Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

8. toukokuuta 2011

Šternberský palác - Taidemuseo vailla vertaa




Šternberský palác eli Sternbergin palatsi sijaitsee Prahan linnan lähellä, Hradčanyn kaupunginosassa.


Tämä upea barokkityyliin 1700-luvulla rakennettu palatsi on saanut nimensä rakennuttajansa kreivi Václav Vojtěch Sternbergin mukaan. Tämän kerrottiin olevan Prahan rikkainpiin kuuluva mies. Tätä barokkilinnaa ennen hän oli rakennuttanut perheelleen Troijan palatsin (josta info tässä).

Italialainen arkkitehti Giovanni Battista Alliprandi sai Sternbergin palatsin valmiiksi vuonna 1708. Vuosisadan lopulla myöhempi Sternberg, kreivi Franz Josef, perusti eräiden muiden taiteenystävien kanssa isänmaallisen seuran, jonka taidekokoelma sijoitettiin lyhyeksi aikaa tähän rakennukseen. Kyseinen kokoelma palasi takaisin tähän palatsiin vasta kun kansallisgalleria sai rakennuksen käyttöönsä vuonna 1946.

Palatsin sisäänkäynti on hyvin vaatimaton, että sen ohi kävelee helposti, varsinkin kun vieressä olevalla Hradčanyn aukiolla on paljon prameampi rakennus, Arcibiskupský palác (Arkkipiispan palatsi).

Sternbergin palatsin taidekokoelmat ovat upeat. Ne ovat laajat ja joukkoon mahtuu todellisia aarteita. Tarjolla on mm. saksalaisia, flaamilaisia ja alankomaalaisia töitä, oman maan mestareita unohtamatta. Taidetta on alkaen 1400-luvun lopulta 1800-luvun loppuun asti.

Museo on tosin kärsinyt menetyksiä kun alkuperäisiä töitä on palautettu omistajille, joilta ne pakkolunastettiin valtiolle kommunismin aikaan. Kaikesta huolimatta jäljellä on yhä niin paljon nähtävää, että taiteen ystävä viihtyy palatsin saleissa sekä käytävillä hyvässä lykyssä koko päivän.


Šternberský palác

Hradčanské náměstí 15, Praha 1 (karttalinkki tässä).

Raitiovaunut: 22 ja 23, pysäkki Pražský Hrad eli Prahan linna.

Avoinna: klo 10 - 18 kaikkina muina päivinä, paitsi maanantaisin suljettu.

Sisäänpääsymaksu: 150 korunaa aikuisilta.





Info: Näe ja koe Praha
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig