13. marraskuuta 2016

Prahan Joulumarkkinat 2016 ja aattoinfoSitten vihdoin jouluinfoa juuri teille, jotka matkaatte Prahaan marraskuun lopulla, joulukuussa ja aina tammikuun alkuun asti. Sanottakoon, että juuri tämä joulunalusaika on ainakin meille itsellemme yksi paras vierailuaika Prahassa - täällä kokee jouluntunnelman ihan sydämessä asti; eikä sitä muuta tarvitsekaan.

Tässä siis perustiedot joulumarkkinapaikoista ja tapahtumista tänä vuonna 2016. Olen laittanut näitä infoja aikajärjestykseen vanhimmasta viimeisimpään, niin pysytte aikataulussa, mitä milloinkin tapahtuu lomanne aikana. Mukana karttalinkit. Ja matkaajalle tiedoksi: kun väkeä on liikkeellä paljon, on paljon myös taskuvarkaita ihmisjoukoissa, joten pitäkäähän rahoistanne ja muista tärkeistä tavaroistanne huoli.

Kurkkaa myös aiempi kirjoitukseni Palasia jouluperinteistä, saat hieman taustatietoa siitä, miten Tshekissä joulunaikaa vietetään.Nämä tapahtumat ovat perinteikkäitä eli paikat ja jutut ovat vuosittain samat. Siispä te, jotka jo aikaisemmin olette joulunalusmatkoillanne Prahassa olleet, teille nämä ovatkin jo tuttuja. Mutta te sen sijaan, jotka matkaatte sinne ensimmäistä kertaa joulukuussa, toivottelen teille ihanaa joulutunnelmaista Prahan matkaa!


Päämarkkina-alueet Vanhankaupungin aukio ja Václavin aukio, sekä muut aukiot:

Joulumarkkinat avoinna 26.11.2016 - 5.1.2017. Markkinakojut ovat perinteisesti avoinna n. klo 10:00 - 19:00 arkisin, ja loppuviikolla klo 20:00 - 21:00 asti.

Näitä joulumarkkina-alueita löytyy Prahasta joulunaikaan miltei kaikilta pieniltä aukioilta ja toreilta. Yllä olevien lisäksi alueita on mm. Tasavallan aukiolla ja Vinohradyssa sijaitsevalla Náměstí Míru -aukiolla.

Lisäksi Vanhankaupungin aukiolla on ollut yleisesti lähempänä jouluaattoa pieni seimi, jossa tietysti nuo kolme: Jeesus-lapsi, Maria ja Joosef, sekä muutama aivan ihka oikea kili ja/tai lammas omassa karsinassaan, joita lapset ja lapsenmieliset voivat katsella, sekä rapsutella.

Edellä mainitut joulutorit kartalla:

*** Vanhankaupungin aukio (Staroměstské náměstí) - karttalinkki

*** Václavin aukio ja markkinat Můstek -aseman puoleinen pää (Václavské náměstí) -  karttalinkki

*** Tasavallan aukio (Náměstí Republiky) - karttalinkki

*** Náměstí Míru, Vinohrady, Praha 2 - karttalinkki


Vanhankaupungin aukion joulupuu valaistaan juhlamenoin:

Lauantai 26.11. klo 17:00

Perinteenä on ollut jo usean kymmenen vuoden aikana, että kaupungin kaunein ja suurin joulupuu pystytetään Vanhankaupungin aukiolle. Puuta aletaan etsimään jo alkusyksystä ja usein se on löytynyt vuorilta, jonkun yksityisen metsästä. Joulupuu valaistaan joka vuosi eritavalla ja kun valot sytytetään ensimmäisen kerran, ne saavat palaa aina loppiaiseen asti yhtä kyytiä.

Ennen ensivalaisua pidetään parit juhlapuheet, kuunnellaan musiikkiesitys ja sitten fanfaarien saattelemana valot sytytetään. Kannattaa pukeutua lämpimästi ja olla paikalla hyvissä ajoin ennen h-hetkeä, sillä väkeä on paljon liikkeellä.

Vanhankaupungin aukio (Staroměstské náměstí) - karttalinkki


Vanhankaupungin aukio ja Pyhän Nikolauksen päivä:

Maanantai 5.12. klo 16:00

Tämä päivä aloittaa joulukauden Tshekissä ja päivää vietetään erityisesti lasten päivänä, sillä Pyhä Nikolaus kera enkelin ja pirun, tuo joko risuja tai lahjoja lapsille, riippuen onko oltu tuhmia vai kilttejä? Ainakin juuri Vanhankaupungin aukiolla näkyy tuo Nikolaus kiertelemässä ja kyselemässä lapsilta, miten vuosi on mennyt? Saattaa myös olla, että kolmikko heittelee makeisia lapsille matkansa varrella. Aukiolla on yleensä myös musiikkiesityksiä tämän kiertelyn aikana.

Vanhankaupungin aukio (Staroměstské náměstí)  - karttalinkki


Perinteinen luistelukenttä:

5.12. - 31.12. klo 10:00 - 21:30

Jo perinteeksi muodostunut luistelukenttä jäädytetään tänäkin vuonna Ovocný trh -aukiolle, aivan Stavovské divadlo -teatterin taakse, lähelle Mustan Madonnan taloa. Luistimet voi vuokrata 50 korunan hintaan per luistelija ja viettää hetkinen jäällä musiikin tahtiin. Luistelun jälkeen voi istahtaa kuumalle viinille tai kaakaolle Grand Café Orientin tiloihin.

Ovocný trh - karttalinkkiSitten päästään itse jouluaattoon. Te, jotka vietätte joulun Prahassa, tarkistelkaa etukäteen ravintoloiden omilta kotisivuilta, miten ne ovat avoinna joulunpyhien aikaan - näin ei tule yllätystä. Moni hotelli (esimerkiksi mahdollisesti juuri omanne) järjestää jouluaattona päivällisen, jota kannattaa myös kysyä ja varata paikat, samoin joulupäivänä.

Julkinen liikenne toimii, mutta raitiovaunut tai metrot eivät kulje aivan muutaman minuutin välein; pientä odottamista siis luvassa tältä osin. Samoin eri nähtävyydet, kuten museot, saattavat olla kiinni - tarkistakaa myös nämä ajoissa, mikäli olette suunnitellut menevänne vaikkapa Kansallismuseoon.

Ottakaa myös huomioon, että moni muukin on tulossa alla oleviin tapahtumiin eli olkaahan paikalla ajoissa. Ja jos nyt käy niin, ettette mahdu sisään, nauttikaa silti Prahan joulutunnelmasta; ehkä sitten joku toinen kerta tai löydätte jotain muuta jonne mennä. Ex-tempore voi pistäytyä kävelymatkan varrelle osuvaan kirkkoon, joulumessuja järjestetään monissa Prahan kirkoissa ja niihin on ilmainen pääsy.


Jouluaattomessu Týnin kirkossa:

24.12. klo 16:30

Kaunis ja vanha Týnin kirkko pitää joulumessun aattona; kaikille vapaa pääsy, joten ole paikalla ajoissa (lue: erittäin hyvissä ajoin).

Týnin kirkko (Chrám Matky Boží před Týnem), Vanhankaupungin aukio - karttalinkki


Vanhankaupungin aukio ja jouluaattomessu ulkona:

24.12. klo 21:00

Tämä pari vuotta käytössä ollut tapahtuma taitaa muodostua yhdeksi uudeksi perinteeksi, sillä kaupunki on saanut suurta kiitosta tapahtuman järjestämisestä. Kyseessä on kaikille avoin ja ilmainen joulumessu Vanhankaupungin aukiolla jouluaattoiltana. Pukeudu lämpimästi.

Vanhankaupungin aukio (Staroměstské náměstí) - karttalinkki


Jouluyön messu Strahovin luostarissa:

24.12. klo 24:00

Jos jossain on joulutunnelmaa niin täällä; ihana vanha Strahovin luostari linnakukkulan kupeessa. Kaikille ilmainen ja avoin jouluyön messu alkaa klo 24. Tännekin kannattaa tulla sitten erittäin hyvissä ajoin, mikäli haluaa yön messussa tunnelmoida.

Strahovin luostarin kirkko (Strahovský klášter) - karttalinkki


Uuden vuoden juhlinnasta sen verran, että mitään ihmeempiä ei sen tiimoilta tapahdu; Tshekissä juhlitaan kuten meilläkin. Ravintolaan pitää tehdä pöytävaraus ajoissa, jos kunnolla haarukan ja veitsen kera haluaa syödä.

Kaupungin järjestämää ilotulitusta kannattaa mennä katsomaan vaikkapa Malá Stranan puolelle, Kampa saarelle. Sieltä Kampa-puistosta Vltavan-rannalta on mukava katsoa toiselta puolelta ammuttavaa puolen yön ilotulitusta.

Ja huom*: Koko perheen ilotulitus järjestetään Prahan kaupungintalon toimesta 1.1.2017 klo 18:00, kesto 10 minuuttia. Tapahtuman paikka näytti olevan vielä avoin, päivitän tiedon tänne heti kun sen näen. Viime vuonna se järjestettiin muistaakseni Astronomisen kellon kupeessa, Letná-kukkulalla.

Ja jos haluaa viettää uuden vuoden yön hetken jokilaivaristeilyllä, tietyssä ravintolassa tai jammaillen clubilla, muun muassa  tästä linkistä voit tarkastella tarjontaa ja varata liput etukäteen.


Mukavaa joulunajan odottelua itse kullekin!SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig