5. elokuuta 2012

U zlatého noha eli talo nimeltä "Kultainen jalka"
Kultainen jalka, toukokuu 2012Nový Světin ("Uusi maailma") kaupunginosan yksi historiallisista taloista lienee 1600-luvun tähtitieteilijä ja matemaatikko Tyko Brahen asuintalo, U zlatého noha (Kultainen jalka), osoitteessa Nový Svět 1, jossa Brahe asusteli talossaan aina silloin kun ei ollut Benátkyn linnassaan.Talo on tänään melko rähjäisen näköinen, kuten kuvastakin näkyy. Sen ulkoasuakin on jossain vaiheissa muuteltu, mutta silmissään ja mielessään voi aistia vielä keskiaikaisen tunnelman ja kuvitella rakennuksen siihen aikakauteen. 

Myös saksalainen Johannes Kepler on asustellut tässä talossa vuoden verran 1600-luvun paikkeilla.


Talon seinän muistolaatta kertoo Brahesta


Tämän hiljaiseloa viettävän kaupunginosan viehätys onkin juuri sen keskiaikaisissa ja sitä hieman nuoremmissa taloissa. Kaduilla harvemmin törmää turisteihin, paikallisia ei juurikaan näe. Kuitekin näitä taloja asutaan yhä tänä päivänä. 

Jos joku ihmettelee kaupunginosan talojen nimissä etuliitettä "Kultainen", se johtuu siitä, että nimi toi lohdutusta sen ajan köyhään elämään. "Kultainen päärynä", "Kultainen jalka" ja "Kultainen puu" olivat vain osa tämän alueen nimetyistä taloista.

Tyko Brahe on haudattu Týnin kirkkoon, Vanhankaupungin aukiolla. Siitä voit lukea lisää tästä linkistä.SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig