Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

6. huhtikuuta 2012

Kutná Hora & Luukirkko


Kutná Horan rautatieasema


Kutná Hora on uneliaan oloinen pikkukaupunki, joka sijaitsee Prahasta noin 70 kilometriä itään päin (karttalinkki).

Nimi "Kutná Hora" tarkoittaa Kaivoskaupunkia. Nykyään tämä pikkukaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Prahasta junalla Kutná Horaan matka taittuu vajaassa tunnissa. Asemarakennuksesta löytyy myös turisti-info; hyvin pikkuinen sellainen. Sieltä saa mm. kaupungin kartan, mutta seikkailijat astuvat aseman ovista kadulle ja lähtevät seuraamaan opasviittoja, jotka vievät pikkukaupungin keskustaan. 



Kuvaa kadulta



Nämä kaupungin kadut eivät aina ole olleet näin hiljaisen oloiset, sillä myöhäiskeskiajalla tämä pittoreski kaupunki oli Böömin tärkein ja vaurain kaupunki heti Prahan jälkeen. 

Paikkakunta vaurastui hopeakaivoksilla, jotka sijaitsivat suoraan kaupungin alla. Kaivoksista saadulla hopealla lyötiin kolikkoja, groschen, joita käytettiin 1300-luvun lopulla koko Keski-Euroopan valuuttana. Hopean kaivaminen lopetettiin Kutná Horassa 1500-luvulla.



Luukirkko Kostnice


Paikkakunnan ehkä suurin turistinähtävyys on luukirkko Kostnice. Sinnehän siis meidänkin visiitti suuntautui ensisijaisesti ja tästä kirkosta tässä jutussa kerrotaan, myöhemmin sitten muuta kaupungista.



Luukirkon kattoa


Kävelymatka rautatieasemalta kirkolle vei noin 15 minuuttia. Mikäli haluaa tutustua enemmän kaupunkiin itseensä, on kirkolta sen keskustaan vielä jonkin verran matkaa. Reippaat kävelevät sen ja muut voivat ottaa taksin, joita on tarjolla luukirkon kupeessa tai heti rautatieasemalla. 


Kappelia sisältä




Luukirkko sijaitsee Kutná Horan esikaupunkialueella nimeltä Sedlec. Kappeli on saanut nimensä koristeistaan, jotka ovat aivan oikeita ihmisenluita ja niitä löytyy noin 40 000 kappaletta täältä kirkon sisältä. Luut ovat peräisin ruttoon ja hussilaissotiin kuolleilta ihmisiltä viereisiltä hautausmailta. 


Scwarzenbergin suvun vaakuna, luista tehtynä


Tšekkiläinen puunleikkaaja František Rint taiteili kappelin sisustuksen vuosina 1703 - 1710. Tekijän luista tehty nimikirjoitus löytyy heti portaiden jälkeen oikealta. Frantisekin muita töitä ovat kappelissa olevat Scwarzenbergin suvun vaakuna ja mahtava kattokruunu, jossa on käytetty kaikkia ihmisvartalosta löytyviä luita. 


Luista tehty kattokruunu


Kappeli itsessään sijaitsee hieman maanpinnan alapuolella ja se on neliömäinen. Heti portaat alas laskiessasi näet hieman oikealla kappelin alttarin. 



Sisäänkäynti kuvattuna kappelista päin

Luukappelin kerrotaan kuvastavan kunnioitusta kuolleita kohtaan, sekä muistuttavan maallisen maailman katoavaisuudesta. Mukana on kuitenkin aimo annos tšekkiläistä mustaa huumoria: ihmiskallot näyttävät toisaalta melko koomisilta kun niitä on aseteltu tarpeeksi monta rinnakkain.


Yksityiskohta kappelista



Kappeli on edelleen jumalanpalveluskäytössä kerran vuodessa, pyhäinpäivänä. Kappelissa myös järjestetään aika ajoin jonkinlaista ohjelmaa, kuten pienimuotoisia konsertteja.


Hiljainen hetki kappelin alttarilla


Kirkkoon on pääsymaksu, joka aikuisilta on 60 korunaa, ja kirkko on avoinna ympäri vuoden joka päivä, paitsi suljettuina joulukuun 24. ja 25. päivä. 

Pääasiassa luukirkko on avoinna klo 9 - 16, mutta arkemmat aukioloajat löydät kirkon omilta kotisivuilta: http://www.ossuary.eu/index.php/en/

Kostnice Sedlec (Luukirkko)

Zamecká 127, Sedlec 2, Kutná Hora (karttalinkki tässä)







Kutná Horan kaupungin omat kotisivut löydät englanninkielisinä tästä linkistä: http://www.kutnahora.cz/index.php?lns=en


Info: Wikipedia, Mondo matkaopas Praha ja omaa tekstiä


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig