8. syyskuuta 2012

Kafkan elämän tärkeimmät osoitteet Prahassa
Toukokuu 2012


Vaikka Franz Kafka (1883 - 1924) kirjoittikin saksankielellä, hän oli lihaltaan ja sielultaan kuitenkin tsekkiläinen. 

Kafka eli koko elämänsä Prahassa. Hän vihasi, mutta rakasti kaupunkia yhtäaikaa. "Praha on kuin äiti, jolla on kynnet", hän on kirjoittanut. Lämmin syli, joka ei päästä lähtemään; jos näin voisi sanoa.  

Enimmän osan elämästään Kafka eleli lähellä Vanhankaupungin aukiota. Näillä kulmilla hän kasvoi lapsesta nuoreksi, kävi koulunsa, teki töitä ja tapasi ystäviään. Franz eli pitkään vanhempiensa kanssa ja vasta 31-vuotiaana hän vuokrasi oman asunnon ja aloitti itsenäisen elämän; tosin vanhemmat olivat hyvin läsnä hänen elämässään tämän kuolemaan asti.Moni turisteille suunnattu kävelyretki, "Kafka´s Prague", viekin katsomaan näitä Vanhankaupungin aukion ympärillä olevia rakennuksia, mutta tarkastellaampa muitakin Kafkan elämän aikana asuttamia osoitteita, sekä paria hänen työpaikkaansa. Nämä rakennukset kannattaakin käydä innostuneen Kafka-fanin katsomassa aivan itse, omatoimisesti. 

Osoitteet etenevät kronologisessa järjestyksessä. Osoitetieto on vahvennettu ja saat kartan esille kun klikkaat sitä. Lisäksi tekstien lomassa kaikista alleviivatuista ja kursivoiduista sanoista voit klikata itsesi lukemaan niistä aikaisemmin kirjoittamia juttujani. Kuvat saat suuremmaksi klikkaamalla hiirellä kuvan päällä.

Vinkit Kafkan elämän osoitteisiin on lainattu teoksesta "Prague City Guide", jonka tiedot löydät tarkemmin jutun lopusta.

Tervetuloa Kafkan Prahaan!


Kafkan syntymäkoti, toukokuu 2012

Tässä talossa Franz Kafka syntyi 3.6.1883, ja perhe asui tässä osoitteessa vuosina 1883 - 1888. Asunto sijaitsi vastapäätä viereistä kirkkoa nimeltä Kostel svatého Mikuláše. Tänään rakennuksessa on yhä asuntoja, mutta sen alakerrassa toimii kahvila ja rakennuksen kulmaan on sijoitettu Kafkan muistolle oleva patsasreliefi. Lisää talosta voit lukea tästä.
Tämä talo Vanhankaupungin aukiolla on toiminut Kafkan perheen kotina hyvin lyhyen ajan silloin, kun Franz poika on ollut pieni; vuosina 1888 - 1889.


Minuuttitalo keskellä kauniine seinämaalauksineen, toukokuu 2012

Minuuttitaloksi kutsuttu rakennus sijaitsee Vanhankaupungin aukion reunalla ja täällä Kafkan perhe asui vuosien 1889 - 1896 välisen ajan. Isä-Kafka piti talon alakerrassa sekatavarakauppaa ja Franz-poika olikin tässä vaiheessa jo kouluikäinen. Eräässä kirjeessään hän kertoo koulunkäynnistään Masná kadulla. Koulu ei oikein maistunut Franzille ja hänet jouduttiinkin joitain kertoja väkisin raahaamaan Vanhankaupungin aukion toisella laidalla sijaitsevaan kouluunsa perheen taloudenhoitajan toimesta. Lisäksi tämä henkilö jäi monesti vartioimaan Franzia koululuokkaan, jottei poika pääsisi karkaamaan kesken opetuksen.


Golz-Kinskýn palatsi kuvan keskellä, oikealla puolella Kivikellon talo


Tässä rakennuksessa Kafka kävi lukiota, sen toisessa kerroksessa, vuosina 1893 - 1901. Rakennuksen katutasossa on isä Kafka pitänyt vaatekauppaansa; tänään niissä tiloissa toimii The Kafka Bookshop. Lisää tästä palatsista voit lukea tästä.Celetná-katu lähtee valotolpan takaa; kolo rakennusten välissä


Rakennus tunnetaan myös nimellä Kolmen Kuninkaan Talo, josta Franzin perhe vuokrasi asunnon. Täällä Franz kirjoitti ensimmäisen novellinsa. Hänen huoneensa ikkunasta oli näkymä Týnin kirkolle. Kafkan perhe asui talossa vuosien 1896 - 1907 välisen ajan.


Václavské námesti syyskuussa 2009

Rakennuksessa toimi italialainen vakuutusyhtiö Assicurazioni Generali 1900-luvun alussa. Täällä Kafka aloitti ensimmäisen työnsä vakuutusyhtiön virkailijana heti sen jälkeen kun hän oli lopettanut lakiopintonsa Kaarlen yliopistossa vuonna 1906. Vakuutusvirkailijan työt täällä kestivät vuosien 1907 - 1908. Pitkät raskaat työpäivät ja työhön nähden hyvin pieni palkka eivät riittäneet Kafkalle, ja hän irtisanoutui työstään yhdeksän kuukauden työuransa jälkeen. Rakennus sijaitsee Wenceslauksen aukion ja Jindřišská -katujen kulmassa.


Talossa toiminut työntekijöiden vakuutusyhtiö sai Kafkasta virkailijan ja hän tekikin tässä talossa pitkän 14 vuotisen työuransa alkaen vuodesta 1908 ja päättyen hänen sairauslomaansa 1922. Kafkan työhuone sijaitsi talon viidennessä kerroksessa. Tänään rakennuksessa toimii hotelli, jossa mekin olemme erään Prahan matkan verran yöpyneet (Hotel Century Old Town Prague). Kaunis rakennus kantaa Kafkan muistoa erilaisin kuvin tuosta aikakaudesta ja talo on entisöity historiaansa kunnioittaen.


U Jednorožce - Oikean laidan vaalea talo tummin ikkunapuittein


Vanhankaupungin aukion eteläisellä puolella sijaitsevan rakennuksen omistajina olivat muinoin Otto Fanta ja vaimonsa Berta, jotka isännöivät säännöllisesti pieniä kirjallisuuteen liittyviä iltatilaisuuksia, joihin myös Kafka otti osaa. Mukanaan hänellä oli monesti ystävänsä Max Brod, Franz Werfel ja Egon Erwin Kisch. Talon nimi "U Jednorožce" on suomeksi Kultaisen Yksisarvisen Talo.


Pařížská-katu jouluna 2011

Tämän viehättävän kadun varrella sijaitsevassa talossa oli Kafkan perheen vuokra-asunto vuosien 1907 - 1913 välisen ajan. Asunnon ikkunoista oli kaunis näkymä Vltava-joelle ja Čechův most -sillalle. Tässä asunnossa asumisensa aikana Kafka kirjoitti mm. teoksensa Tuomio ja aloitti kirjoitustyötään teokseensa Muodonmuutos. Valitettavasti alkuperäistä rakennusta ei enää ole, se on purettu.Oppelt House, Pařížská 1, kuvassa oikealla


Upea ylimmän kerroksen huoneisto tässä Oppelt House-nimisessä talossa toimi Franzin asuntona vuoden ajan 1913 - 1914. Franz asui nyt viimeistä kertaa vanhempiensa kanssa. Josefovin aluetta aivan Bilkovan tuntumassa

31-vuotiaana Franz muutti vihdoin pois vanhempiensa luota omaan vuokra-asuntoonsa. Tämä osoite oli Fransin vuosien 1914 - 1915 välisen ajan.

Juutalaiskaupunginosa Josefov tuli Kafkalle tutuksi ja näitä katuja pitkin hän onkin kävellyt tuhansia kertoja. Tästä rakennuksesta Kafka vuokrasi itselleen seuraavan asunnon, joka sijaitsi Dlouhá ja Masná -katujen kulmassa vuosina 1915 - 1917. Näiden vuosien aikana Kafka matkusti paljon, mm. Wieniin ja Berliiniin useita kertoja. Lisäksi Prahassa olleessaan hän vietti paljon aikaansa vanhempiensa luona Oppelt Housessa, osoitteessa Pařížská 1.Sinisessä talossa Kafka asui Kultakujalla, kuva syyskuulta 2009

Talo oli Franzin siskon vuokraama ja se sijaitsee Prahan linnan läheisyydessä, Kultakujalla. Talven 1916 - 1917 Kafka vietti täällä sisarensa huomassa. Kultakujan asunto oli hiljaisempi sijainniltaan kuin Kafkan oma vuokra-asunto Dlouhá-kadulla ja Franz saikin täällä ollessaan kirjoitettua useita tarinoita ja novelleja.

Schönbornin palatsi Malá Stranassa eli Pienellä puolella jäi Kafkan viimeiseksi osoitteeksi Prahassa. Franz vuokrasi talosta vuonna 1917 yhden asunnon huoneiston muutamaksi kuukaudeksi. Elämä oli kunnossa siihen asti kunnes hän sairastui keuhkokuumeeseen tuberkuloosin jälkitautina. Se vei miehen heikkoon kuntoon. Lopun elämäänsä hän viettikin erilaisissa parantoloissa saamassa hoitoja ja usein mukana kulkivat hänen vanhempansa. Tässä rakennuksessa toimii tänään Amerikan suurlähetystö.Franz Kafkan hauta, syyskuu 2009

Franz Kafka kuoli Wienissä 3.6.1924. Hänet on haudattu Juutalaiselle hautausmaalle Prahaan ja hänen patsaansa löydät Prahan Josefovin kaupunginosasta, asiasta lisää tässä.
Lähde:
Wilson, Neil & Baker, Mark (2009) Lonely Planet: Prague City Guide. USA: Lonely Planet Publications, 8th edition. SHARE:

2 kommenttia

  1. Mukava esittely Kafkafaneille. Kivikasat eivät ole tärkeitä, vaan Kafkan kirjat.

    VastaaPoista
  2. Mutta mukava on ollut käydä katsomassa näitä "kivikasoja", jotka itselleni ovat kauniita, aikaansa edustavia arkkitehtuurisia helmiä ;) Rakastan arkkitehtuuria ja siksi halusin esitellä myös Franzin asuin- ja elinrakennukset. Mukava on tallustella Josefsovin katuja ja katsella niitä ympäröiviä taloja; näillä kaduilla Kafkakin on kulkenut.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig