Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

16. syyskuuta 2010

Tšekkiläinen ruoka


Prahaan matkustavan kannattaa ehdottomasti kokeilla aitoa tshekkiläistä ruokaa. Parhaimpia ovat ruokapaikat, jotka sijaitsevat turistien täyttämien paikkojen ulkopuolella ja joissa ulko-oven avatessasi voit kuulla paikallisten puheensorinan, sekä nähdä ihmisten täyttämät pöydät. Silloin tiedät paikan olevan suosittu: jos se kelpaa paikallisille, ruoan täytyy olla hyvää, sekä edullista.

Prahassa on tottakai myös kansainväliseen keittiöön erikoistuneita ravintoloita, mutta jos haluaa maistella maan ruokaa, kannattaa pitäytyä perinteisissä. Tosin kiinalaiset ravintolat ovat varsin edullisia ja intialaistakin on kokeiltu. Pikaruokaketjuja löytyy kuten KFC, McDonald´s ja Subway. Kuitenkin parhaimmat ruokakokemukset me olemme saaneet tshekkiläistä ruokaa tarjoilevista ravintoloista. Siis:  maista ja kokeile!

Tässä jutussani kerron hyvin lyhyesti tshekkiläisestä ruoasta, olutta unohtamatta.

Suosittelen katsomaan läpi tuon sivun oikeassa reunassa olevan "Tunnisteet" ja sieltä "Ravintolat" ja "Olut"-sanan takaakin jotain löytyy. Näiden asiasanojen alta löytyvät meidän käymämme paikat, joissa ollaan oltu syömässä tai pistäydytty joko oluella ja viinillä, sekä kahviteltu.

Hyvää ruokamatkaa!


Periaatteessa perinteinen tshekkiläinen ruoka on kasvissyöjille painajaismaista, sillä ruoka on erittäin lihapitoista. Täällä pidetään rasvasta, kermasta ja aidosta voista. Liha on suussa sulavaa ja sitä tarjotaan useimmiten knöödelien kera, sekä ruoka kuitataan oluella. Tyypillistä ruokaa ovat siis naudanliha, possu, makkarat, kaali ja knöödelit. Olemme maistaneet myös kania ja strutsiakin, nekin ovat olleet hyviä. Maassa on erinomaisia omia huippuluokan tuotteita kuten riistaa, kalaa, lihaa ja sieniä. Myös vilja, palkokasvit ja perunat tuodaan ravintoloihin yleensä lähialueilta. Erilaiset kastikkeet ja keitot kuuluvat myös tshekkiläiseen keittiöön.

Mutta kun lomalle lähtee, kannattaa unohtaa kaikki terveysvaikutteinen ainakin hetkeksi, ja nauttia hyvän ruoan parissa istumisesta ja maistella kaikkea uutta.

Aito tshekkiläinen keittiö on hyvän ruoan ystäville miellyttävä tuttavuus. Maku on pehmeä, eikä liian mausteinen; suuhun sopiva. Lähialueiden kuten Unkarin, Itävallan ja Saksan, vaikutuksesta huolimatta, tshekkiläisen keittiön suurin inspiraation lähde ovat perinteiset tshekkiläiset reseptit. Hyvät raaka-aineet ovat vaikuttaneet herkullisten ja oivallisten ruokalajien syntyyn.

Tshekkiläisten ruokailutottumukset eivät juuri poikkea muiden eurooppalaisten ruokailutottumuksista. Päivään kuuluu kolme ateriaa: aamupala, lounas ja illallinen. Suurimmalle osalle tshekeistä päivän tärkein ateria on lounas. Nautittiinpa lounas sitten kotona tai ravintolassa, se koostuu useimmiten kolmesta osasta: alkukeitosta, pääateriasta ja jälkiruoasta. Keitto on aterian perusta, sanovat tshekkiläiset äidit lapsilleen.


Keitot
Kirkkaiden keittojen lisäksi tshekkiläiset kokit osaavat valmistaa loistavia suurustettuja keittoja, joiden pohjana voi olla liha, vihannekset tai palkokasvit. Näistä lähes pääruokaa muistuttavista keitoista kannattaa maistaa esimerkiksi meiramille tuoksuvaa perunakeittoa, koverretussa leivässä tarjottavaa gulassikeittoa tai naudan vatsan suikaleista tehtyä keittoa.

Liha
Naudanliha tarjoillaan tavallisesti erityyppisten kastikkeiden kanssa. Kastikkeet ovatkin yksi tshekkiläisen keittiön tunnusmerkeistä. Tarjolla on muun muassa tomaatti-, piparjuuri-, sieni- ja tillikasteikkeita. Kastike kuuluu ruokaan.

Ehkä kaikkein tunnusomaisin tshekkiläisen keittiön ruokalaji on possu ja ravintolassa se tarkoittaa sisäfilettä kermakastikkeessa. Todella maittavan sisäfileekastikkeen valmistaminen on kova pähkinä purtavaksi kokeneellekkin kokille. Tyypillistä tshekkiläistä ruokaa on lisäksi sianliha kera knöödelien ja hapankaalin, jonka päälle kaadetaan vielä lihan suolaista paistolientä. Savustettu liha tarjoillaan monesti kylmänä alkuruokana tai pääruokana perunaknöödeleiden ja kastikkeen kera.

Siipikarjasta tehdyt ruokalajit, kuten paistettu ankka tai hanhi, tarjoillaan myös kaalin kera. Broileria valmistetaan myös eri tavoilla ja hyvällä onnella ruokalistalta löytyy kania kermakastikkeessa tai valkosipulikania, jotka ovat todella kokeilemisen arvoisia. Peuraa löytyy myös jonkin verran, esimerkiksi peuragulassia.

Makkarat
Syödyt tshekkiläiset makkarat olemme todenneet hyviksi. Ne ovat itsetehtyjä ja maustettu erilaisin yrtein suussa sulavaksi. Moni tshekkiläinen ei osaisi kuvitellakaan ruokavaliotaan ilman makkaraa. Salami tai kinkku leivän tai sämpylän päällä on yksi vaihtoehto aamiaiseksi, välipalaksi tai kylmäksi illalliseksi.

Prahasta löydät kaduilta grillikioskeja, joissa myydään kuumaa makkaraa, erilaisia hot-dogeja, sekä olutta, viiniä ja virvoitusjuomia palan painikkeeksi. Makkaroiden lisukkeeksi on yleensä saatavilla paistettua sipulia, sinappia ja ketsuppia. Näitä grillikioskeja kannattaa kokeilla rohkeasti!


Kala
Kalan ystävistä saattaa tuntua siltä, että tshekkiläisellä ruokalistalla ei ole heille suuremmin tarjottavaa, mutta tarjolla on joukko herkkuja. Karppi kuuluu jouluun, mutta sitä pääsee maistamaan ympäri vuoden perineisessä muodossaan eli paistettuina fileinä. Hyvää on myös etikkaliemessä keitetty karppi. Makean veden kaloista makuelämyksiä tuottavat taimen, ankerias tai hauki.

Lisukkeet: perunat ja knöödelit
Peruna on juurtunut tshekkiläiseen keittiöön ja niiden valmistamiseksi on kehittynyt lukematon joukko reseptejä. Meidän suosikkimme on paistetulla sipulilla ja/tai pekoninpaloilla haudutetut kermaperunat. Myös perunasoseet ovat olleet hyviä ja maukkaita. Ranskalaisten perunoiden tai keitettyjen perunoiden sijaan kannattaa joskus valita lihan tai gulassin lisukkeeksi perunalettuja. Joissain ravintoloissa listalta löytyy ohuita rasvassa paistettuja perunasipsejä (näitä on maistettu ainakin ravintola U Postýssä).

Perinteisten hiivataikinasta valmistettujen knöödeleiden lisäksi voi nauttia lämpimistä keitetyistä, uunissa haudutetuista tai paistetuista kasviksista.


Katuruoka
Kuten edellä kävi ilmi, kaduilta löytyy makkara- ja hot dog -kojuja, joista voi ostaa pikkunälkään (tai isompaankin) nopeasti kulkureitin varrelta ruokaa mahan täytteeksi. Lisäksi ympäri vuoden on ainakin markkina-aikoina (joulu, uusivuosi, pääsiäinen ja syksy) kaduilla erillisiä grillauspisteitä, joissa ns. Prahan kinkku kääntyy aidon tulen päällä. Näitä kadulta saatavia liha-annoksia kannattaa käydä edes kerran maistamassa. Kertakäyttölautaselle laitettavaan annokseen tulee yleensä hiivaleipäsiivu mukaan ja sen hinta määräytyy siihen leikattavan lihan painosta. Mukaan saa kertakäyttöhaarukan ja -veitsen. Joskus lautaselle voidaan lusikoida myös pieni annos hapankaalia. Juomapuolta voi grillien läheisyydestä myös ostaa ja yleensä näillä kohdin on myös muutama pöytä, joiden päällä voi seisoen syödä ostamansa tuotteet; samoin roskikset löytyvät grillin vierestä.
Kaduilla näkyy ympäri vuoden Trdelnik-kojuja, joissa tehdään kanelipullakierrettä. Usein näitä pieniä kojuja näkee raitiovaunulinjojen suurimpien pysäkeiden reunalla, kuten Malóstranskalla. Muutaman kymmenen korunan hintaisen kierrepullan maku on hyvä ja lämpimänä, vastapaistettuna kierteestä otettuna erittäin hyvä!
Sitten oluesta muutama sananen:
Tshekkiläiset rakastavat olutta, mutta se on myös erittäin halpaa; monesti tuoppi olutta on halvempaa kuin lasi soodavettä tai kuppi kahvia. Olutta nautitaan myös lounaalla kesken työpäivän, jopa kaksikin tuoppia juovaa ei katsota pahalla - se kuuluu maan tapaan ja kulttuuriin. Parhaiten tunnetut olutmerkit ovat Pilsner Urquell, Budějovický Budvar, Gambrinus, Krušovice, Velkopopovický Kozel tai Staropramen. Yleensä tumma olut (cerne pivo) on makeaa kun taas vaalea olut (svetle pivo) hieman katkeran makuista. Yhtä kaikki: olut on pienpanimoiden ja pästoroimattomuuden vuoksi Tshekissä hyvää!
 
Muutama sana ravintolakäyttäytymisestä:
Skoolaamista näkee Prahassa usein ja nimen omaan oluttuopeilla tehtynä. Oikea tapa skoolata on katsoa vastapuolta silmiin ja sanoa: "Na zdravi", joka tarkoittaa "Terveydeksi". Ruokailutilanteessa ennen kuin ruokailu aloitetaan, sanotaan "Dobrou chut", joka tarkoittaa "Hyvää ruokahalua".
Tapoihin kuuluu myös, että mies menee ensin sisään ravintolaan, nainen seuraa perässä. Tämä siis eroaa esimerkiksi meidän kulttuuristamme, jossa nainen laitetaan menemään ensin "heikoille jäille", mies seuraa perässä. Tshekkiläisessä kulttuurissa ajatuksena on, että jos mies menee ensiksi sisään, niin naista ei jäädä tuijottamaan ja mies luo turvallisen reitin pöytään asti.
Tshekissä älä koskaan kaada edellisen tuopin olutpohjia uuteen pöydälle tuotuun tuoppiin.
Juomarahat ja tipit jätetään pöydälle laskun maksun yhteydessä; yleensä 10% laskun hinnasta. Joskus laskuun on merkitty, etteivät juomarahat sisälly laskuun.

Tupakointi suoritetaan ravintolan ulkopuolella, jos kyltit eivät toisin määrää. Vuodesta 2010 ravintoloiden on ilmoitettava erikseen, mikäli tupakointi on sisällä sallittua tai jos tupakoitsijoille löytyy erillinen tupakointitila.
Aamiainen matkailijalle löytyy usein omalta hotellilta, mutta aamukahvittelu kaupungin monista kahviloista on tietysti yksi matkaan kuuluvista kohokohdista. Monissa kahviloissa on lisäksi erillinen aamiaislista, josta löytyy niin englantilaista kuin ranskalaista aamupalaa. Pöydässä hyvän kupposen kera istuskellessa ja aamulla töihin, sekä kouluun menevien ihmisten katselussa on jotakin matkalijan hermoja lepuuttavaa; nyt saa itse vain nautiskella.

Lounastarjouksia kannattaa kaduilla keskipäivän aikaan tutkia. Lounasaika on yleensä klo 10:30 - 15:00. Halvimmat lounaat saa pubeista, mutta toisinaan kannattaa tarttua myös ns. paremman ravintolan lounastarjoukseen. Hintaan sisältyy yleensä alku- ja pääruoka tai vaihtoehtoisesti pää- ja jälkiruoka. Juomat laskutetaan erikseen.

Päivällisaika on klo 18:00 - 21:00, mutta moni ravintola tarjoilee myös myöhempään. Ravintolan ovelta kannattaa kurkata tieto (joka yleensä on merkittynä esillä olevaan menuuseen), milloin keittiö menee kiinni varsinkin, jos nälkä kurnii masussa klo 21:00 jälkeen.

Jos sinulla on käytössäsi huoneisto, jossa on pieni keittiötila tykötarpeineen, kannattaa esimerkiksi jonkin aamun aamupalatarvikkeet hakea lähimmästä supermarketista. Tshekissä ruoka on halvempaa kuin Suomessa ja muutamalla eurolla saat jo jääkaappiin täytettä. Oma aamiaisherkku-pullani (croissant täytettynä suklaamuruilla) maksaa kaupassa irtonaisena n. 8-10 korunaa (n. 20 centtiä), ja se on täyttävä. Katso myös ruokakaupan jugurtti- ja makkaraosasto, leipää tai sämpylöitä unohtamatta.


Jos tulee jotakin mieleen kysyttävää, laitahan viestiä alle : )
SHARE:

6 kommenttia

 1. Hei,

  olen käynyt muutama vuosi takaperin Prahassa ja ihastuin valtavasti knöödeleihin. Nyt vasta etsin niistä tietoa. En edes tiennyt mitä ne sisältää tai edes nimeä. Mitenköhän tuommoiset knöödelit tehdään, ilmeisesti syömissäni ei ollut perunaa ainakaan. Oli semmoisia pehmeitä ranskanleivän oloisia.

  Kiitos etukäteen vastauksesta!

  VastaaPoista
 2. Moi ! Jep, tsekeissä monesti saa meikäläisittäin katsottuna vaaleita, halkaisijaltaan n. 5-7 cm leveitä, hiukan leivän oloisia lisäkkeitä, varsinkin liharuuan kanssa. Knöödeleiksi, "knedliky" tai mykyiksi kutsuvat, mutta niitä syödään Keski-Euroopassa muuallakin ja malleja löytyy pyöryköistä litteisiin, sekä varmaan muitakin. Vehnäjauhoja ja perunaa kai niissä pääasiassa on, mutta googletin asian ja Wikipedia kertoo seuraavaa:
  "Knöödeli on perinteinen keskieurooppalainen ruoka, jota syödään muun muassa Saksassa, Itävallassa, Tšekissä ja Puolassa. Sen saksalaiset nimet ovat Knödel (Etelä-Saksassa ja Itävallassa) tai Klöße (Keski- ja Pohjois-Saksassa), puolaksi muun muassa knedel, kluski, kopytka.

  Perusaineksina voi olla perunoita, kuivuneita sämpylöitä, mannaryynejä, jauhoja, rahkaa tai lihaa. Näistä aineksista tehdään taikina, josta muodostetaan halkaisijaltaan noin 7-senttimetrisiä palloja, jotka keitetään kuumassa vedessä. Joskus ne ovat myös täytettyjä. Pyöryköitä voidaan syödä sekä perusruokana että keitossa, ja myös jälkiruokana. Pyöryköitä on yli 39 eri laatua."

  Itse en pahemmin knöödeleistä piittaa, koska ne eivät oikein maistu miltään. Tai sitten en ole saanut vielä ns. kunnon knöödeleitä. Mieluummin tilaan ruuan kanssa kunnon perunaa eri tavoilla laitettuina tai vihanneksia.

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Olemme lähdössä ekaa kertaa Prahaan nyt kesällä ja ottaisimme kovin mielellämme vastaan infoa ravintolaruuista oikein asiantuntijalta.

  Voisitko listata tähän muutamia vaihtoehtoja siten, että ne olisivat ihan tsekin kielellä ja sitten suomennettuna esillä?
  Tekisin niistä sitten helposti luettavan listan ja ottaisin mukaani.

  Listalla saisi olla myös keittoja ja kasvisruokia.
  Itse en piittaa kovin sianlihasta/kanista eli jos tiedät hyviä naudanliharuokia, niin laitathan niitä esille?

  Kiitos sinulle jo etukäteen jos viitsit auttaa!

  ELLU&kumppanit

  VastaaPoista
 4. Nyt heitit pahan, sillä en osaa Tsekin kieltä, enkä näin ollen pysty auttamaan ruokien nimien suhteen.

  Englannilla pärjää, sillä ruokalistat ovat myös englanniksi, joten sitä kautta ymmärrys, mitä mikäkin sisältää, on helppoa. Ota siis englannin kielen sanakirja mukaasi, sillä pärjää helpommin, sillä englanninkielisiä sanoja on helpompi sanakirjasta etsiä. Tämä siis oma kokemus; jollain toisella toinen.

  Itselläni ei myöskään ole asiantuntijuutta esimerkiksi naudanliharuuista tai keitoista, joten tämänkään suhteen en voi auttaa.

  Kun me menemme Prahassa syömään, usein tarkastelemme ravintolan ulkopuolella jo heidän ruokalistaansa, mitä se pitää sisällään (monessa ravintolassa tämä on jo siis ulkona nähtävillä). Ja jos ei ole, sitten vain rohkeasti ravintolaan sisään. Emme ole vielä pettyneet totaalisesti yhteenkään ruoka-annokseen; tosin, emme ole myöskään kovin nirppanokkia ruuan suhteen.

  Ravintolojen ruokalistalta valitsemme sen, mikä tuntuu ja kuulostaa hyvältä, useimmiten lihaa. Perustsekkiruokiakin on tullut kokeiltua, monessa paikassa esimerkiksi gulassi (Gulash) on ihan hyvää.

  Kasvisruuista pitäville: olen joskus tehnyt postauksen kasvisravintoloista (listan muotoinen), se löytyy tuosta "Ravintolat"-tunnisteiden alta. Joku keittoravintolakin siellä oli etsittynä aivan erikseen. Tsekkaile sieltä.

  Rohkeasti vain kokeilemaan, sillä syöminen ulkona on Tsekin maalla edullista, ja kaikkea löytyy.

  VastaaPoista
 5. Ja lisäys vielä edelliseen: katsopas tämän linkin takaa, "Kasvisravintoloita Prahassa" > http://karhunkadunkafka.blogspot.com/2011/03/kasvisravintoloita-prahassa.html

  Sieltä löytyy 10 kasvisravintolaa, mutta joku on jo postauksen jälkeen voinut lopettaa, nykytilaa en tiedä. Luulisin kuitenkin, että useampi näistä on edelleen pystyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isot kiitokset kuitenkin näistäkin vinkeistäsi!

   Ellu

   Poista

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig