23. huhtikuuta 2017

Ken on tuo taivaalla keikkuva mies?


 
Prahan katuja kävellessään kannattaa aika ajoin katsella myös hieman ylöspäin. Paitsi, että rakennukset ovat kauniita ja niiden yksityiskohtia kannattaa täten ihailla, voi sieltä ylhäältä löytää ihan jotain muutakin.
 
Kun kahtena eri Prahan käyntikertana ollaan taivaalta keikkuvan miehen alta kävelty, oli pakko etsiä netistä tietoa  mikä tämä juttu oikein on? Ja kukas muukaan näitä hauskoja ja erikoisia taidejuttuja Prahaan tekeekään, kuin maan oma poika David Černý. Teoksen nimi on “Zavěšený muž” (“Man Hanging Out”, 1996) ja se on kyllä odottamaton ja silmiinpistävä.

 
Teos kuvaa psykoanalyytikko Sigmund Freudia, joka on ripustautunut oman kätensä varaan ja pohtii, pitäisikö pitää kiinni vai päästää irti? Freud syntyi Frieburgissa, joka on nyt osa Tšekin tasavaltaa. Elämänsä aikana hän kärsi monista eri fobioista, joista yksi oli kuoleman pelko. Taiteilija David Černý kuvaakin teoksessaan Freudin jatkuvaa sisäistä taisteluaan juuri tuota kuoleman pelkoa vastaan.
 
Veistoksesta on muuten tullut niin suosittu, että se on ollut näytteillä mm. Lontoossa, Berliinissä, Rotterdamissa, Chicagossa ja Michiganin Grand Rapidsissa. Usea tämän teoksen nähnyt henkilö on kuulemma ensin hätkähtänyt ja luullut miestä ihan oikeaksi itsemurhakandidaatiksi. Tästä on aiheutunut useita turhia soittoja poliisille.
 
 
Roikkuvan miehen löydät kadulta Husova, ja läheltä Jilská-kadun risteystä,  Staré Město (Vanhakaupunki) - karttalinkki kohteeseen, patsaalle, tässä.
 
 
 
 
SHARE:

2 kommenttia

  1. ihana ja hyödyllinen blogi sinulla! Missä päin prahassa on edullisimmat ravintolat budjettimatkaajalle ;) ?

    VastaaPoista
  2. Kiitos : )

    Hinnat laskevat aina lähdettäessä turistialueen ulkopuolelle eli pois vanhankaupungin alueelta. Kannattaa rohkeasti hypätä vaikka ratikkaan tai metroon ja jäädä pois hiukan keskustan ulkopuolella sijaitsevalla pysäkillä. Sieltä tekee löytöjä edullisemmista ruokapaikoista. Kaupunginosista esim. Žižkov tai Dejvice tarjoavat listoiltaan hieman halvemmalla annoksia ja tietysti keskustassakin kannattaa kävellessään pitää silmät auki, lukea listoja ravintoloiden ulkopuolella ja tarttua lounastarjouksiin.

    Mukavaa Prahan matkaa!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig