6. toukokuuta 2011

Tyršův dům tai Michnův palác - kumpikin nimi käyPalatsin sisäpihaa - kuva täältä


1500-luvun lopulla rakennettu palatsi on yhä paikoillaan Malá Stranassa. Aikojen alussa siinä on toiminut Dominikaaninen luostari, ja se on ollut mm. asuinrakennuksena Michna-nimiselle perheelle ja siksi sitä kutsutaan nimellä Michnův palác.

1700-luvun puolivälissä rakennuksesta tehtiin ammustehdas. 1920-luvulla rakennuksesta tuli pitkään Sokol-organisaation majapaikka. Organisaatio toimii urheilun ja voimistelun saralla. Sokol-liikkeen myötä rakennus sai nimen Tyršův dům (Tyrsin talo), organisaationsa perustajajäsenen mukaan.

Miroslav Tyrš  - kuva täältä


Tyršův dům on kaunis barokkityylinen palatsi. Palatsin sisällä on suihkulähde ja sen atrium on helmi Malá Stranassa. 

Ensimmäiset tiedot rakennuksesta ovat vuodelta 1580, jolloin palatsi on ilmeisesti rakennettu ja siinä on toiminut luostari. Myöhemmin palatsin on omistanut mm. Paul Michna Vacinov, joka osti palatsin kesähuvilakseen vuonna 1623. Rakennus säilyi Michnan perheellä lähes 50 vuotta, josta sen nimi, Michnův palác,  juontaa. Michna oli valtion virkamies ja rikas, joka loi palatsille sen barokkityylin. Suunnittelussa ja rakentamisessa on mahdollisesti ollut mukana italialainen arkkitehti Francesco Carrati. Rakennusta on tuolloin laajennettu ja sen koristelua lisätty.

Michnan jälkeen rakennuksen ovat omistaneet mm. Johannes Adolf Schwazenberg, sekä prinsessa Schwarzenberg, kunnes armeija osti sen 1700-luvun lopulla.

 
Rakennukseen tehtiin  massiivinen peruskorjaus 1920-luvun alussa, kun sen omistus siirtyi Tšekkoslovakian Sokol-organisaatiolle. Sokol oli urheilu- ja voimisteluun keskittynyt liike, joka oli perustettu Miroslav Tyršin ja Jindřich Fugnerin toimesta. Liikkeellä on ollut vahva rooli Tšekin kansallisen heräämisen ja myöhemmin sotien välisenä aikana.  Liikkeen ideoina olivat sekä fyysisen, että henkisen tasapainon saavuttaminen ja sen ylläpitäminen. Antiikin Kreikka inspiroi perustajajäseniä. Liike etsi kauan tiloja itselleen ja lopulta Michnův palác osoittautui ihanteelliseksi.
Kun Sokol osti rakennuksen vuonna 1920, rakennus oli pitkälti raunioina, koska sen tiloja oli käytetty mm. ammusten valmistukseen, sekä sotilaskasarmina Itävalta-Unkarin keisarikunnassa. Ammuksia oli kokeiltu ampumalla rakennuksen seiniin, jotka olivat murenemassa näiden kokeilujen myötä.


Rakennusta  tänään - kuva täältä


 Zdeněk Bartůněk, eläkkeellä oleva professori liikuntakasvatuksen tiedekunnasta, joka on asunut ja työskennellyt alueella vuodesta 1960-luvun puolivälissä, kertoi:

"Kun katsot valokuvia vanhoilta vuosilta huomaat, että palatsin seinät olivat 1920-luvun alussa katastrofaalisen huonot. Muutamassa vuodessa seinät uusittiin.  Seinien peruskorjauksen hinnaksi tuli 2,1 miljoonaa silloista Tšekkoslovakian korunaa. Valmistuttuaan paikka avattiin vuonna 1925 ja siihen osallistui 15 000 Sokol -liikkeen jäsentä, sekä Tšekkoslovakian ensimmäinen presidentti, TG Masaryk. "

Peruskorjausta seinien kunnostamiseksi valvoi arkkitehti František Krasnyi. Lisäksi rakennukseen remontoitiin urheilusaleja ja kellarikerrokseen uima-allas. Vihdoin vuonna 1925 rakennus oli valmis käyttöön.

"Presidentti Masaryk vieraili Tyršův důmissa useaan otteeseen sen remontoinnin aikana. Hänellä oli tapana vierailla kohteissa useita päiviä ennen kuin hänen oli määrä puhua, kuten täällä. Hänen mielestään oli hyvä tarkastella paikkaa aina etukäteen ennen sen avaamista. "

Tänään palatsin tiloja vuokrataan, esimerkiksi häiden tai muiden perhejuhlien pitopaikaksi. Edelleen se palvelee kuitenkin siinä samalla liikuntakasvatusta ja toimii mm. Kaarle-yliopiston liikuntakasvatuksen ja urheilun tiedekunnan yhtenä paikkana. Sen upeilla nurmikentillä on mahdollisuus kuntoilla, ja siellä pidetään mm. urheilukilpailuja. Vltava-joen  tulvat runtelivat rakennusta melko lailla vuonna 2002, mutta sen jälkeen sitä on pyritty korjaamaan mahdollisuuksien mukaan.


Tyršův dům / Michnův palác

Osoite: Újezd 450, Praha 1, Malá Strana (karttalinkki tässä).


Info: Prague radio ja Wikipedia
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig