Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

18. maaliskuuta 2015

Miksi matkustaa Prahaan? Kymmenvuotiskatsaus






Uskotte varmaan, että mieheltäni ja minulta on usein kysytty: miksi juuri Praha?

Ja vastaus on: emme osaa sanoa. Praha vain tuntui hyvältä heti ensimmäisen kerran vuonna 2005 sinne mennessämme ja takaisin palattiin heti seuraavana keväänä 2006. Siitä se sitten lähti. Kymmenen vuotta sitten.
 

Prahan tunnelma vei jotenkin mukanaan. Kaupungissa on helppo kulkea, kävellä ja siellä on aivan mahtava julkinen liikenne.

Praha on kaunis. Se on täynnä eri aikakausien rakennuksia, pieniä yksityiskohtia käsittämättömän paljon, joita silmä hakee kun kävelee pitkin katuja.

Prahassa on hyvä ruoka, hieno perinteinen kahvilakulttuuri ja noh, olut. Viime vuosina ollaan löydetty myös maan oma valkoviini; punaviiniä emme suosittele : )

Praha on meille vähän kuin toinen koti. Muualla maailmassa ollaan myös välillä käyty reissaamassa, hyviä hetkiä koettu kaikin puolin, mutta Prahaan aina palataan. Sinne on aina niin hyvä tulla, ikävä lähteä, mahtavaa olisi joskus jäädä vähän pidemmäksi aikaa.







Lyhyt lentomatka ja melko edullinen hintataso

Helsinki-Vantaan lentokentältä lähdettäessä vajaat kaksi tuntia ja olet Prahassa. Ei tarvitse istua koneessa tuntitolkulla ja saat kaiken, joista seuraavaksi aion kertoa. Sopii meille.

Tšekin hintataso on tällä hetkellä turistille yhä kelvollinen. Ulkona syöminen on edullista, julkisen liikenteen liput .. no, niistäkin voisi mainita: miltei ilmaisia. Prahasta junalla matkustaminen vaikkapa päiväretkelle toiseen kaupunkiin on niin pientä verrattuna oman kotimaamme bussi- tai junalippuihin. Näitä kannattaa siis käyttää hyväksi ja rohkeasti tutustua Prahan ulkopuolelle.

Vaatteet sen sijaan näyttävät olevan samoissa hinnoissa kuin Suomessakin. Ellet siis juuri etsi jotain, jota et kotimaasta saa, ei kannata tuhlata matkalaukun tilaa samoilla tuotteilla, joita voit hankkia Suomesta tai internetin nettikaupoista. Tarkoittaa myös kosmetiikkaa. Kristallista en osaa sanoa, koska emme ole tutustuneet siihen lähemmin, mutta tässäkin kannattaa varmasti suorittaa vertailuja ja ostokset tehdä Prahan keskustan ulkopuolisissa kristalliliikkeissä.






Arkkitehtuuri

Praha on kuin 3D-tyylillä tarkasteltuna varsinainen arkkitehtuurin oppikirja. Romaanista aikaa edustavat kappelit ja holvikaariset kellarit, goottilaiset katedraalit, barokkipalatsit ja puutarhat, kauniit jugend-tyyliset rakennukset, ja ainutlaatuinen kubistinen arkkitehtuuri tekevät Prahasta paikan, jossa nämä kaikki edellä mainitut tyylisuunnat elävät sulassa sovussa keskenään.

Vanhankaupungin aukion Týnin kirkko, Wallensteinin Palatsi ja Kaupungintalo; nämä kaikki on ikuisesti kaiverrettu omaan muistiin. Ja uudemmasta tuotannosta Frank Gehryn Tanssivasta Talosta on tullut ikoni modernille arkkitehtuurille ja kaikille Prahassa kävijöille.






Tuhansien tornien ja punatiilisten kattojen kaupunki

Prahan näkymät ovat henkeäsalpaavat 365 päivää vuodessa. Vaikka Tšekin pääkaupunki onkin saanut lempinimen "satojen tornien kaupunki", itse asiassa kaupungissa on lähes tuhat tornia ja talojen katoilla sijaitsevia savupiippuja.

Voit ihailla näkymiä kaupungin sydämessä, Vanhankaupungin aukion Raatihuoneen näköalatasanteelta. Unohtumattomat näkymät ovat myös mahdollisia Petřín-kukkulan laelta,  Letná-puistosta tai Vyšehradin valleilta.

Eikä huono ole Vitkovin kukkulan Jan Žižkan hevospatsaalta avautuva koko Prahan kaupunkinäkymä. Se on kyllä aika huikea sekin.






Vltava-joki

Moldaunakin tunnettu, mutta Vltavana nykyään.  Tätä vesistöä pitkin ovat vuosisatojen aikana seilanneet niin höyrylaivat, kauppalaivat kuin soutuveneet, nykyään jopa polkuveneet.

Vltava on Prahan sielu ja sitä täydentää kaunis Kaarle-silta barokkipatsaineen. Yksi erottamaton osa Vltavaa on siihen kajastuva Prahan linnan panorama, ja toiseen suuntaan Kaarle-sillalta katsottuna Vyšehradin kaupunginosan edustan rautatiesilta.

Ja joutsenet, niitähän Vltavassa näkee ympäri vuoden.






Musta teatteri (ja musiikki)

Prahassa ollaan löydetty Musta teatteri eli Black Light Theatre. Hienoja kokemuksia ja esityksiä koettu ja tullaan vielä kokemaan. Näissähän ei tarvitse osata maan omaa kieltä : )

Musiikillisesti Praha tyydyttää sekä klassisen musiikin kuuntelijat, että fanit rockin, popin ja jazzin saralla. Klassista musiikkia voit käydä kuuntelemassa vaikkapa Rudolfinumin, Kaupungintalon tai jossain Prahan kirkoista. Kevyempää musiikkia kaipaaville pienet musiikkiklubit tai suuri O2-Areena antaa parhaat artistit tarjolle usean kerran vuodessa ihan jokaiseen makuun niitäkin. Suosittu vierailukohde on nelikerroksinen klubi Karlovy Lazne, jossa jokainen kerros on omistettu eri musiikkilajille.

Joka kesä ulkoilmakonsertit valtaavat Prahan Vltava-joen saaret ja kaupunkipuistot eloon; usein ilmaiseksi.

Olen muuten jäänyt kaipaamaan musiikkia, jonka sai kuulla Czech Airlinesin koneella muinoin matkustaessa: aina Prahaan laskeuduttua alkoi kuulua kansallissäveltäjä Bedřich Smetanan: Má Vlast Moldau (Vltava). Se oli jotain niin tunnetta nostattavaa: loma oli alkamassa ja ihana Praha odotti.





Ruokakulttuuri ja olut

Ruokaan ei olla petytty: aina hyvää, useimmiten rasvaista  : )

Ne, jotka tietävät, sanovat Prahassa olevan parasta oluen. Täällä voi nauttia montaa eri valikoimaa tynnyrioluita tai pullotettuina. Klassiset pubit ja oluttuvat tarjoavat useinkin yli 12 eri olutlajia.  Yleensä kyytipojaksi voit nauttia perinteistä tšekkiläistä ruokaa.

Vanhoissa, jopa yli satojen vuosien vanhoissa kaariholvien alla olevissa kellaripubeissa aika pysähtyy. Pienet panimot ja luostarit ovat jaksaneet tuottaa asiakkailleen juomaa myös yhtä kauan,  kuten Pivovarský dům, Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha,ja Klášterní pivovar Strahov.





Kahvilat

Praha on kuuluisa kahviloistaan, ja täällä myös arvostetaan sekä ylläpidetään klassista kahvilaperinnettä.

Ja ne kahvit! (kuten kuva yllä). Meistä ne vanhimmat kahvilat ovatkin niitä parhaimpia: unohda kaupungin vilinä kun istut Café Slaviassa tai koet lähes pariisilaista tunnelmaa Café Louvressa  ja Grand Café Orient voittaa sinut puolelleen sen poikkeuksellisen kubistisen sisustuksen, kalustuksen ja koko miljöön vuoksi.

Aamiaiselle voit piipahtaa joko Café Savoyhin tai Café Imperialiin. Nousussa ovat myös modernit kahvilat: Café Lounge hämmästyttää paitsi sen ensimmäisen luokan cappuccinollaan, mutta myös sen kotitekoisilla leivonnaisillaan ​​ja jälkiruoillaan.  Ja Kavárna Pražírna tarjoaa erikoiskahveja, joita on tuotettu pieniltä tiloilta.  He ostavat pavut itse, testaavat ja paahtavat niitä, ja jos haluat, voit ostaa pakkauksen tuoksuvaa tuoretta, vastajauhettua kahvia kotiinviemiseksi.

Prahalaisissa kahviloissa ei olla hiljaa vaan niissä keskustellaan, monesti jopa suomalaisittain "korviahuumaavalla tavalla".





Prahan historialliset puutarhat ja puistot

Nämä ovat todella kauniita. Puistoja löytyy Prahasta yli kaksisataa - vanhin niistä perustettiin keskiajalla, ja useasti ne tarjoavat henkeäsalpaavat näkymät kaupunkiin eli sijaitsevat hieman korkeammalla.

Ensimmäiset Prahan puutarhoista olivat luostarien puutarhoja, palatsien yksityisiä puutarhoja tai porvaristojen asuintalojen hyvinhoidettuja pihoja. Ehkä kaikkein vallankumouksellisimmat muutokset puutarhasuunnittelussa koettiin barokin aikakautena, jolloin monumentaalista arkkitehtuuria alettiin korostaa kauniilla pihan yksityiskohdilla.

Linnakukkulan Prahan linnan puisto, Petřínin puistoalue ja Wallensteinin puutarha ovat tänään ihan kaikkien ihasteltavissa ja avoinna kaikille Prahan kävijöille.





Monumentit ja patsaat

Prahassa yhdistyy vuosisatojen monipuolinen kulttuuri, sekä sosiaalinen ja taloudellinen kehitys, jotka yhdessä heijastuvat sen arkkitehtuuriin. Niistä mielenkiintoisimpia todistajia sen historiassa tapahtuneisiin dramaattisiinkin muutoksiin ovat erilaiset tekniset muistomerkkit. Aikamatkalla löytyy esimerkiksi Uuden puolen vesitorni,  Nuslen silta, Petřínin rata, Křižík vesiputous ja erilaiset näyttelyt Tekniikkamuseossa. Unohtamatta monia muita, kuten vaikkapa Kafkan patsasta Juutalaiskaupunginosassa tai Maltalaisten aukion monumenttia.






Praha tarjoaa tekemistä ihan koko perheelle

Prahasta löytyy tekemistä myös perheen pienimmille. Ota kaupungin keskustasta laivamatka Vltava-jokea pitkin Prahan eläintarhaan, jota oikeutetusti pidetään yhtenä kauneimmista eläintarhoista maailmassa.  Linnakukkulan kupeesta löytyy lelumuseo,  joka kokoaa yhteen historiallisia leluja ympäri maailmaa, sekä laajan kokoelma Barbie-nukkeja. Pojat erityisesti rakastavat tekniikkaa, sitä löytyy näyttelytiloista Tekniikan museosta Letná-puistosta.

Koko perhe voi nauttia ajelusta historiallisella raitiovaunulla (nro 91) tai käynnistä korkealla Žižkovin TV-tornissa.

Ja hyvästä ruoasta ja makeista herkuista pitävät kaikki; ainakin suurin osa meistä niin pienistä isompiin.






Jäikö jotain vielä pois, kerro kommenttiboksissa!








SHARE:

12. maaliskuuta 2015

Viljelijöiden markkinat: Farmářské trhy, Kulaťáku




Kuva / Picture



Talvi on ohi ja viljelijöiden markkinat ovat jälleen avoinna pitkään, keväästä syksyyn asti seuraavasti:

alkaen 7. maaliskuuta ja päättyen 31. lokakuuta aina lauantaisin klo 8 - 14.

Tuolloin siis tänne Dejvickán kaupunginosaan kannattaa piipahtaa, mikäli kiinnostusta asiaan on.

Viljelijöiden markkinat, nimeltään Farmářské trhy Kulaťák, on suurimpia maanviljelijöiden markkinoita Tšekissä.

Markkinoilta voi ostaa vihanneksia, yrttejä, juureksia ja kukkia, oikeastaan kaikkea mitä tarvitset kotiin ja ruuanlaittoon liittyen.

Ja kun kerran markkinoilla ollaan, myös täälläkin on tarjolla markkinaväen vatsojen täytteeksi grillattua lihaa ja kalaa, omatekoista keittoa, hampurilaisia ja jopa italialaiseen tyyliin valmistettua pastaa.

Lapsille tarjolla oma pieni leikkialue. Koko perheelle jotain siis!




Kuva / Pictrue



Kotisivut tässä, mutta vain Tšekin kielellä / Homepages here



Osoite/Address:

Vítězné náměstí , Praha 6  - kuvat yllä / pictures above


Metro/Nearest metro: vihreä linja A/a green link A - pysäkki/stop: Dejvická            

Raitiovaunu/Nearest tram: 2, 5, 8, 20, 26 -  pysäkki/stop: Vítězné náměstí

SHARE:

11. maaliskuuta 2015

Pieni matkapäiväkirja




Olen kirjannut ylös jotain pientä meidän ensimmäisistä Prahan reissuista silloin mukana kulkeneeseen Mondo-matkaopaskirjan lehdille. Tuo Antti Helinin kirjoittama Praha-opus veikin meitä todella hyvin sisään tähän kauniiseen ja sittemmin meille rakkaaksi tulleeseen kaupunkiin.

Paitsi, että kuvauksissa on mainintaa hotelleista, joissa olemme yöpyneet ja hyviksi todettuja ruokapaikkoja, on lehdille niitattu kiinni erilaisia lipukkeita, kuten vaikkapa pääsymaksujen kuitteja tai kahvilalaskuja.

Esim. ohessa yksi lyhyt ote:

"30.4. - 4.5.2006: Kevät kuukauden myöhässä, mutta ihanat kultapiiskut, mangoliat, syreenit ja omenapuut kukassa. Lämpöä koko reissun ajan +20 C. Puissa pienet lehdet ja ruoho niin vihreää!"





Jossain vaiheessa tuo kirjaaminen reissuistamme jäi ja olenkin ajatellut ottaa sen uudestaan käyttöön. On nimittäin hauska lukea päivämääriä ja lyhyitä matkakuvauksia näin vuosien jälkeen! Asioita palautuu mieleen ihan eri tavalla kuin pelkästään kuvia katsellessa.


Onko jollain teillä tapana kirjata ylös matkan tunnelmia? Kerro miksi ja mitä?



SHARE:

10. maaliskuuta 2015

Prahan linna ja eteläinen puutarha





Uskoisin, että useat teistä Prahan linnassa kävijöistä suuntautuvat reissullaan vain katsomaan linnapihoja tai Kultakujan suuntaa. Harvemmin tulee käveltyä linnan eteläisellä sivustolla, jossa sijaitsevat muutamat puutarhat. Täältä avautuu myös kaunis Prahan panorama.

Löysin vähän vahingossa oheiset kuvat vuodelta 2012, ja ajattelin kirjoittaa muutaman rivin tästä linnan eteläisestä puutarha-alueesta.




Linna-alueen eteläpiha eli Jižní zahrady on koko linna alueen eteläpään mittainen. Se on pitkällä ja kapealla maakaistaleella itse linnan alapuolella. Sieltä näkee Prahan Pienen puolen talojen kattoja eli Malá Stranan kaupunginosaa. Useita pieniä puutarhoja on yhdistetty tähän puutarhakokonaisuuteen ja se on viehättävä vastapaino linnan alueen totisille arkkitehtuureille, sekä ahtaudelle.

Kommunistiaikaan puutarha oli yleensä suljettuna yleisöltä, mutta vuoden 1989 jälkeen presidentti Havel käski miltei ensitöikseen avata sen kaikelle kansalle.

Puutarhaan pääsee kummastakin päästä. Vaikuttavin reitti on kuitenkin linnan kolmannelta sisäpihalta laskeutuvia portaita pitkin.

Puutarha linnan eteläiselle puolelle perustettiin vähitellen 1500-luvun puolivälistä alkaen. Linna-alueen  jälleenrakennustyöt näillä alueilla on tehty 1990-luvun alussa ja viimeiset 2000-luvulla. Nyt kaikilla on mahdollista nauttia tästäkin upeasta miljööstä ja kävellä eteläisen puutarhan läpi, tehdä kiertomatka Prahan linna-alueella aivan loppuun asti.





Ensimmäinen puutarhaosa on nimeltään Paratiisipuutarha (Rajská zahrada) ja sen tavoittaa kävellessä tänne Hradčanskén aukion (Hradčanské náměsti) kautta. Puutarha sijoittuu eteläisen puolen vallin eteen ja aivan linnan seinään kiinni.

Tämä puutarhaosuus on peräisin jo 1500-luvun puolivälissä arkkierttua Ferdinard II:n asuinkaudelta linnassa. Täällä on mm. pyöreä paviljonki, joka rakennettiin keisari Matiakselle vuonna 1617. Veistettyyn puukattoon on maalattu Habsburgien valtakunnan 39 maan vaakunat.

Arkkitehti Plečnik suunnitteli nykyisen puutarhamallin 1920-luvulla ja sellaisena se on nähtävillä yhä tänä päivänä. Plečnikiä onnisti, sillä hänet valitsi presidentti Masaryk entistämään rapistuneen linnan ja kohtentamaan sen vuonna 1918 perustetun Tsekkoslovakian uuden, demokraattisen arvon mukaiseksi symboliksi.




Matkaa jatkettessa seuraavaksi tulee eteen Vallipuutarhaksi (Na Valech) nimetty alue. Sen paikalla oli aikoinaan ryytimaa, ja se tunnetaan vuoden 1618 defensestraatiosta, jossa kaksi keisarin käskynhaltijaa heitettiin toisen kerroksen ikkunasta. Ferdinand II pystytti kaksi obeliskia paikkaan, johon miehet putosivat.

Tänään puutarhassa on nähtävillä myöskin arkkitehti Plecnikin kädenjälki. 1920-luvulla Josip Plečnik pani toimeen muutostöitä ja rakennutti Paratiisipuutarhaan, ja näköalatasanteelle johtavat Härkäportaat.

Puutarhaan voi tulla portaita pitkin uudemman linna-alueen portaiden kautta (Nové zámecké schody), edellä mainitun Paratiisipuutarhan (Rajská zahrada) kautta tai toisia portaita, ns. vanhan linnan portaita (Staré zámecké schody) pitkin.




Kolmas puutarha-alue, nimeltään Hartigovská zahrada, tällä eteläisellä puolella pitää sisällään pienen musiikkipaviljongin, Hudební pavilon. Tämä osio kunnostettiin 2000-luvulla sen alkuperäiseen muotoon. Sen ovat suunnitelleet alunperin vuonna 1965 arkkitehdit Adolf Bens ja Richard Podzemny. Sen vierellä on neljä Antinon Baruanunin veistosta, jotka esittävät antiikin jumalia.




Tämä linna-alueen osa on rauhallista ja sieltä on todellakin kauniit näkymät itse Prahan kaupunkiin ja Malá Stranaan eli Pienelle puolelle. Lisäksi se antaa linna-alueella käveleville ihanteellisen paikan hetken levähdykselle monine penkkeineen ja kauniine yksityiskohtineen.





SHARE:

9. maaliskuuta 2015

Pääsiäismarkkinat 2015





 
Praha, Tšekin pääkaupunki, houkuttelee kävijöitä nauttimaan pääsiäisen tapahtumista.

Vuotuiset pääsiäismarkkinat ovat tänä vuonna 21.3. - 12.4.2015, ja tapahtuvat pääosiltaan kolmella Prahan kuuluisimmista aukioista:

- Vanhankaupungin aukio (Staroměstské náměstí),
- Václavin aukio (Václavské náměstí) ja
- Tasavallan aukio (Náměstí Republiky).

Markkinat ovat avoinna päivittäin klo 10 - 22.

 



Vanhankaupungin aukio tarjoaa tänä vuonna yli 90 perinteistä tšekkiläistä pientä puumyymäläkojua. Näistä voi ostaa kauniita käsinmaalattuja pääsiäismunia, nauhoja, puisia leluja ja nukkeja, sekä muita erilaisia pääsiäiskoristeita, sekä käsityötuotteita.

Pääsiäismarkkinoilla vierailee päivittäin keskimäärin 10 000 ihmistä ja heille tarjotaan myös musiikillista viihdettä musiikin kera, sekä erilaisin kansantanssiesityksin.

Vanhankaupungin aukiolla on lapsille tarjolla kädentaitopaja ja muutamia pääsiäiseen sopivia eläimiä rapsuteltavaksi.






Ja markkinoillahan ei ketään jää nälkäiseksi, mikäli se vain itsestä on kiinni: Prahan kinkkua grillaillaan, samoin kuin herkullisia itsetehtyjä makkaroita  "Klobása", olutta ja kuumaa viiniä "Svařené víno" tai "Svařák on saatavilla. Myynnissä on kakkuja ja leivonnaisia ​​ja tietysti hyvää kanelisokeri-kierrepullaa: '"Trdelník".






Ja lopuksi vielä englanninkielinen sivusto, josta löydät lisää mukavaa nähtävää ja tekemistä pääsiäisen aikaan Prahassa, klikkaa: Easter in Prague





 * Kuvat vuoden 2010 pääsiäismarkkinoilta Prahasta


SHARE:

7. maaliskuuta 2015

Kevät saapui eläintarhaan


Paitsi, että Prague Zoo on aloittanut kevätkautensa pidemmillä aukioloilla, on myös eläintarha saanut uuden pikku-asukkaan:




Picture: Petr Hamerník


Tämä kuvassa oleva söpöläinen, vuorikauriin poikanen, on syntynyt eläintarhaan viime viikolla. Sen äiti on kuusivuotias Maureen ja isä seitsemän vuotias Chadim. Tämä uusi tulokas on perheen toinen. Pikkuisella ei vielä ole nimeä.

Kuvan on ottanut muuten Petr Hamerník, jonka muitakin ottamiansa Zoo-kuvia kävin googlettamassa. Mies on näköjään perehtynyt ensisijaisesti näihin eläinvauvoihin, aivan ihania kuvia netistä löytyikin!

Ja muistakaa käydä katsomassa eläintarhan omat "äänelliset" kotisivut, ne löytyvät tästä: http://www.zoopraha.cz/en


Facebook-sivut tässä.




Picture:  Prague Zoo


Osoite/Address:

Zoo Praha / The Prague zoological garden
U trojského zámku 3/120, Praha 7 (karttalinkki / map link)

Bussi: Nádraží Holešovice-metroasemalta (punainen linja C) lähtee ulkopuolelta laiturista busseja eläintarhaan: bussit nro 112 ja bussi, jossa lukee Zoo. Lähtöjä on vartin välein.





Lähde/Source: http://www.praguepost.com/
SHARE:

6. maaliskuuta 2015

Suomen suurlähetystö Praha - Embassy of Finland, Prague


Olen aikaisemmin vinkannut myös tästä eli Suomen suurlähetystöstä Prahassa. Mutta laitetaan kaikille uusille lukijoille ja teille muilekin pieni info uudemman kerran:



Translation:
I am sorry, this is only for finnish, but you will look this link: Embassy of Finland.



 



Suurlähetystö edustaa Suomea ja sen keskeisimpänä tehtävänä on ylläpitää ja kehittää maittemme välisiä suhteita, sekä edistää Suomen menestystä ja tunnettavuutta Tsekin tasavallassa.

Suurlähetystö seuraa myös Tsekin poliittista ja taloudellista kehitystä sekä maan EU-politiikkaa ja sen kantojen muodostusta. Suurlähetystö valvoo Suomen ja suomalaisten etuja Tsekissä sekä tukee vienninedistämistä ja suomalaisyritysten toimintaa maassa.



 


Tukea ja turvaa matkailija saa suurlähetystöstä. Turistien silmin sinne voi ottaa yhteyttä jos esimerkiksi passi katoaa, joutuu sairaalaan ja pitää hoitaa asioita, tai jos sattuu vielä jotain ikävämpää. Muutoinkin hätätilanteita varten kannattaa katsoa oheinen sivu, klikkaa tästä "Konsulipalvelut".


Muistattehan tallettaa omiin puhelimiinne Suomen ulkoministeriön puhelinnumeron, jossa ollaan aina paikalla 24 h: numero on +358 9 1605 5551. 

Numero siis palvelee suomalaista matkailijaa ihan missä maailmankolkassa vain, ei pelkästään Prahassa. Jos tapahtuu matkalla jotakin vakavaa, tuonne voi ottaa yhteyttä, palvelun saa aina omalla suomenkielellään.


 


Ja omatoimimatkailijoita kehotetaan tekemään ulkoministeriölle matkustusilmoitus. 

Tällöin Suomesta saadaan lähetettyä antamaasi puhelinnumeroon vaikkapa tiedotteen matkapaikkaasi kohtaavasta tulvasta tai muusta luonnonkatastrofista / hätätilanteesta. Me omatoimimatkailijoina olemme aina tehneet tuonne ilmoituksen ollessamme maailmalla omin nokkinemme enemmän kuin kolme päivää. Varotoimi sekin.

Näiltä sivuilta voi Prahan tai Tsekin -matkailija lukea myös maan matkustustiedotteita, linkki tässä.

Turvallista matkaa teille jokaiselle!


Suomen suurlähetystö Praha, osoite:

Embassy of Finland
Hellichova 1
11800 Prague 1
The Czech Republic (karttalinkki tässä)

Puh. +420-2511 77251
Fax: +420-2511 77241
Sähköposti: sanomat.pra@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.cz
Facebook: www.facebook.com/FinnishEmbassyPrague

Asiakaspalvelu: ma-pe 9.00-12.00

Päivystys: +358-9-1605 5551


SHARE:
© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig