo, ja toisinpäin. Seuraavat matka-ajat ovat 3.9.2015, 14.5.2016 ja 1.9.2016. Ihan joka kuukausi matkoja ei siis tehdä. 




    Juna lähtee Smichovin asemalta jokaisena yllä olevana lähtöpäivänä klo 14:16, joten jos haluat mennä junaa ihailemaan, mene ajoissa. Tällöin saat rauhassa katsella junan henkilökuntaa, joka jo itsessään on näkemisen arvoista heidän asusteidensa vuoksi, kuten kuvista näkyy. Jokainen junavaunu on merkitty tekstillä, mitä se pitää sisällään.





    Matka Prahasta Pariisiin ja Lontooseen kestää kaksi päivää ja junassa yövytään yksi yö. Kun matkustaja astuu omaan cabiiniinsa, iltapäivätee tarjoillaan välittömästi jokaiseen cabiiniin junan lähdettyä. Voi vain kuvitella englantilaisia iltapäivätee-tarjoiluja, mitä ihanaa tuo pitää sisällään! Neljän ruokalajin illallinen tarjoillaan ravintolavaunussa. Tällä välin ruokailtaessa makuuvaunusi oma palvelija käy laittamassa cabiinisi yökuntoon. Kuvissakin näkyvät valkotakkiset miehet ovat juuri näitä vaunupalvelijoita; jokaisessa vaunussa omansa.




    Täällä kaikki kiilsi messingistä mahonkiin, ikkunat loistivat kirkkauttaan ja junan kyljestä näki itsensä kuin peilistä konsanaan.




    Matkahinnat ovat kovat, mutta elämys on varmasti vertaansa vailla. Tämä taitaa olla niitä "Once in Your Lifetime" -juttuja. Junamatka, iltapäivätee ja illallinen sisältyvät matkan hintaan, pidemmillä matkoilla mukaan listataan aamiaisia ja muita ruokailuja. Ja tunnelmaa, ohikiitäviä maisemia sekä kokemusta ei kai voi rahassa mitatakaan.




    Valitettavasti näitä kauniita vaunuja ei vetänyt höyryveturi vaan ihka tavallisen oloinen sähköveturi, se ei oikein sopinut joukkoon. Mutta pääasia kai, että matka joutuu : )


    Mieheni laski, että junassa oli veturin lisäksi 16 vaunua.






    Yhtiön oma mainosvideo heidän omilta kotisivuiltaan:




    Ja tähän loppuun vielä tarinaa Orient Express-junasta, jossa Hercule Poirotia näyttelevä David Suchet pääsee tutustumaan junaan elokuvan ulkopuolelta, omana itsenään, kesto 46 minuuttia. Suurenna kuvaa videon oikeasta alalaidasta, pienestä neliöstä:





    PS: Nyt kun näitä Orient Express-postauksia näkyy olevan jo neljä blogissa, tein sille oman tagin tuohon sivuun, "Orient Express - Idän pikajuna Prahassa".


    SHARE:

    15. kesäkuuta 2015

    Hiekkaranta Prahassa? - Prague Beach: elokuvia, hiekkaa ja urheilua





    Prahassa aukeaa 17.6.2015 Prague Beach, joka omien sanojensa mukaan tarjoaa paitsi hiekkaa varpaiden väliin, myös urheilumahdollisuuksia ja elokuvia (ruokaa ja juomaa unohtamatta).

    Paikka sijaitsee Vltavan varressa, rautatiesillan vieressä, Smichovin kaupunginosassa, osoite on Hořejší nábřeží 2, Praha 5.

    Facebook-sivut tässä: https://www.facebook.com/praguebeach/timeline.


    Ja elokuvia, mitä Prague Beachilla näytetään, voit käydä kurkkaamassa oheisesta linkistä, sieltä näkyy esityspäivät ja -ajat, sekä elokuvien nimet: https://goout.cz/en/cinemas/prague-beach/pjab/


    Miten rannalle pääsee:

    Metro: keltainen metrolinja B - jää pois pysäkillä Anděl, siitä on vielä muutaman korttelin kävelymatka kohteeseen.

    Raitiovaunu: Nádražní-kadulla kulkee linjat 12, 14 ja 20 -  pysäkki Plzeňka, siitä hiukan takaisinpäin kävellen rantaa pitkin.

    SHARE:

    14. kesäkuuta 2015

    Zprávy - Lyhyet uutispalat






    Pitkästä aikaa jälleen pieniä uutispaloja sieltä täältä:

    Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Madeleine Albright tuli visiitille torstaina 11.6.2015 synnyinmaahansa Tšekkkin, ja ensi töikseen vieraili isänsä kotikaupungissa Letohradissa. Perjantaina Albright matkasi Terezínin kaupunkiin, jossa paljastettiin muistolaatta Albrightin, sekä hänen 26. perheenjäsenensä kunniaksi. Albrightin perhe oli yksi niistä tuhansista juutalaisperheistä, jotka lähetetiin tähän kaupunkiin Toisen Maailmansodan aikana natsien toimesta, ja kuljetettiin eteenpäin keskitysleireille. (Linkit juttuihini Albrighistä ja Terezínistä). Asiasta uutisoi Radio Prague.


    Perjantaina 12.6.2015 nimitettiin Prahan Carolinumin yliopistolla 38 uutta professoria, joista kuusi on naisia. Maan presidentti Miloš Zeman kieltäytyi nimeämästä näistä kolme akateemikkoa sen perusteella, että he olivat tehneet yhteistyötä entisen Tšekkoslovakian kommunistisen salaisen poliisin kanssa. Yliopistojen rehtorit närkästyivät tästä, ja uhkasivat boikotoida presidentin mielipiteen vuoksi seremoniaa. Kaikki kuitenkin kävi hyvin ja seremonia saatiin hoidetuksi loppuun kunnialla ja professorit saivat arvonimensä. Asiasta uutisoi Radio Prague.


    Prahan kaupunki on rankattu sijalle 10 maailman suosituimpien kongressitilaisuuksien järjestäjänä. Vuonna 2014 Prahassa järjestettiin yhteensä 118  kongressitapahtumaksi luokiteltavaa tilaisuutta. Listaa ylläpitää ICCA, The International Congresss and Convention Association. Listalla vuonna 2014 ykkösenä on Pariisi, toisena Wien ja kolmantena Madrid. Berliini ja Barcelona tulevat listalla seuraavina. Lähinaapurikaupunkimme Tukholma näyttää olevan sijalla 19. Listan ja artikkelin voit lukea tästä linkistä. Uutinen: Prague Post.


    Vertailtaessa vastasyntyneiden kuolleisuutta maailman pääkaupunkien kesken, Prahassa se on alhaisin. Seuraavina pääkaupunkeina tulevat samaan luokkaan kuuluvat Tukholma, Oslo, Tokio, Lissabon ja Helsinki. Raportin on julkaisuut Save the Children-järjestö. Aiheesta uutisoi Prague Post.


    12. maaliskuuta 2015 keltaisen metrolinja B:n asemalla Invalidovna mies puukotti hänelle tuntematonta matkustajaa kaulaan, lööppien mukaan "katkaisten kurkun" juuri kun uhri oli astumassa metroon. Teon jälkeen mies poistui ja metro lähti jatkamaan matkaansa uhri mukanaan. Muut matkustajat aloittivat välittömästi ensiavun ja ensihoitajat, sekä poliisi saapuivatkin metroa vastaan seuraavalle asemalle, Křižíkova. Vaikka poliisi etsikin teon jälkeen kuumeisesti tekijää, ei häntä ole löydetty vielä tänäkään päivänä. Českomoravská-metroasemalta poliisi löysi myöhemmin roskakorista tekijälle kuuluneet punaisen selkärepun ja -takin. Tekijä on noin 30 vuotias, hoikka ja hänellä on ruskeat lyhyet hiukset. Nyttemmin poliisi on antanut tekijäksi epäillyn kuvat metroaseman valvontakamerasta. Kuvat ja artikkeli tässä, Prague Post. Toivotaan, että tekijä löytyy.


    Prahan Strahovin tunneli on suljettu liikenteeltä 10 päivää heinäkuussa, välillä 4. - 14.7.2015, rakennustöiden vuoksi. Tunnelista rakennellaan Blanka-niminen uusi reititys, joka helpottaa liikenneruuhkia. Tämä uusi ajoväylä avataan liikenteelle näillä näkymin syyskuussa. Asiasta infosi Radio Praha.


    Näillä uutispaloilla uuteen viikkoon!




    SHARE:

    12. kesäkuuta 2015

    Františkánská zahrada; hetken hengähdystauko ruusujen keskellä





    Te, jotka käytte Venceslauksen aukiolla (Václavksé námesti), piipahtakaa ihmeessä istuskelemaan kesäaikaan tässä kauniissa puutarhassa,  Františkánská zahrada (Fransiskaanipuisto). Olen aikaisemminkin tästä vinkannut (tässä), ja meille tämä kaunis puutarha on ollut monasti oikaisemisen paikka kulkiessamme näillä kulmin. 

    Niin kauniisti hyvinhoidettu puutarha, jonne kaikilla on mahdollisuus päästä hetkeksi hengähtämään, istuskelemaan ja vaikkapa lounasta nauttimaan.




    Näissä maisemissa on aikaisemmin sijainnut ihka oikea fransiskaanipuutarha. Tänään se on viehättävä, ruusujen tuoksun täyttämä keidas keskellä kaupunkia. Ja mikä käsittämätöntä, aina näistä ruusuista on joku kukkimassa!


    Františkánská zahrada, karttalinkki tässä.



    SHARE:

    Kävelytunnelia pitkin Jan Žižkan patsaalle ja Bar Planeta Žižkov





    Olen aikaisemmin kirjoittanut tästä Prahan yhdestä ns. maamerkistä, jonne kannattaa tehdä vierailu sieltä avautuvien huikeiden maisemien takia, ja tietysti ihailla tätä kaunista Jan Žižkan patsasta, joka Praha Mondo-matkaoppaan kirjoittaneen Antti Helinin sanoin "näyttää leijuvan Prahan yllä".  Edellisen juttuni voit lukea tästä linkistä.

    Tässä tulee teille kävelijöille vinkki, miten suunnata kohteeseen kävellen, kävelytunnelia pitkin.




    Ota metron keltainen B-linja ja jää pois pysäkillä Křižíkova. Kun nouset ylös metrosta maanpinnalle, valitse ulostuloväylä, jossa lukee Křižíkova. Kun löydät kadun, suuntaa seuraavaksi kadulle Thámova ja lähde kävelemään sitä pitkin eteenpäin.



    Thámova-katua kävellessäsi saavut ensin Pernerova-kadun ristelykseen (kuva yllä). Jatka kuitenkin eteenpäin Thámova-katua.

    Sitten huomaat alla olevassa kuvassa olevan tunnelin tulevan vastaan. Sitä kohti siis.




    Tunneli on tarkoitettu ylittämään Vitkovin kukkula ja siellä eivät autot pääse kulkemaan, kulku on sallittu vain kävelijöille ja pyöräilijöille.




    Tunnelin pituus on rapiat 200 metriä.




    Tunnelista päästyäsi olet Chlumova-kadulla ja edessäsi on yllä oleva näkymä. Oikealla puolellasi on pub nimeltä Bar Planeta Žižkov. Me istahdimme tähän hetkeksi, vuorelle kapuaminen tarvitsee voimia.

    Yksinkertaisen hyvä palvelu, edulliset tuotteet. Paikan omat kotisivut löydät tästä linkistä. 




    Ja mikäs tässä on ollessa, katsellen paikallista elämää ja nauttia siitä tunnelmasta, jota aito prahalainen miljöö tarjoaa.






    Hetken levähdyksen jälkeen sitten siis sitä kohti, johon oli matkakin; Jan Žižkan patsaalle. Pubin terassin pöytien välistä (tai sen reunalta, kuva yllä) lähtee polku Vitkovin kukkulalle.


    Vitkovin kukkulan karttalinkki tässä.




    SHARE:

    11. kesäkuuta 2015

    Restaurant Rainer Maria Rilke - Romanttisten holvikaarien alla




    Kun olimme pidätelleet tovin äkillistä kesäistä sadekuuroa Široká- ja 17. listopadu -katujen kulmassa museon portailla, päätimme sateen loputtua lähteä kävelemään kohti hotelliamme.

    Olimme viimeksi syöneet päivällä, joten nälkä alkoi tuntua vatsoissamme ja aloimmekin tarkkailla, mistä löytyisi mukava ruokapaikka näin lauantai-illalle, jossa olisi vapaita pöytiä. Myönnettäköön, että me olemme hieman huonoja varailemaan pöytiä, mieluummin kävelemme ja katselemme, minne illan tullen mahtuisi syömään.

    Mutta: Prahassa jos missä kannattaa kävelyreittinsä suunnata aina silloin tällöin kaduille, joita ei muutoin tule kulkeneeksi. Me löysimme tämän ihastuttavan pienen, boheemin ja intiimin ravintolan juuri näin. Kokemus oli hyvä, joten tänne tulemme vielä palaamaan jonakin toisena kertana!




    Kävelimme rauhassa rantakadun suuntaisesti vanhoja katuja mutkitellen ja saavuimme Karoliny Světlé -kadulle. Huomasimme kutsuvan ravintolan oven, joka oli auki ja sisätiloista näkyi kaunis holvikaarikatto, sekä mielenkiintoiset seinät, ja hieman boheemin tuntuinen tunnelma.

    Astuimme sisään muutaman portaan verran (kuva yllä) ja ilmeisesti paikan omistaja itse toivotti meidät tervetulleeksi!

    Edessämme oli vastaanottotiski, tumma ja raskastekoinen, jonka takana mieshenkilö kuivaili viinilaseja kysyen samalla, mistä saisi olla? Tunnelma paikassa oli sen verran mielenkiintoinen, että istahdimme ensin tähän ns. aulatilan pöytään ja päätimme tutkailla tilannetta lasillisilla viiniä ja tuopillisella olutta. Me olemme kokeneet tämän hyväksi keinoksi  tunnustella paikan tunnelmaa ja tutustua samalla menuuseen.



    Aulan seiniä peittivät vanhat valokuvat ja kirjeet tarinoiden kera. Kaikenlaista mielenkiintoista ja mukavaa tuntui olevan kerättynä tähän paikkaan. Aulan vasemmalta puolelta avautui näkymä suurempaan saliin, jossa sijaisivat muutamat ruokapöydät valkoisine liinoineen ja seinän takaosaa peitti kaunis maalaus, jossa oli kuvattuna riikinkukko ruusujen keskellä (kuva yllä.)




    Hetken istutuuamme ja tutkittuamme paikan tunnelmaa kysyimme meitä palvelleelta mieheltä, mahtaisikohan heillä olla vapaata pöytää, jos jäisimmekin syömään?




    Kyllä vain, yksi kahden hengen pöytä löytyisi pienemmästä ruokailutilasta, jonne mentiin vastaanottotiskin takaa (kuva yllä), ja jossa oli vain kolme pientä pöytää. Sinne siis siirryimme.




    Restaurant Rainer Maria Rilke on saanut nimensä kirjalija R.M. Rilkeltä, joka piti tätä ravintolaa kantiksenaan aina näille kulmille tullessaan; näin kerrotaan. Ravintola on tietenkin aikojen saatossa muuttanut nimeään.

    Tämä itävaltalainen, mutta Prahassa syntynyt runoilija eli vuosien 1875 - 1926 aikana. Rilkestä lisää tässä Wikipedian linkissä. Tämäkin ravintola on saanut vuonna 2009 nimensä Michelin-opaskirjaan.





    Ravintola on auki päivittäin klo 11 - 23. Tämä kansainvälisen- ja tshekkiläisen keittiön sekoitus tarjoilee pienen, mutta yksinkertaisen simppelin menuun, jonka hinnat eivät päätä huimaa. Sen sijaan meidän mielestämme ruoka ja palvelu oli kallisarvoisen hyvää! 




    Myös TripAdvisorin käyttäjät ovat antaneet ravintolalle arvion "Erinomainen kohde" (lisää tässä). Meille kävi tuuri, että ravintolasta tuona lauantai-alkuiltana löytyi yksi vapaa pöytä, sillä ravintola kehoittaa tekemään pöytävarauksen, koska tilat ovat pienet ja pöytiä vain muutamia.

    Mielestäni erittäin kaunis ja hyvä paikka romanttiselle illalliselle.


    Ravintolan omat kotisivut löydät tästä. Taustalla soi muuten kansallissäveltäjä Smetanan oodi Vltava-joelle.


    Osoite:

    Restaurant Rainer Maria Rilke

    Karoliny Světlé 25, Praha 1

    Karttakuva ravintolan omilta kotisivuilta, http://www.rmrilke.cz/pics/mapa.jpg


    Ja tähän loppuun R.M. Rilken runo "Kun kumartuu hetki" (Da neigt sich die Stunde). Suomentajaa ei ole itselläni tiedossa, mutta runo sopii oikein hyvin kauniiseen Prahaan:


    Kun kumartuu hetki ja siinä soin
    kuin metalli helisten:
    niin aistit on auki ja tiedän: voin -
    koko päiväni vangitsen.


    Vain silmäys, se mahduttaa maailman,
    ja tuleva tällä on.

    Joka esine hohtaa kuin morsian,
    kun katse on varjoton.


    Ja maisema taustan saa kultaisen,
    mikä pientä, se korkenee

    ja loistaa - vain sitä nyt tiedä en,
    kenen sielun se vangitsee.



    SHARE:
    © Karhunkadun Kafka
    Blog Design by pipdig